Lotus vormib Kevin Korjusest Eestimaa uhkust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotus peab viima Kevin Korjuse vormelimaailma tippu.
Lotus peab viima Kevin Korjuse vormelimaailma tippu. Foto: Liis Treimann

Vormel-1 meeskond usub, et 19-aastasele eestlasele on antud kõik võimed kuninglikku sarja jõudmiseks.


Tänavu veel vormel-Renault’ 3.5 sarjas Tech1 meeskonnas sõitev Korjus lülitati uueks hooajaks Lotuse meeskonna ja Gravity agentuuri koostöös loodud iRace Professionali nime kandvasse noorte sõitjate programmi.

Teise perspektiivika sõitjana kuulub iRace’i programmi 20-aastane uusmeremaalane Richie Stanaway, kellega Oxfordi kolinud Korjus jagab kahetoalist korterit ja saab enda sõnutsi igati hästi läbi. Inglismaa eluoluga on Korjus juba harjunud. «Elu on kallim, ega muud vahet pole. Samas on seal kergem, sest keegi ei tunne mind. Eestis olen kogu aeg pilkude all,» märgib ta.

Vähemalt veel praegu saab Eesti parim vormelipiloot seega elada täiesti tavalist poissmeheelu. «Hommikusöögiks muna ja Kelloggsid, päeva jooksul oleneb kõik sellest, mida teha viitsin,» kirjeldab Korjus ise. Tiimi poolt on küll toitumissoovitused ette antud, kuid ülemäära karmi menüüd mitte. «Hamburgerit soovitati mitte süüa, aga eks vahel harva võib sedagi endale lubada.»

Koduse korteri ja 25 minuti tee kaugusel asuva tehase vahet liigub Korjus tema käsutusse antud Renault Clioga. Parempoolse rooliga harjumine läks kiirelt. «Tuli harjuda, ega ei saanud ju alguses tavapärasel teepoolel proovida,» muigab Korjus. Vähest vaba aega sisustab Korjus enamjaolt kodus arvutimängudega, kuid töö ja lõbu saavad siingi kokku – valikus on võidusõidusimulaatorid.

Korjus on endiselt Gustav Adolfi gümnaasiumi abiturient ja ehkki kool on tema enda sõnul talle äärmiselt palju vastu tulnud, jääb lõputunnistus paraku ka tänavu saamata – nimelt kattuvad riiklike lõpueksamite ajad võistlustega. Vaid üheksaetapilises sarjas pole aga ühelt sõidult puudumine kuidagi mõeldav.

Toulouse’is toimunud viiepäevases Tech1 treeninglaagris tutvus Korjus ka oma uue meeskonnakaaslase, prantslase Jules Bianchiga. 22-aastane Bianchi on vormel-1 auto roolis juba kogenud, sest mullu tegutses ta Ferrari tiimi testsõitjana ning on tänavu Force India meeskonna kolmas piloot.

«Bianchi käib tiimiga igal vormel-1 etapil kaasas, lisaks saab ta hooaja jooksul osal reedehommikutel ka sõita,» ütleb Korjus. Tugevat tiimikaaslast hindab ta ise äärmiselt kasulikuks, kuna nii on ka endal kergem areneda.

Mullu Abu Dhabis vormel-1 autot proovinud Korjuse sõnul on sellega sõitmine mõistagi füüsiliselt raskem, kuid mõnes asjas teeb jällegi vormel-Renault’ tippautole silmad ette. «Kaelale ja külgedele mõjub vormel-1 auto rohkem, sest G-jõud on suuremad,» märgib Korjus. «Kuid vormel-Renault’s saavad käed ja õlad rohkem vatti.»

Treeninguteks kasutatakse Lotuse vormel-1 meeskonna valdusi ja vahendeid. Korjus ise ootab kõige rohkem vormel-1 sõidusimulaatori valmimist, mis peaks töökorda saama maikuus. «Red Bullil ja McLarenil on selline juba olemas, ka Lotus püüab võimalikult head simulaatorit välja arendada.»

Korjus leiab siiski, et päris sõitmist selline masin ei asenda. «Sõidutunnetust ta minu meelest ei anna. Küll aga on võimalik tema abiga uusi radu õppida – sõidad näiteks sada ringi ja õpid raja pähe.»

Ettevalmistusperioodil viibib Korjus palju jõusaalis, ent kulturiste noormeestest siiski vormida ei üritata. Jõuharjutuste asemel on põhirõhk vastupidavuse treenimisel. «Alla 15–20 korduse ei tee me ühtegi harjutust,» sõnab Korjus ise.

«Kavad on meil mitmekesised ja muutuvad iga kahe kuu tagant, et tüdimust ei tekiks.» Vormelisõitja jaoks üliolulisi kaelatreeninguid teeb Korjus samuti palju. «Samas treenib kaela kõige paremini sõitmine,» märgib Korjus ise.

Lotuse tiimipealiku Eric Boullier’ sõnul on sel aastal esimene eesmärk alistada tiimikaaslane Bianchi, kuid lisaks ootab ta Korjuselt uuel hooajal meistritiitlit. Korjuse suurimaks plussiks nimetab paljunäinud Boullier tema suhtumist. «Temast paistab pühendumus, mida võib näha kõikides meistrites. Miinuseks on vaid Kevini noorus.» Kuid nagu Boullier märgib, ei saa kogemust osta, vaid see tuleb ajaga. Garantiisid selles maailmas aga mõistagi pole.

Boullier ei pea suureks probleemiks seda, et Korjus on pärit väikesest Eestist, kust vormel-1 sarja tasemel sponsorsummasid leida on sama hästi kui võimatu. «Me otsime talenti ja usume Kevinisse. Loomulikult oleks tore, kui keegi tuleks suure tšekiga, aga see pole meie Eestis viibimise peaeesmärk. Püüame eeskätt tõsta Kevini profiili, sest väikerahva esindajana on ta Eesti saadik maailmas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles