Phelps võib ühe foto tõttu kaotada miljoneid dollareid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Tuhandete noorte ujumisfännide maailm purunes väikesteks kildudeks – nende suur iidol, imeujuja Michael Phelps jäi vahele kanepi tarvitamisega.






14-kordne olümpiavõitja kirjeldas enne Pekingi OMi oma elu järgmiselt: «Kõik, mis ma teen, on söömine, magamine, ujumine, söömine, magamine, ujumine, söömine, magamine, ujumine.» Igav, kas pole? Aga tundub, et tema elu ei koosne vaid sellest.



Nädalavahetusel tabloidlehes News of the World ilmunud foto Phelpsist kanepipiibuga on löönud kired lõkkele. Ajalehe andmetel on foto tehtud novembris ühel majapeol, kui ujuja oli külastamas Lõuna-California ülikooli.



Kuna Phelps jäi keelatud ainete hulka loetud kanepi tarvitamisega vahele võistlusvälisel perioodil, siis mingit suurt karistust tema teole ei järgne. Vähemalt mitte USA Ujumisliidu ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee poolt.



Alkohol ja auto


Ta saab oma kullateekonda jätkata. Teadmisega, et sellele ilusale teele on sattunud esimene must plekk. Või tegelikult juba teine – 2004. aastal, paar kuud pärast Ateena OMi kuut kullavõitu, jäi toona 19-aastane Phelps vahele alkoholijoobes autojuhtimisega. Toona sai ta 18-kuulise tingimisi karistuse.



Seekord on panused aga kõrgemad. Märksa kõrgemad. Mäletatavasti jäi 1998. aasta mais samuti kanepi tarvitamisega vahele 1996. aasta Atlanta OMi neljakordne võitja Gary Hall. Sydney olümpia eel avaldas Hall, et nimetatud intsident maksis talle kõik sponsorlepingud. Viimase kui ühe.



Ühtlasi loobus sponsorlusest ka Speedo, kes andis seekordsele patustajale Phelpsile olümpiarekordi purustamise eest miljon dollarit preemiaraha. «Kui see kõik, mida News of the World kirjutas, on tõsi, siis ootab Phelpsi ees katastroof,» avaldas üks Briti sponsorlusagentuuride juhte John Taylor ja selgitas: «Igal sponsoril on lepingus ka punkt, mis puudutab sportlase reputatsiooni, ja ma võin kihla vedada, et paljud neist võtavad selle lepingu kohe esimese asjana ette. See, mis juhtus, on Phelpsi mainele kohutav.»



Imeujujal pole kaotada üks, kaks või neli sponsorit. Pärast Pekingi olümpiat on mees sponsoreid kogunud samamoodi nagu kärbsepaber kärbseid. Tema suurimateks toetajateks on Kellogg’s, Mazda, Subway, Visa ja AT&T.



Phelpsi agendi Peter Carlisle’i sõnul võib mees oma eluaja jooksul teenida rohkem kui sada miljonit dollarit. Aga kas ka pärast seda juhtumit? «Oleme sponsoritega ühenduses olnud ning andnud teada, kui pettunud me kõik oleme. Selleks et jätkata, ootame Phelpsilt teistsugust käitumist,» vahendas NY Times Phelpsi esindaja Darryl Seibeli sõnu.



Suurepärane võitja


Pühapäeval saatis kaheksakordne Pekingi olümpiavõitja avaliku vabanduse. «Käitusin kahetsusväärsel kombel ja näitasin halba eeskuju. Olen 23-aastane ning ujumise suurest edust hoolimata käitusin nagu poisike. Mitte nii nagu inimesed minult ootavad. Luban fännidele ja avalikkusele, et see juhtum ei kordu,» kirjutas Phelps avalikus vabanduses.



Rahvusvaheline Olümpiakomitee reageeris sellele järgmiselt. «Michael Phelps on suurepärane olümpiavõitja. Ta palus oma ebasobiva käitumise pärast vabandust ja meil pole põhjust kahelda tema siiruses ja pühendumuses jätkata noorte ujujate eeskujuna,» avaldas Rahvusvahelise Olümpiakomitee esindaja Emmanuelle Moreau esmaspäeval.



USA Olümpiakomitee tõdes, et on Phelpsi taolises käitumises pettunud. «Michael on paljudele noortele eeskujuks, ta on oma kohustustest teadlik. Kahjuks ei suutnud ta seekord oma kohustusi täita,» seisis olümpiakomitee avalduses.



«Sellegipoolest, teame, et keegi pole täiuslik. Loodame, et Michael õpib sellest vahejuhtumist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles