Usaldusväärse tuumiku leidmine aitas Rocki edulainele

Peep Pahv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki peatreener Üllar Kerde koos hoolealuste Tanel Teini, Silver Leppiku, Kristo Aabi (nr 4) ja Gert Kullamäega (nr 14).
Rocki peatreener Üllar Kerde koos hoolealuste Tanel Teini, Silver Leppiku, Kristo Aabi (nr 4) ja Gert Kullamäega (nr 14). Foto: SIIM KUMPAS/PM/SCANPIX BALTICS

Tartu Rocki korvpallurite viimaste nädalate tõus pole tingitud pelgalt pallurite paremast mänguvormist, vaid kogu meeskonna mõttemaailma muutumisest ja sisekliima paranemisest.

Pärast teisipäevast võitu Samara üle kinnitasid Rocki mängijad kui ühest suust, et meeskond on muutunud ühtseks ning samamoodi jätkates võib mängupilt veelgi paraneda.

«Meie hea tegutsemine pole juhuslik, oleme selliseks mänguks valmis,» lausus Rocki mängujuht Georgi Tsitsadze ajalehele Postimees.

«Kõik liigub täpselt nii, nagu peab. Küll me jõuame veelgi paremaks minna,» lisas meeskonna kapten Gert Kullamäe.

Hooaja algus polnud sugugi nii roosiline. Kahe hooaja vahel vahetusid peatreener ning mitu juhtivat mängijat. Uue koosluse tegutsemist saatis aga halvasti häälestatud automootori kolin.

Üksikud helged hetked vahetusid pealtnäha kummaliste ärakukkumistega, mille krooniks oli koduses meistriliigas Piritalt saadud kaotus.

Harjumatult käitus ka pärast pikki aastaid peatreeneri pingile tõusnud Üllar Kerde. Kunagisest sõbralikust ning mängijatega heades suhetes olevast mehest sai järsku karmi ütlemisega treener, kes suutis mängu käigus hääle kähedaks karjuda.

Võidulainele sattununa käitub Kerde palju vaoshoitumalt, närvilisus on asendunud asjaliku juhendamisega.

«Mängu ajal pole minu roll enam nii suur,» põhjendas Kerde. «Põhiline töö on treeningutel ära tehtud ning mehed tegutsevad nii, nagu soovime. Tunnetan, et mängijad usaldavad treenerite otsuseid.»

Kerde peab oluliseks kindla tuumiku tekkimist. Viimastes tähtsates mängudes on ta kasutanud kaheksat meest, tulevast nädalast liitub usaldust väärivasse seltskonda vigastusest paranenud Kestutis Šeštokas.

«Tegelikult on ju teada, et ühes mängus pole mõtet 12 meest kasutada,» tõdes Kerde, kes hooaja esimestel kuudel püüdis kõigile mänguminuteid leida. «Nüüd tean võtmemängijate võimeid ning oskan neid kasutada. Igal mehel on oma kindel roll.»

Kerde tõi näiteks Tanel Teini, kellelt fännid ootavad praegusest suuremat punktisaaki.

«Meie mängumudelis pole see oluline, ühes meeskonnas ei pea olema kolme viskajat,» analüüsis treener. «Vajame teda hoopis muudes rollides. Tein ja Kullamäe on võimelised kaaslasi vedama ja innustama. Näiteks Samara vastu andis Tein seitse söötu – see on väga hea näitaja.»

Kogenud treenerina pelgab Kerde, et Rock ei suuda hooaja lõpuni edulainel purjetada. «Tagasilöök tuleb mingil hetkel nagunii,» tõdes ta. «Kahjuks ei saa me aasta lõpus üldkehalise treeningu laagrit korraldada, vaid peame selle lükkama veebruari.»

FIBA EuroCupi alagrupiturniiril liidrikohta hoidvate tartlaste mängukalender on tihe ka pühade ajal ning läheb nii edasi uue aasta esimesel kuulgi.

Paarist koduliiga mängust jääb eemale kolmapäeval koju USAsse sõitnud keskmängija Brian Cusworth, kes naaseb 28. detsembri kohtumiseks Šiauliaiga.

«Uueks aastaks püüame oma mängu muuta – see puudutab nii rünnakut kui ka kaitset,» rääkis Kerde edasistest plaanidest. «Päris tühjalt kohalt ma asju välja ei mõtle, julgen tunnistada, et kasutan Euroopa tippklubides nähtut.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles