Rahahädas vormel-1 meeskond peab maksma ligi miljon eurot

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Force India meeskond on rahahädas.
Force India meeskond on rahahädas. Foto: SCANPIX

Ülemkohtu kohtunik andis Force India vormel-1 meeskonnale korralduse tasuda Itaalia võidusõiduautosid kujundavale firmale Aerolab ligi 900 000 euro eest maksmata arveid.

Kaks osapoolt ja Caterhami vormelimeeskond on juba pikka aega vaielnud intellektuaalse omandi õigust puudutavas küsimuses. Aerolab nõudis Force Indialt maksmata tasu, samas kui Force India süüdistas itaallasi ja nüüdseks Caterhami nime kandvat Team Lotust konfidentsiaalse informatsiooni väärkasutamises.

Force India saigi intellektuaalse omandi kasutamise eest kohtu otsusel 25 000 eurot. Kohtu sõnul kasutati omandiõigusi selleks, et «kiirendada» 2010. aasta Team Lotuse vormel-1 auto valmimist. Toona Lotuse nime all tegutsenud Caterham hakkas Aerolabiga koostööd tegema mõned päevad pärast seda, kui firma oli otsustanud maksmata arvete tõttu lepingu Force Indiaga katkestada.

Force India poolt makstav summa võib veelgi märkimisväärselt kasvada, sest kohtukulusid pole veel kindlaks määratud. Otsus tuleb meeskonna jaoks äärmiselt halval ajal, sest nende omanikule Vijay Mallyale kuuluv lennukompanii Kingfisher vaevleb suurtes rahalistes raskustes. Eelmisel nädalal peatas firma rahvusvahelised lennud, kuna neil pole piisavalt personali – töötajad streigivad, sest palgad on maksmata.

Lisaks on Kingfisheri arved külmutatud, kuna firma on jätnud tasumata ka maksud. Kingfisher on Force India suursponsor. Eelmise aasta oktoobris ostis India kompanii Sahara Group 75 miljoni euro eest 42,5% vormelitiimi aktsiatest, kuid Mallya on endiselt meeskonna suuromanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles