Koju naasmine päästis Raja tarbetust lõikusest

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Raja sai Eesti arstidelt positiivse sõnumi.
Andres Raja sai Eesti arstidelt positiivse sõnumi. Foto: Liis Treimann

Ameerika arstid soovitasid mitmevõistleja Andres Rajal heita lõikuslauale, ent kodus selgus, et vigastus polegi nii hull.
 


«Midagi hullu pole ja erilist ravi põlv ei vaja – treeningutel tuleb teha vaid mõningaid eriharjutusi,» rääkis USAst treeninglaagrist ootamatult naasnud Andres Raja.

Kodumaale ajas teda põlve löönud valu. Eile arstidelt saadud sõnum tõi aga kümnevõistleja hinge kergenduse. Tõsi, täiesti kindel saab ta diagnoosis olla alles pärast kolmapäeva, kui selguvad viimaste uuringute tulemused.

Esimest korda elus USAs viibinud Raja sisustas harjutuskordade vahelist puhke­aega kauplusi külastades. Ühes telefone müüvas poes kükitas ta riiulite vahel ja korraga käis põlvest läbi valusähvatus. Sportlase süda aimas halba – päris niisama ei saanud ta midagi sellist tunda, järelikult võis see tähendada tõsist vigastust.

Põlve tehti kaks süsti

«Olime treeninglaagris arsti ja massöörita, nagu turismireisil,» rääkis Raja. «Pöördusin kohe kohalike arstide poole. Uuringud tehti väga kiiresti ja sama kiiresti tuli ka nende otsus: põlve tuleks lõigata.»

Raja ei saanud arstide jutust selgelt aru, mis tal põlves tegelikult juhtus. Ise pidas ta tõenäoliseks meniski vigastust. Ta meenutas, et kunagi oli sarnane vigastus tabanud ka tema treenerit Andrei Nazarovit, kes läks toona kiiresti lõikuslauale.

Raja ei tahtnud aga ameeriklastest arstide arvamusega nõustuda ja otsustas koos treeneriga koju sõita. «Ma ju ei tea ega tunne neid arste, seepärast oli ka raske usaldada,» märkis ta.

Eestis käis ta doktor Kaidu Meiterni vastuvõtul. Taas tehti uuringud ja Raja sõnul näitasid need, et midagi hullu põlves pole. Eile tegi ta juba Tallinnas trenni ja mehe enda sõnul ei ole mingit pausi ette näha.
«Valu pole enam tunda, saan jalga korralikult liigutada,» kinnitas Raja. «Pärast Eestisse jõudmist tegi arst põlve süsti, täna (eile – toim) aga veel ühe. Olen väga rahul, et Ameerikas operatsioonist keeldusin.»

Esialgu pidi Raja treeninglaagris harjutama aprilli teise pooleni. Eile ei osanud ta aga ütelda, kas ta koos treener Andrei Nazaroviga üldse USAsse naaseb. «Tegelikult mulle seal eriti ei meeldinud,» tunnistas ta. «Midagi imeliselt vägevat ma seal ei näinud, tundub, et see on natuke ülekiidetud paik. Enne läheksin kümme korda Lõuna-Aafrika Vabariiki, kui USAsse.» Samas jäi teda ja Nazarovit ootama sakslasest treeningupartner Pascal Behrenbruch.

Nazarovi sõnul on uuesti Ameerikasse lendamisest veel vara rääkida.

«Esmalt tuleb saada absoluutselt kindel vastus, et Andrese jalg on täiesti terve – praegu on see kindlus 80 protsenti. Sinna lennata ja probleemide korral kohe tagasi tulla poleks ju ka hea,» mõtiskles ta.

Teise ešeloni võimalus

Esimest korda karjääri jooksul USAs harjutanud Rajas võis vastumeelsust tekitada see, et eestlastel tuli loobuda treenimisest esialgu plaanis olnud staadionil, uue harjutuspaiga leidmiseks tuli rännata sadakonna kilomeetri kaugusele.

Kuid uuest reisist loobumisel ei mängi vähetähtsat rolli ka rahaline seis. «Võib-olla oleks tõesti õigem otsida harjutamisvõimalust kusagil lähemal ja odavamas kohas,» nentis Nazarov.

Otsuse langetamiseks võetakse endale siiski veel aega, kuid kõikide otsuste puhul peetakse silmas, kuidas see mõjutab ettevalmistust suviseks hooajaks.

Raja peaks alustama kümnevõistluse hooaega Götzises, seejärel startima EMil Helsingis ja kui tal õnnestub kahe esimese võistlusega ületada Londoni olümpia A-norm 8200 punkti, siis osaleb ta ka nelja aasta tähtsaimal võistlusel.

Raja pole ainus Eesti kümnevõistleja, kelle olümpiaunelm  on saanud tagasilöögi. Viimastel aastatel meie esinumbriks olnud Mikk Pahapill vigastas Istanbulis toimunud sise-EMil õlga ja vajas tõsist lõikust.

Juba praegu on selge, et EMil ei saa Pahapill võistelda, kuid olümpia kohta pole tohtrid julgenud veel otsust langetada. Kõik sõltuvat sellest, kuidas mees traumast taastub.

Vähemalt Pahapilli eemalejäämine peaks aga tõstma Eesti teise ešeloni võimalusi jõuda EMile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles