Taas tüli: tipud nõuavad maleliidu juhi lahkumist

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk 2009. aasta Eesti meistrivõistlustelt. Hendik Olde (seisab) jälgib suurmeister Kaido Külaotsa partiid.
Hetk 2009. aasta Eesti meistrivõistlustelt. Hendik Olde (seisab) jälgib suurmeister Kaido Külaotsa partiid. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eesti maleliidu juhatuse esimees Hendrik Olde on juba aastaid olnud osale maletajatest pinnuks silmas – üks skandaal on järgnenud teisele, ent mees püsib kindlalt ametis. Suure tõenäosusega elab ta üle ka kolmapäeval kolme suurmeistri – Kaido Külaotsa, Meelis Kanepi ja Aleksandr Volodini – esitatud tagandamisnõudmise.


«Mind ei saa vallandada või minema saata. Ma olen maleliidu üldkogul valitud juhatuse liikmeks,» kummutas Olde võimaluse enda ametist vabastamisest. «Praegu vastandavad kolm suurmeistrit ennast kogu ülejäänud maleliidu liikmetele ja klubidele.»

Järjekordne tüli sai alguse Olde kirjast alaliidu juhatusele, kus ta nimetab Eesti meistrivõistlustel rahalist auhinnafondi nõudnud maletajaid väljapressijateks.

Oma kirjas tänab Olde alaliidu nõukogu liiget Taavi Kotkast ja president Andrei Korobeinikut, kes panid mai alguses toimuvatele Eesti meistrivõistlustele välja auhinnafondi 3000 eurot, ent lisab: «Taas kord on olukord, kus üks pool nõuab ja teine pool annab järele, sest muidu tuleb skandaal ja kannatab kogu male... Mina nimetan seda väljapressimiseks! Samas ma saan aru ja loodan, et see on hetkel erandolukord, sest liiga palju tööd on tehtud lootuses, et järgmisest aastast võiks olukord paremaks minna. Maletajate probleem on nüüd lahendatud – RAHA on neile antud.»

President toetab Oldet

Selline sõnakasutus lõi tuha all hõõgunud söed taas lõkkele. Neli päeva pärast Olde kirja saatsid nad maleliidu nõukogu ja juhatuse liikmetele pöördumise, kus kinnitavad, et pole kunagi alaliidult midagi välja pressinud. Vastupidi, aastate jooksul on nad esindanud Eesti koondist maleolümpiatel vabatahtlikult ja igasuguse materiaalse kompensatsioonita.

«Meie jaoks ei ole aga aktsepteeritav, et Eesti males töötab juhtival kohal inimene, kelle suhtumises maletajatesse puudub vähimgi lugupidamine. Kui puudub raha, on seis raske. Kui puudub aga austus, on olukord lootusetu,» seisab kolme suurmeistri pöördumises.

Nende hinnangul on Olde juhtimisel Eesti maleelu paranemine võimatu ja seepärast otsustasid nad Eesti meistrivõistlustel mitte osaleda. Kolme suurmeistri kaasalöömine oleks võimalik vaid siis, kui Olde oma kohalt lahkuks.

Iseenesest poleks suure kolmiku eemalejäämises midagi hullu, kuid vastavalt varem kehtestatud reeglitele määratakse riigi meistrivõistluste põhjal maleolümpial osalev Eesti koondis. See oleks aga Eesti malele suur kaotus.

Maleliidu riigikogulasest president Andrei Korobeinik kinnitas, et vaatamata suurmeistrite nõudmisele ei kavatse ta Olde teenetest loobuda. «Olen maletajatega korduvalt kohtunud, ent seni pole nad suutnud selgelt väljendada, milles nad Oldet süüdistavad. Lisaks pole nad pakkunud ka ühtegi konstruktiivset lahendust ega uut juhatuse esimehe kandidaati,» rääkis ta. «Vähemalt viimase aasta jooksul on Olde teinud head tööd.»

Alaliit on Oldele võlgu

Olde ise väitis, et avaldas eespool tsiteeritud kirjas muret, kust leida kate Eesti meistrivõistluste korraldamise eelarvele. Auhinnafond olevat tore asi, kuid arvutuste järgi kulub meeste ja naiste meistrivõistluste läbiviimiseks pisut üle 2000 euro.   

Kolme suurmeistrit ei õnnestunud Postimehel tabada. Maleaktivist Margus Söödi sõnul on inimesed aastaid malet juhtinud Olde tegevusega kaasnevatest probleemidest lihtsalt tüdinenud. Tema sõnul on arusaamatu, miks ollakse ühes inimeses nii tugevalt kinni ega leita tema asemele uut tegevjuhti. Üheks põhjuseks peab ta alaliidu väidetavalt 50 000 euro suurust võlga Oldele.

«Tegemist olevat Olde saamata töötasuga. Kuni see pole klaaritud, ei saa ka Oldest loobuda,» rääkis Sööt alaliidu juhi kindlustuspoliisist. «Ma ei tahaks summa suurust kommenteerida, kuid alaliidus igapäevast tööd tegevatele inimestele ollakse tõesti võlgu,» kinnitas Olde. «Ma ei pea normaalseks, et meile ei maksta tehtud töö eest raha ka tagantjärele välja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles