Kirsipuu kibeleb juba võistlustulle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala pärast Kamerunis võistlustulle asuva Jaan Kirsipuu isa Rein tervitas poja otsust Aafrika tuuril kaasa teha. Pildil õnnitleb ta poega mulluse Tartu rattamaratoni võidu puhul.
Nädala pärast Kamerunis võistlustulle asuva Jaan Kirsipuu isa Rein tervitas poja otsust Aafrika tuuril kaasa teha. Pildil õnnitleb ta poega mulluse Tartu rattamaratoni võidu puhul. Foto: Sille Annuk

Kui Jaan Kirsipuu teatas oma tantsijannast kihlatule Monika Tuvile, et kavatseb Aafrika velotuuril kaasa teha, siis ei karjunud tema elukaaslane hurraa ega plaksutanud rõõmust käsi.




Aga Kirsipuu argument – ma saan sellist asja vaid aasta või paar veel teha – rahustas kihlatu maha. Hoolimata sellest, et Aafrika velotuurid toimuvad veebruarist märtsini ning jätkuvad taas sügisel. Ühtekokku koguneb üle 80 võistluspäeva.

Küllap Tuvi mõistis, et rattasõit on suvel Eesti grupisõidu meistriks kroonitud 39-aastasele mehele sama vajalik kui mõnele teisele sigaretid, alkohol või narkootikumid.
See on sõltuvus. Ja Kirsipuu naudib seda. Kogu täiega.

Kamerun, Liibüa, Maroko


«Treenin praegu natuke vähem kui varem. Päris seitse päeva nädalas enam ei sõida. Luban endale ikka paar puhkepäeva ka,» avaldas Kirsipuu, kes pikisilmi juba ootab hooaja esimest võistlusstarti.

Vormi on ta ladunud Prantsusmaal Chamberys, nagu profina leiba teenides.
«Võistlustel konkreetset eesmärki mul pole. Ma ei kujuta ette, mis tase seal täpselt on. Aga kuna võistlused kuuluvad rahvusvahelise jalgrattaliidu UCI kalendrisse, siis nõrk tase seal kohe kindlasti pole. Päris tippsport ka mitte,» selgitas Kirsipuu, kes sinna kaotama ei lähe.

Aga tema jaoks on see siiski rohkem lõbu. Ülim nauding.

Eestlane hakkab sõitma väikeses Belgia klubis Geofco-Jartazi. Ja võistluskarussell algab nädala pärast Kamerunis. Seal sõidetakse 12 päeval ja pärast seda läheb Kirsipuu tagasi Prantsusmaale.

Eksootiline võistluskalender läbib Liibüat, Marokot, Katari, Kameruni, Martinique’i ja  Guadeloupe’i. Ise ei pea mees selle eest mitte midagi maksma.

Just seda peabki Kirsipuu suurimaks boonuseks. «Mul endal on kogu aeg ajusopis mingi mõte liikunud, et vaadata veel maailmas ringi. See oli minu ammune unistus,» nentis suvel 40-aastaseks saav Kirsipuu ja lisas: «Mul on ju veel ainult paar aastat jäänud, et võidu sõita. Miks mitte seda võimalust siis kasutada.»

Pakkumise leidis Kirsipuu internetist. Meeskonna mänedžeriks on endine rattaproff, 32-aastane belglane Ludovic Capelle.

Veel aasta tagasi töötasid mõlemad mehed lätlaste Rietumu Banka-Riga meeskonnas – üks nõustajana, teine profisõitjana. 2001.–2002. aastal pedaalisid nad aga Ag2r’i profimeeskonnas.

Niinimetatud Aafrika tuuril on eestlastest kaasa teinud ka Oliver Daalberg ja Andrus Aug ja Mart Ojavee. Kirsipuu on kogu üritusest üksnes positiivseid sõnu kuulnud. «Ega ma päris musta auku lähe. Üht-teist olen ikka kuulnud. Ikka häid sõnu,» sõnas Kirsipuu.

Tema isa Rein Kirsipuu polnud poja otsusest kuuldes sugugi mitte üllatunud. Ta võttis uudise suurima rõõmuga vastu.

«Jaan oli eelmisel aastal heas vormis. Tervis on tal ka korras, nii et miks mitte seesugusel jõuproovil kaasa teha,» rõõmustas treenerina töötanud isa, kellel poja vormist täpne ülevaade puudub. «Eks ta harjutab ikka kõvasti. Võistlused näitavad, mis seisus Jaan on.»

Tiitlit kaitsma?


Pärast Aafrika tuuri naaseb Kirsipuu Eestisse, et kaasa teha kodustel võistlustel.
Kas mees tuleb mullust tiitlit kaitsma? «Konkreetselt sellist plaani ma endale praegu veel seadnud pole,» vastas Kirsipuu, kes siirdus profileeri 1992. aastal ning tegi oma viimase profisõidu 2006. a sügisel.

Karjääri jooksul saavutas Kirsipuu 124 profivõitu, millele on lisandunud möödunud aastal amatöörina nii Saaremaa velotuuri võit kui Eesti meistrivõistluste grupisõidu võit.

Jaan Kirsipuu
•    Sünd: 17.07.1969
•    Pikkus: 179 cm
•    Kaal: 80 kg
•    Tulemused: saanud profina 126 võitu, sealhulgas neli Tour de France’i etapivõitu (1999, 2001, 2003, 2004), kandis 1999. aastal kollast liidrisärki kuus päeva, ainsana peale võitja Lance Armstrongi, 1999. aastal UCI edetabelis 11. koht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles