Vigastus pidurdas Leoki hoogu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Leok näitas vigastuste kiuste Hollandis korralikku kiirust.
Tanel Leok näitas vigastuste kiuste Hollandis korralikku kiirust. Foto: Suzuki

Valkenswaardis alanud motokrossi MM-sarjas 9. koha saanud eestlaste suurlootuse Tanel Leoki sõidule vajutas pitseri vigastus.
 


Erinevalt kahest viimasest hooajast, kus Tanel Leokil hooaja avaetapp aia taha läks, oli Suzuki sadulasse kolinud eestlase sõit stabiilsem. Vigastustest tingituna vähese sõidupraktikaga Leok suutis küll püsida mõlemas sõidus esikümne konkurentsis, kuid oma sõiduga ta rahule ei jäänud.

Peamiseks mureks olid märtsikuise ettevalmistuse nurjanud jalavigastus ja sellele järgnenud põletik käes, mis ei lasknud Leokil enne avavõistlust piisaval määral treenida. Lõppkoht võinuks kõigest hoolimata olla paremgi, paraku vedas eestlast mõlemas võistlussõidus alt varemgi probleeme valmistanud start.

Start läks aia taha

Kvalifikatsiooni järel kaheksandana stardikohta valida saanud Leok langes esimese sõidu avakurvide järel koguni 27. kohale, kuid tõus sealt oli muljetavaldav.

Mõni ring hiljem oli eestlane juba kümme positsiooni kõrgemal ning tõusis esiviisiku tasemel ringiaegu näidates viiendaks ringiks 11. kohale. Paar ringi enne sõidu lõppu lisas Leok endale omaselt veelgi hoogu, möödus viimasel ringil Rui Goncalvesest ja ohustas tõsiselt ka Xavier Boogi 8. kohta, kuid enne tuli lõpujoon vastu.

Kahe sõidu vahel saabus Valkenswaardi rajale korralik vihmasadu, mis polnud siiski nii tihe, et rada mudamülkaks muuta. Küll aga põhjustas pehme rada kerge segaduse teise sõidu stardis ning korraks jäi sinna taha toppama ka Leok, kes pääses napilt mööda ees kukkunud konkurendist. Sõitu tuli aga taas jätkata teise kümne lõpust, kust eestlane siiski õige pea uuesti kerkima hakkas. Pikka aega võitles Leok kohtade eest teise kümne keskel lõunanaabri Matiss Karro, Xavier Boogi ja venelase Jevgeni Bobrõševiga ning ehkki endale omast lõpuspurti ta enam teha ei suutnud, tuli ta ruudulipu alt läbi 11. kohaga.

Etapi kokkuvõttes andsid 9. ja 11. koht kokku 22 punkti ja 9. koha. Enne etappi avaldas Leok lootust, et õnnestumise korral võiks olla reaalne koht esikuuikus, kuid samuti tunnistas ta, et vigastuse tõttu väheseks jäänud sõidupraktika seadis esitusele piirid. «Teises sõidus oli jalg päris valus,» sõnas Leok. «Lisaks tekkisid teises sõidus kõhukrambid, ilmselt tingituna pingutusest ja valuvaigistitest ning põletikuvastastest ravimitest.»

Sellegipoolest jäi Leok oma tempoga kokkuvõttes rahule. «Kiirus oli esimeses sõidus seda arvestades hea, ka teises oli enam-vähem, kuid just vasakud kurvid ei olnud vigastada saanud jala tõttu kõige paremad, ei saanud neid nii agressiivselt sõita kui oleks tahtnud.»

Teise eestlasena MX1 klassis sõitnud Gert Krestinov suutis samuti oma punktiarve avada – 18. ja 19. koht andsid kokku 5 punkti, millega Honda sõitja on avaetapi järel tabelis 19. kohal.

Valkenswaardi etapilt maksimumi võtnud Antonio Cairoli oli Hollandis suveräänne valitseja – lisaks kahele esikohale jäi tema nimele kvalifikatsioonisõidu võit ning võistluste parim ringiaeg. Kolme viimase aasta maailmameistril Cairolil oli konkurentidega pisut rohkem pusimist vaid mõlema sõidu avaringidel, kui esimeses sõidus pakkus talle konkurentsi Steven Frossard ja teises Tanel Leoki meeskonnakaaslane, Suzukiga sõitev Clement Desalle.

Rätsepat vedas tehnika alt

Mullu 15 MM-etapist koguni üheksa võitnud Cairoli tõusis aga mõlemal korral paari ringi järel liidriks ning sõitis kohe sisse ligi paarikümnesekundilise vahe. Mõlemad sõidud lõpetasidki teise ja kolmandana Desalle ja Frossard.

MX2-sarjas kaitseb Eesti värve tänavu KTMil oma elu esimest täishooaega MM-sarjas sõitev Priit Rätsep. Avasõit tõi korraliku 17. koha, kuid teine sõit tuli tehnikaprobleemide tõttu pooleli jätta. «16 ringi jäi veel lõpuni sõita, kui mootorisse tuli kolin sisse ja keerasin kohe boksi ära,» kirjeldas Rätsep. «Koht oli aga sel hetkel 15. ja sellega olen rahul. Ka esimese sõiduga jäin väga rahule, kuna see oli ikkagi hooaja esimene sõit.»

Kuna mõlemas sõidus katkestas mootoririkke tõttu ka Rätsepa tiimikaaslane Oliva Burton ja eestlasel jäi samal põhjusel pooleli kvalifikatsioon, on ütlematagi selge, et KTMide töökindlus jättis avaetapil kõvasti soovida. «Eks mootorimehaanik saab nüüd korralikult tööd teha, järgmise MM-etapini on kaks nädalat aega,» lausus Rätsep.

Kolm eestlast oli stardis ka MX3 sarjas. Avasõidu lõpetas Juss Laansoo (KTM) parimana 12. kohaga, Indrek Mägi (Kawasaki) sai 19. koha. Ardo Kaurit (Yamaha) kukkus paraku valusalt avaringil ja teise starti enam ei läinudki.

Mägi parandas teises sõidus oma positsiooni koha võrra, stardis äpardunud Laansoo sai 24. koha.

MM-sarja järgmine etapp sõidetakse kahe nädala pärast Bulgaarias Sevlievo rajal ning veel nädal hiljem jõutakse Itaaliasse Fermosse.

TABLOO
Motokrossi MM-sarja avaetapp Valkenswaardis

1. Antonio Cairoli (KTM)
2. Clement Desalle (Suzuki)
3. Steven Frossard (Yamaha)
4. Gautier Paulin (Kawasaki)
5. Kevin Strijbos (KTM)
6. Ken de Dycker (KTM)

9. Tanel Leok (Suzuki)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles