Küsimustele vastas Giorgi Tsintsadze (vol 1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giorgi Tsintsadze ja Brian Cusworth (paremal).
Giorgi Tsintsadze ja Brian Cusworth (paremal). Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli / Rocki grusiinlasest mängujuhi Giorgi Tsintsadze – just Giorgi on tema kinnitusel ta eesnime õige kirjapilt – sõnul meeldib talle meeskond ja Tartu linn sedavõrd, et kui uuel hooajal sajaprotsendiliselt paremat pakkumist ei tule ja Rock on tema teenetest endiselt huvitatud, siis ta klubi vahetada ei tahaks.

Üks põhjus, miks Tsintsadze tänavusekski hooajaks Tartusse mängima jäi, kuigi rahaliselt paremaid pakkumisi oli Venemaalt, Kreekast ja Iisraelist, oli seepärast, et siin saab ta piisavalt mänguaega.

«Möödunud hooajal tuli meil enam kui 60 kohtumist, nädalas kohati kaks-kolm. Euroopa kohta on seda üsna palju ja noorele mehele tuleb kasuks mängida, mängida, mängida,» selgitas ta.

Tartu Postimehe Tartu Rocki erilehe lugejate küsimustele vastates märkis 21-aastane Tsintsadze sedagi, et kui see võimalik oleks, poleks tal midagi ka Eesti kodakondsuse vastu.

Paljud küsimused Giorgi Tsintsadzele algasid tänusõnadega, mille võttis hästi kokku üks küsija: «Suur-suur aitäh, et juba teist hooaega järjest TÜ/Rocki ridades mängite - olete väga vajalik mängija ja juhite mängu väga hästi!». Tsintsadze tänas omakorda kõiki poolehoidjaid.

Miks vahetasite möödunud hooaja järel särginumbrit? Kuidagi imelik on, et nr 5 pole enam Tsintsadze. Või on numbril 8 teie jaoks mingi sümboolne tähendus?

Täpsemalt, möödunud hooaja algul vahetasin ma numbrit. Olen terve elu mänginud number 8 all ning kui möödunud aastal tulin ja kaheksat küsisin, öeldi, et selle on Silver Leppik juba võtnud. Nii pidingi leppima numbriga 5.
Ei, kaheksa ei tähenda mulle midagi, kuid nagu igal sportlasel ja korvpalluril on oma lemmiknumber, on minul selleks algusest peale olnud kaheksa.

Kas olete siiani rahul, et jäid selleks hooajaks Tartu Rocki?

Muidugi olen rahul, et jäin, sest teadsin, mis mind siin ootab ja sugugi ma ei kahetse, et kuhugi teise kohta ei läinud.

Pakkumisi oli?

Oli ja üpris häid.

Tahate öelda kustkohast?

Ei, mis sest enam.

Nimetage vähemalt riigidki.

Venemaa, Kreeka, Iisrael. Aga olen veel noor ja mul pole kuhugi kiirustada. Peamine on saada mängida.

Mis oli peamine, miks otsustasite Rocki kasuks?

Tähtis oli see, kas treener tahab mind meeskonda ja kas ta usaldab mulle mänguaega. Ma ei tahtnud, et läheks nii nagu möödunud aasta lõpul, kui meeskonda toodi David Bailey ja ma muutusin teiseks mängujuhiks.

Kuidas üldse sattusite Tartu Rocki meeskonda ja mis sai otsustavaks sellel valikul?

Läbi agendi, kes pakkus mulle meeskonda. Tol hetkel oli Rock optimaalseim pakkumine, sest ta mängis Balti liigat, FIBA-sarja ja Eesti meistrivõistlusi.

See tähendas, et hooajal tuli meil enam kui 60 mängu, nädalas kohati kaks kolm. Euroopa kohta on seda üsna palju ja noorele mehele tuleb kasuks mängida, mängida, mängida.

Tulite Tartusse Moskva Dünamost. Kas nemad teid ei tahtnud?

Ei, tahtsid küll. Mul lõppes küll aastane leping ja uus oleks olnud peaaegu ka taskus, kuid Venemaa korvpalliföderatsioon võttis vastu mingi võõrleegionäride arvu meeskonnas käsitleva seaduse, mistõttu pidin ära minema.


Mulle taheti küll anda Venemaa kodakondsust, ent kui kahe kodakondsusega mängija ei esinda Venemaa koondist, loetakse ta ikkagi leegionäriks. Seega polnud mulle ka mõtet kodakondust anda, sest ma jäänuks ikkagi Gruusia koondist esindama.

Kas enne Tartusse tulekut olite Eestis käinud, teadsite, kuhu tulete?

Ühe korra olin käinud, aastal 2003 olin siin uut aastat vastu võtma ehk niivõrd-kuivõrd teadsin, kuhu tulen. Mängisime siis Moskva CSKga Tallinnas Eesti koondise vastu.

Muutute aastatega paremaks nagu hea vein, aga mis saab edasi? Kas jätkate Tartus - kui Rock pakuks uuesti lepingut - või tahaksite siirduda väliklubisse?

Minu jaoks olen juba praegu välisklubis (muigab – toim). Kuid kõik sõltub minust, meeskonnast… hooaeg on veel ees. Ma ei tea, mida Rock mulle pakub, mida teised. Kui mulle ei tehta sada protsenti paremat pakkumist, siis ma kuhugi ei lähe.

Tunnen end siin väga hästi, just nagu kodus. Tean meeskonda, armastan väga Tartu linna ja Eestimaad.

Kas tõenäosus, et Tartusse jääte, võiks olla 80:20?

Hetkel pigem ikka 50:50.

Kas käimasoleval hooajal on tehtud teile üleminekupakkumisi?

Ei.

Oletame, et järgmisel aastal teevad teile pakkumise nii Rock kui Kalev, kuid Kalevi pakkumine on rahaliselt tunduvalt parem. Kas ainult raha pärast läheksite Kalevisse?

Ei tea. Minu jaoks pole raha peamine, olulised on tingimused: milline on meeskond ja kui palju saan mänguaega. Kui ma raha taga ajaksin, siis poleks ma selleks hooajaks Rocki jäänud.

Kas te pole mõelnud, et võiks Eestisse elama jääda ja selle riigi kodanikuks saada?


Raske küsimus, kuid kui see võimalik oleks, siis suurima hea meelega saaksin Eesti kodanikuks.

Umbes aasta tagasi ütlesite ühes Balti liiga intervjuus, et teie soov pole mängida NBAs vaid mõnes tugevas Euroliiga meeskonnas. Kas midagi on muutunud? Millised on teie sihid ja eesmärgid?

Ma pole öelnud, et ma ei soovi mängida NBAs, kuid mul pole sellist unistust, et, oi, ma tahan ilmtingimata NBAsse jõuda. Minu unistus on mängida Euroliigas heas meeskonnas stabiilselt heal tasemel. Hea oleks Hispaania või Itaalia liiga. Ma ei soovi olla kuskil teisejärguline või taustal.

Olete juba kaks aastat Eestis mänginud, kas mõne sõna eesti keelt ka oskate? Näiteks, kas teate, mida Rocki fännid meeskonna ergutamiseks karjuvad?

Muidugi oskan ja mitte ainult natuke. Oskan numbreid lugeda, tere ja head aega öelda ning veel mõningaid sõnu. Lihtsamast vestlusest saan eesti keeles juba aru.

Mida fännid karjuvad, sellest ei saa aru. Esiteks pole mängu ajal mahti kuulata, teiseks peaksin väga teraselt tähele panema, mida nad karjuvad. Teeksid nad seda minu emakeeles või inglise keeles, saaksin aru.

Mis teile Tartus kõige rohkem meeldib ja millest te siin kõige rohkem puudust tunnete?

Tartus meeldib see, et linn on väike, sõbralik, inimesed pole kibestunud, mitte nagu Moskvas, suures metropolis. Inimesed on peamine, kui nendega on hea suhelda, siis meeldib ka kõik muu.

Puudust tunnen muidugi kodust, perekonnast, sõpradest, gruusia söögist. Aga kõike korraga ei saa.

Mis on need viis asja, mis teile Tartu meeskonna juures meeldivad?

Meeskonna puhul on esimene sõbralik õhkkond. Teiseks see, et kõik Rocki mängijad on lahedad naljamehed, kellega ei hakka kunagi igav. Trenni tulles pole nii, et mõtled, kuhu ma nüüd küll sattusin. Alati tulen trenni hea tujuga. Kolmas positiivne asi on see, et oleme platsil hakanud üksteisest palju paremini aru saama ja tulemuski on juba teine. Need ongi peamised asjad.

Millega veedate Tartus oma vaba aega, mis on teie hobid? Kas linna kõik muuseumid - spordimuuseum kindlasti - on juba läbi käidud?

Kui on vaba aega, siis peamiselt magan…

…elate siin hotellis?

Ei, mul on kesklinnas korter. Kui on veel vaba aega, siis käin kinos, ujumas, poes, istume sõpradega, suhtlen grusiiniga, kes käib siin ülikoolis. Hobi aga ongi korvpall.

Üheski muuseumis pole aga käinud (lööb silmad maha – toim).

Kas olete Tartust/Eestist ka endale girlfriendi leidnud? Või on pruut Gruusias?

Teeme ilma isiklike küsimusteta, neid pole vaja (naeratab häbelikult – toim).

Olete siis vaba või ei?

Vabandust, kuid ei hakka neile küsimustele vastama (naeratab taas- toim).

Kuidas võrdleksite Eesti ja Gruusia tüdrukuid?

Nii Eestis kui Gruusias on ilusaid tüdrukuid, ent arvan, et Eestis on neid rohkem (muigab – toim).

Kas perekond lubaks teil Eestist naist võtta?

Muidugi. Elame ju 21. sajandil ja kõik inimesed teevad mis tahavad. See ei oma mingit tähtsust, et olen Gruusiast ja justkui ei tohiks võtta naist teisest riigist.

Mis arvate Rocki tantsutüdrukutest? Kes on neist teie lemmik?

Rocki tantsutüdrukud on väga-väga head ja mitte ainult mina ei arva nii. Ja kõik teavad, kes on minu lemmiktantsutüdruk (naeratab jälle – toim).

Kes?

Kõik, kellel tarvis teada, teavad (muigab – toim). Tsintsadze lemmiktantsutüdruk on 18-aastane Kerstin.

Kui vanalt hakkasid korvpalli mängima?

Üheksa. Alustasin spordikoolis, kui seal avati korvpallisektsioon. See polnud midagi professionaalset, lihtsalt harrastamine. Kolme aasta pärast läksin spordiklubisse, kus jätkasin korvpallurikarjääri ja sealt olengi edasi liikunud.

Kuidas sattusite Moskva CSKA-sse?

Mängisin Gruusias Batumi Basketis, sain hästi noore mängijana Gruusia meistrivõistluste parimaks mängijaks, olin Treviso Benettoni laagris ja ka CSK omas. Mõlemad meeskonnad tahtsid mind värvata, kuid juhtus nii, et sõitsin Venemaale. Ei teagi miks nii otsustasin.

Kas näete praeguse Rocki koosseisul Euroliiga-potentsiaali?

Praegusel hetkel väga mitte. Seal on hoopis teine tase. Ei, mitte hoopis teine, ütleme, natuke kõrgem tase. Kõik meeskonnad on seal üle 5 miljoni eurose eelarvega, sellistega on raske heidelda.

ULEB Cup oleks meile palju sobivam, nagu näitab Kalev, kes pole seal ju väga halvasti mänginud.

Kui suur on teie treeningutes jõusaali osa? BBL-i tippudele jääte alla just võimsuses. Kas tunnetate ka oma mängus, et midagi jääb võimsuse taha kinni?

Jõusaalis ja jooksmas ei käi me just iga päev, kuid üle päeva kindlasti ja see on oluline osa meie treeningust. Füüsiline ettevalmistus on hea, treenerid pööravad sellele suurt tähelepanu.

See, kui me Balti liiga meeskondadele füüsiliselt alla jäime, võis olla hooaja algul, esimesel kuul, kui alles kohanesime mänguga. Nüüd on kõik vormi kogunud ja füüsilise poolega on kõik korras.

Rocki üks endistest treeneritest Teet Laur on öelnud, et praegusel Rocki meeskonnal jääb puudu füüsilisest ettevalmistusest ja mängijad ei tee enda vormi parandamisel piisavalt tööd. Kuidas suhtute sellisesse arvamusse?

Nagu ütlesin, praeguseks oleme ettevalmistunud.

Mida peate enda nõrgimaks küljeks? Kas väljakunägemist (kohati), viske ebastabiilsust(kohati), läbiminekute mittelõpetamist (kohati)?

Ei tea. Mulle üldiselt ei meeldi oma korvpallimänguoskusi analüüsida. Parem kui seda teevad ja arvustavad teised. Muidugi ma mõtlen pärast mängu sellele tagasi, kuid ma ei mõtle nii, et kas ma olen halb või hea.
Aga puudusi on ehk kaitses ja visketabavuses mõnikord. Külma pead peab oskama hoida. Need on võib-olla põhilised asjad.

Teie trump on kiirus ja tehnika, kuid mõnikord tundub, et jääte liiga kauaks palli põrgatama. Kas pikk rünnak on meeskonna treeneri käekiri? Tundub, et kui mängiksite veelgi agressiivsemalt, tooks see meeskonnale suuremat kasu.

Ei, see pole treeneri käekiri, mulle ei öelda, et hoia nüüd palli. See on korvpall ja vahetevahel juhtub nii, et… seda on raske seletada. Võib-olla pole kellelegi sööta, mõnikord tuleb palli kontrollida…See pole nii, et ma meelega hoian pikalt palli.

Kumb treener teile rohkem sobib, kas Üllar Kerde või Algirdas Brazis? Kuidas neid võrdleksite?

Raske küsimus. Mulle meeldivad mõlemad, igal treeneril on lihtsalt oma käekiri. Praegune treener meeldib mulle väga.

Kas meeskonnas väljatöötatud rünnakuskeemidest on mõni teie isiklik «lemmik» või pole vahet, millist kasutada?

Kõik kombinatsioonid meeldivad, kui need välja tulevad ja ükski ei meeldi, kui välja ei tule.

Olen märganud, et enne mängu, soojenduse ajal, kui teised mehed lähevad tagasi riietusruumi, jääte te väljakule ja teete ühte kahest: a) kogute pallid kokku ja viskate järjest kolmeseid; b) võtate ühe palli ning teete kaks tabavat viset korvi alt - üks vasakult, teine paremalt. Kas kumbki neist on mingi rituaal?


Ei, see pole rituaal, olen lihtsalt nii kogu oma korvpallurikarjääri teinud. Ei teagi miks (muigab – toim). Kuid teen mõlemat enne iga mängu algust. Lihtsalt harjumus.

Kui mäng läheb halvasti, siis kuidas motiveerite end ja meeskonnakaaslasi kokku võtma ja pingutama, et võit ikkagi koju tuua? Kas vägisi või puhta tahtejõuga on võimalik mängu kulgu muuta?

Mängu ajal on raske ümber häälestuda. Tähtis on mänguks valmis olla algusest peale ja me püüamegi keskenduda kohtumisele selle esimesest minutist alates. Nii näiteks juhtus mängus Piritaga, kus me polnud valmis, jäime kohe alguses tagaajajaossa ja kaotasimegi.

Vastane ei tohi tunda end algusest peale hästi ja mugavalt. Pärast võivad nad kasvõi mõned «hullud» sisse visata.

Kuid muidugi, korvpall on selline mäng, et ka poole pealt võib seisu muuta, kuid see on raske. Oluline on, et kaitse peaks.

Kes on teie arvates meeskonnas teie järel paremuselt teine mängija?

Ma ei arva, et olen meeskonna parim mängija. Rocki puhul ongi peamine see, et meil pole ühte parimat või siis staari. Meil on kõik ühtemoodi head ja kõik on võimelised suurt korda saatma. Ei ole nii, et kui üks viskab mängus 30, teine 10 punkti, siis see esimene ongi parem. Võib-olla oli tal lihtsalt hea päev.

Kellega mängulises olukorras on teil parim klapp?

Ei oskagi öelda, Tanel Teiniga tulevad meil kombinatsioonid hästi välja. Tegelikult klapin kõigiga, oleme juba koos mänginud ja ei saa öelda, et oleks arusaamatusi.

Kas aitate vahel ka Rocki teist mängujuhti Silver Leppikut - annate nõu ja arutate omavahel, kuidas mängu paremini käima panna?

Saame Silveriga väljakul hästi läbi, ei ole nii, et mina olen esimene ja tema teine või vastupidi. Igas mängus otsustab seda treener. Väga hea on teada, et sul sedavõrd kindel vahetus. Ta on tubli mängumees, tunnen juba teda, kui koos platsil oleme.

Kellega te oma klubist kõige paremini läbi saate ja kas olete leidnud endale sõpru ka väljaspool klubi?

Saan meeskonnas kõigiga hästi läbi, suhtlen kõigiga. Kedagi eraldi välja ei saa tuua.

Jah, meeskonnaväliseid häid sõpru on ka. Olen ju siin sisuliselt teist aastat ja suhtlen inimestega.

Mida arvate Tartu Rocki Fänniklubist? Mis võiks fänniklubi teie arvates paremini teha?

Olen fännklubiga täiesti rahul, tunneme kogu aeg nende kohalolekut. Lähed kasvõi teise linna mängima ja näed, et sulle elatakse kaasa ja elatakse tuliselt. See on hästi tore, nad on tubli.

Kes on teie meelest viis Eesti parimat tegevmängijat või kelle võimeid hindate eriliselt?

Eestil on palju tugevaid mängijaid, koondis on väga hea. Gruusia koondist võitis Eesti üsna veenvalt. On tublid noored mängumehed ja Eesti koondisel on tulevikuks head väljavaated.

Mida arvad Triobet/Dalkia mängujuhist Sten-Timmu Sokust?

Tubli noor mängija. Ei tea, palju tal vanust on, kuid väga andekas ja tal on ilus tulevik ees ootamas. Peab hankima lihtsalt kogemusi ja endaga tööd tegema. Soovin talle vaid edu!

Millisest Gruusia osast olete pärit?

See on Guria, mägedes. Minu jaoks on see väga ilus koht. Minu jaoks on Gruusia üldse väga ilus maa, kui vaid selle eest natuke paremini hoolitsetaks.

Arvan, et kui seal elaksid Eesti inimesed, oleks see äärmiselt ilus maa, sest eestlased hoolitsevad oma maa eest palju enam.

Kui eestlane sööb, siis ta ei viska jääke tänavale nagu Gruusias, vaid paneb prügikasti. Minagi viskan juba jäägid Eestis olles sinna kuhu vaja, kodus läheb siiski veel tänavale, sest kõik teevad nii.

Mitu õde-venda teil on?

Üks õde ja vend.

Milline muusika teile meeldib?

Igasugust, kuulan kõike: räpp, r&b, hip-hop, klassika, džäss, rock. Lemmiklauljad on aga Barry White ja Michael Jackson.

Kuna vestlus toimus eile enne Rocki Leetu siirdumist, jäid mitmed küsimused ajapuuduse tõttu Tsintsadzele esitamata, kuid Rocki mängujuht lubas neile vastata kas Leedust naastes või siis uue aasta alguses. Seega, jääge järge ootama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles