Rasked vastased kehutasid Mustingut pealikuna jätkama

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmer Musting aktiivselt hoolealuseid juhendamas.
Kalmer Musting aktiivselt hoolealuseid juhendamas. Foto: Sille Annuk

Täpselt kolm kuud tagasi, pärast Eesti käsipallikoondise ülinapilt luhtunud võimalust võita MM-valiksarjas oma alagrupp, teatas pettunud olekuga peatreener Kalmer Musting, et samal ametipostil jätkamine on vähetõenäoline – viimased aastad on röövinud temalt liiga palju energiat. Negatiivsetest emotsioonidest kantud oli ka Mustingu tõdemus, et meeskonna arengusammud pole suured, pigem väikesed.

Aeg möödus, mõtted loksusid paika, energiagi taastus ja Musting nõustus koondisega jätkama. Esialgu on leping sõlmitud 2014. aasta EM-valikturniiriks.

«Toonased ütlused olid tingitud ikkagi pettumusest ja probleemidest, mis meeskonda otsustavaks mänguks tabasid,» rääkis Musting. «Kui aga vaadata meeskonnaga tehtud tööd ja loodud süsteemi, siis tekib paratamatult mõte, et koondisega tuleks edasi tegutseda.» Oma mõju oli ka teadmisel, et koondise tuumik hakkab jõudma parimasse käsipalli-ikka.

Põhjalikud arutelud

Mustingut tõukas tööd jätkama ka hiljuti loositud EM-valikgrupi koosseis. Eesti peab taas alustama eelringist ja fortuuna sättis nad tugevasse alagruppi. Malta pole küll kuigi tõsine vastane, ent viimasel ajal jõudsalt arenev Läti ning kodus mängiv Türgi võivad tekitada paksu pahandust. Järgmisele etapile pääseb alagrupi võitja ja nelja alagrupi peale ka kaks paremat teise  koha omanikku.

«Eesti käsipalli jaoks on järgmisele etapile jõudmine ülioluline – muidu kipume teistest maha jääma,» nentis Musting. «Koondises on küll hulk mehi, kes saavad oma koduklubis pidevalt häid mänge, ent samas pallib suur seltskond koduliigas ja siin jäävad kokkupuuted Euroopa käsipalliga napiks. Viimastel aastatel osaleb eurosarjas vaid kaks meeskonda ja needki on piirdunud vaid kahe kohtumisega.»

47-aastane Musting ei langetanud jätkamisotsust uisapäisa. Ta andis endale aru, et põhiline energia kulub Põlvas Serviti meistriliiga meeskonna ja väikelinna spordikooli lastegruppide juhendamisele. Koondise asjus pidas ta tihedaid mõttevahetusi oma seniste abilistega. «Tegin pakkumise, et vahetame Ain Pinnoneniga rollid ära, kuid ta ei võtnud seda varianti vastu. Samas oli Ain aruteludes, kuidas edasi minna, väga aktiivne,» rääkis Musting.

Eesti osalusega EM-valikturniir algab Türgis 8. juunil. Musting on teinud endale selgeks koondise kandidaatide mängugraafikud ja teab, et näiteks Mait Patrail osaleb Saksamaal koduklubi liikmena viimases mängus alles 2. juunil, «õnneks» sai teise liidri Mikk Pinnoneni koduklubi Taanis kaotuse, mis muudab nende poolfinaali pääsu võimatuks, vastasel korral vabanenuks ta alles kaks päeva enne EM-turniiri algust.

«Aprillikuu jooksul tuleb kõigi meestega kontakt luua ja nendega koondise plaanidest rääkida. Kuna mehed saabuvad eri aegadel, on tervikpildi kokkupanek üsna keeruline,» tõdes Musting ja avaldas lootust, et kõik kutsutavad vastavad positiivselt. Valikud pole üleliia laiad. «Meil napib hea kogemusega joonemängijaid ja keskkaitsjaid.»

Edasipääs eeldab õnne

Probleeme on ka vigastustega – näiteks Iisraelis mängivat joonemängijat Marius Leppa segab vigastus, olulisele nurgamängijale Kristjan Muugale teevad aga häda mandlid.

Juba paar aastat on käsipallikoondist võrreldud võrkpalluritega – mõlemad seltskonnad jõudsid juunioride MMile ja sama seltskond haaras juhtiva rolli ka täiskasvanute esinduses. Võrkpallurid on jõudnud juba kaks korda mängida EM-finaalturniiril, ent nendest nooremad käsipallurid pole veel nii kaugele jõudnud.

«Finaalturniirile pääsemiseks on vaja parasjagu õnne,» arvas Musting. «Kõige tähtsam on see, et püsiksime vähemalt Euroopa keskmike tasemel ja mängiksime valikturniiridel, mitte ei piirduks eelringiga. Aastaid olime sellest tasemest eemal.»

Kaks suve tagasi polnud Eestil Londonis toimunud eelturniiril edasipääsuga vähimaidki probleeme. Seekord on aga lood karmimad – Musting teadis, et näiteks Türgi on kodus mängides teinud koos Eestiga Euroopa keskmike hulka kuuluvate meeskondade elu väga kibedaks.

«Praegu ongi peamine ülesanne eelringist edasi pääseda, finaalturniiri juttu pole enne mõtet rääkida,» leidis Musting. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles