Suuri koormusi talunud ujuja suri paar päeva enne laagri lõppu

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Dale Oen
Alexander Dale Oen Foto: SCANPIX

Spordimaailma tabas järjekordne tagasilöök, kui meie seast lahkus vaid 26-aastaselt Norra ujuja Alexander Dale Oen, kes veel mullu suvel krooniti Hiinas Shanghais 100 m rinnuliujumises maailmameistriks.



Juuli teises pooles algavate Londoni olümpiamängude eel norralaste üheks suuremaks medalilootuseks olnud Dale Oen suri USAs Flag­staffis treeninglaagris südamerabandusse.

Võistkonnakaaslased hakkasid esmaspäeval vaid kerge trenni teinud ja golfi mänginud ujuja pärast muret tundma, kui sportlane oli tavapäratult kaua duši all viibinud. Tänavu erinevate tervisehädadega kimpus olnud Dale Oen leiti vannitoast kohaliku aja järgi esmaspäeva õhtul kell 19.50 (Norras oli sel ajal teisipäeva hommik kell 4.50).

Kohe jõudis sportlase tuppa koondise arst Ola Rønsen ja kuue-seitsme minuti pärast oli sündmuskohal ka kiirabi. Umbes tund ja kümme minutit pärast Dale Oeni leidmist kuulutasid arstid ta aga surnuks.

«Oleme kõik šokis. See on terve võistkonna jaoks ebareaalne ja tundub võimatu. Meie mõtted on esmajärjekorras tema perekonna juures, kes kaotas Alexanderi liiga varakult,» sõnas ujumiskoondise peatreener Petter Løvberg.

«Me ei oska praegu surma täpseid põhjuseid öelda ja enne lahkamist ei saagi me neid teada. Praegu on vale aeg hakata mingeid oletusi tegema,» lisas Norra Olümpiakomitee pressiesindaja VG Nettile.

Oeni kodulinnas Bergenis avati eile kohaliku aja järgi kell viis kirik, et kõigil soovijatel oleks võimalik teda mälestama minna. «Oleme Flagstaffis veel kaks päeva laagris ja siis saan tagasi Norra kõige ilusamasse linna, Bergenisse,» kirjutas viimased kolm nädalat USAs laagris olnud Dale Oen veel esmaspäeval Twitterisse.

Norra meedia teatel aastas 1500 tundi treeninud ujuja (võrdluseks: Bjørn Dæhlie treenis 1000 ja Marit Bjørgen treenib 850 tundi aastas) triumf mullusel MMil tuli vaid kolm päeva pärast Anders Breiviki korraldatud massimõrva, misjärel pühendas Dale Oen kuldmedali ohvritele.

«Ujusin rohkem südamest, mitte taktika järgi. Tahtsin koduste nimel võita. Me ei saa lasta sellel mehel oma tulevikku rikkuda,» sõnas Dale Oen mullu suvel. «Peame nüüd Norras kõik kokku hoidma. Tahtsin juhtunut kuuldes koju minna, kuid teadsin, et ma ei tohi alla anda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles