Kas treener saab kuuga EMi-küpseks?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa koondise värsket peatreenerit Roy Hodgsonit ootab lähikuudel väga tihe töögraafik.
Inglismaa koondise värsket peatreenerit Roy Hodgsonit ootab lähikuudel väga tihe töögraafik. Foto: Reuters/ScanPix

Jalgpalli tiitlivõistluste alatine läbikukkuja (kui 1966. aasta MM-tiitel välja arvata) Inglismaa tõmbab läheneva EM-finaalturniiri eel endale taas tähelepanu. Natuke rohkem kui kuu enne Euroopa meistrivõistlusi saadi ametisse uus peatreener, Roy Hodgson.


Kui sportmängudes räägitakse ikka, et kõige suurem tõenäosus midagi saavutada on kokkutöötanud tiimiga, siis kas nii lühikese ajaga on peatreeneril võimalik moodustada ühtne löögirusikas?

«Mul on EMi esimese mänguni aega 40 päeva ja 40 ööd ning seega ootavad mind ees pikad töötunnid. Alati läheb asjadega aega, kuid aeg on faktor, mida jalgpallitreeneritele eriti ei anta. Inglismaa koondise peatreenerina võib seda veel vähem oodata,» tõdes peatreeneriks saanud Hodg­son Inglismaa meediaga vesteldes.

Premier League’i hooaja lõpuni, 13. maini, veel West Bromwich Albioni juhendav Hodgson on lubanud seejuures 14. maiks nimetada EM-koondise. Peale selle tuleb värskel peatreeneril välja valida abistav personal.

«Tema jaoks see olukord vaevalt raske on. Premier League’ist tulles on see kindlasti lihtsam kui näiteks Soome koondise juurest tulles. Ta on kogenud mees, kes on just selle töö jaoks õige,» on Eesti koondise juhendaja Tarmo Rüütli kindel, et vaatamata lühikesele ettevalmistusajale on võimalik teha korralik ettevalmistus.

«Praeguses situatsioonis on ta just õige mees. Tal on autoriteeti ja tal on koondise juhendajana kogemusi. Tegemist oli igati õige valikuga, pigem oli (Fabio) Capello nimetamine juhendajaks imelik. Suurtel jalgpallimaadel on ikka auasi, et peatreeneriks on oma mees.»

Hodgsoni olukord on seda raskem, et enamik ootas peatreeneriks Tottenham Hotspuri juhendajat Harry Redknappi – kuna valituks osutus Hodgson, siis avalikkus talle tõenäoliselt palju eksimisruumi ei anna.

«Inglaste jaoks on kindlasti tegemist erilise situatsiooniga, et peatreener saadakse paika alles enne EMi,» arvas Rüütli. «Samas näidati valikturniiril häid tulemusi ja seega ei pea midagi A-st ega B-st leiutama hakkama. Tuleb lisada mõned nüansid, kuid midagi suurt pole põhjust ega aega muuta.»

Seda, et Inglismaa koondise juhendamine pole just maailma lihtsaim töö, teavad ilmselt kõik jalgpallifännid. Lisaks pidevale ebaõnnele käivad koondisega alatasa kaasas ka mitmesugused probleemid. Esmalt üritab Hodgson nüüd lepitada rahvusesinduse kahte tugitala John Terryt ja Rio Ferdinandi, kelle läbisaamine pole viimasel ajal just parim olnud.

Kahe keskkaitsja läbisaamine halvenes, kui Terry tegi Ferdinandi noorema venna aadressil väidetavalt rassistlikke märkusi. Terry on siiani solvamist eitanud, kuid peab juhtunu kohta siiski juulis kohtus selgitusi jagama.

«Selles olukorras on just paras hetk, kui tuleb inimene kõrvalt ja aitab olukorda lepitada. Ega kumbki mängija ei ole enam poisike ja ma usun, et nende vahel on leppimine võimalik,» märkis Rüütli. «Hodg­son peaks persoonina sobima just suurte egodega meeste sidujaks.»

Kui Terry ja Ferdinand suudetaksegi omavahel ära lepitada, siis järgmise küsimusena tõuseb päevakorda, keda kasutada rünnakul EM-finaalturniiri kahes esimeses alagrupimängus Prantsusmaa ja Rootsiga, kuna mängukeelu tõttu jääb nendest matšidest eemale inglaste esiründaja Wayne Rooney.

Kohtumises võõrustajate ukrainlastega saab Rooney juba kaasa teha ja Hodgson on lubanud, et ManU ründestaar sõidab seetõttu ka kindlasti EMile. Meeskonna paremaks tundmaõppimiseks on uuel juhendajal enne finaalturniiri jäänud vaid sõpruskohtumised Norra ja Belgiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles