Flora ja Levadia kohtuvad karikasarja poolfinaalis

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Levadia (rohelises)võitis karikasarja poolfinaalis penaltidega FC Florat.
Tallinna Levadia (rohelises)võitis karikasarja poolfinaalis penaltidega FC Florat. Foto: Toomas Huik

FC Levadia ja FC Flora peavad teisipäeva õhtul Maarjamäe staadionil derbilahingu, et selgitada, kumb on väärt pääsema 26. mail toimuvasse karikafinaali.

Kahe Tallinna suure duell tõotab eelkõige põnevust, sest meistriliiga tabelis ollakse hetkel võrdselt 25 punkti juures ja omavaheline avamäng meistriliigas lõppes tulemusega 1:1. Levadialt võiks oodata suuremat võidujanu, kuivõrd noor koosseis ei ole ühtki trofeed võitnud ja klubi viimane auhind pärineb 2010. aasta kevadest, kui just karikafinaalis alistati Flora 3:0.

Seni viis karikat võitnud Flora jaoks oleks võit kümnes kord finaalis mängida, seejuures viies järjestikune. Laupäevase 1:0 võiduga Kalju üle tõestati ka, et oskus tähtsaid mänge võita, on neil igati kõrgel tasemel.

«Uuenenud Eesti karikasarjas on kaalul finaalikoht ja loomulikult tahame selle endale saada. Seda enam, et poolfinaal pole mitte ainult mäng, vaid järjekordne duell suure rivaali FC Floraga,» kuulutas Levadia treener Indrek Zelinski. «Hetkel on meil Floraga meistriliigas võrdselt punkte ja see lisab Tallinna derbile veelgi põnevust. Meie noorel meeskonnal jagub piisavalt motivatsiooni Evald Tipneri trofee eest võidelda, kuna enamusele mängijatest oleks see karjääri esimene suurvõit. Tahtmist ja töökust oleme näidanud kõikides senistes kohtumistes ja seega läheme raskele mängule püstipäi vastu. Finaalikoha võidab klubi, kes seda rohkem ihaldab!»

Laupäevases liigamängus oli Levadia hädas realiseerimisega, ehkki olukordi Tallinna Kalevi vastu tekitati omajagu. Lõpuks 0:0 viik.

«Mäng Floraga tuleb kindlasti teistsugune kui viimased kohtumised meistriliigas. Nende võitmine on omaette väärtus,» ütles ründaja Janar Toomet. «Meie noored mängijad tahavad väga karikat pea kohale tõsta ja kõik on täielikult meie enda kätes. Viimane meistriliiga mäng ei toonud kaasa soovitud tulemust, aga me peame oma vigadest kiiresti õppima ja teisipäeva õhtul vajalikud väravad ära lööma. Oleme Levadia ning pürgime alati maksimumi poole.»

Flora näib hooajaalguse mõnetise rabeduse selja taha jätnud olevat, mille tõestuseks domineeriv esitus viimati Kalju vastu. Samuti on suur osa Flora koosseisust võidukogemusega, kuivõrd taskus kaks järjestikust meistritiitlit ja karikavõit.

«Järjekordne kõva lahing liidervõistkonna vastu, kes on näidanud head mängu oma noorte mängijatega,» sõnas Flora loots Martin Reim. «Esimene liigamäng Levadiaga lõppes 1:1 viigiga, karikamängus aga viik lõpptulemuseks jääda ei saa. Teeme omapoolt kõik, et võidu võtaksime meie.»

Vanameister Martti Pukk: «Meil on praegu hea hoog sees ja tahame seda hoida ka karikapoolfinaalis Levadia vastu, et saaksime 26.mai suurest sündmusest osa võtta peategelastena mitte tavapublikuna.»

Levadia pühkis teelt penaltitega Nõmme Kalju, Infoneti 5:0, Tallinna Kalevi 4:1 ja Flora II 2:0. Flora jõud käis üle FC Lellest 13:0, Puumast 4:1, Põlva Lootosest 9:0 ja viimati FC Viljandist 3:0.

Levadia püüab oma kaheksandat finaalikohta, karikas on võidetud kuuel korral. Huvitaval kombel on just poolfinaal mitmel korral Levadia ja Flora kokku viinud. Esimesel korral 1999. aastal (Levadia võit 4:3*), siis veel aastatel 2001 (Flora 4:1*), 2004 (Levadia 5:4*), 2005 (Levadia 6:0*), 2008 (Flora 2:1 pen).

* - finalist selgus kahemängulise poolfinaali tulemusena.

Teise finalisti selgitavad Paide linnameeskond ja Narva Trans. Paide seisab sellega ajaloolise saavutuse lävel, mille uksel seisab risti ees Trans, kes järvalastele just valel hetkel vormikõverat tõstmas.

Meelis Rooba juhendatav meeskond võitis karikavõistluste eelmises ringis Pärnu linnameeskonna 4:0 ja laupäeval meistriliigas 2:1 Tartu Tammekat. Laupäevasele mängule eelnes ka nädalake rahulikumat tempot, mis pärast Levadiale 1:5 alistumist igati marjaks ära kulus.

Narva Trans seevastu avas laupäeval oma võiduarve ja seda oma kibeda rivaali Sillamäe Kalevi üle, mis nende enesekindlust ja võidujanu kahtlemata kasvatas.

«Paide jaoks suurepärane võimalus teha ajalugu ja jõuda karikafinaali – selles mängus on vaja mängida taktikaliselt hästi!» avaldas Rooba plaani. «Teame, et Narva on mänginud tõusvas joones ja midagi kergelt nad meile kinkima ei tule.»

Meistriliiga tabelis haigutab Transi tabelireal neli punkti seitsmest mängust, kus juures pügala number muutus 10-st 9-le alles laupäeval. Seni pidi traditsioonile jõud Eesti jalgpallis maitsma punase laterna haput leiba.

«Iga professionaalne meeskond paneb hooaja alguses endale kaks ülesannet – esikolmikusse jõudmine ning Eesti karika võitmine. Ning teise ülesanne täitmiseks on jäänud teha kõigest kaks sammu, aga need sammud saavad olema väga rasked,» ütles Transi treener Aleksei Jagudin.

Kaitsevägilane Aleksandr Kulik lisas: «Loosimise tahtel on meie karikamängu vastane Paide Linnameeskond, kes sellel hooajal näitab korraliku mängu. Nende kasuks tuleb ka pealtvaatajate toetus. Suhtume vastasesse väga tõsiselt ning sõidame võidu järele.»

Pealtvaatajate toetus on Paidele kahtlemata hästi mõjunud, sest ei saa unustada nende penaltiseeria võitu 1/16-finaalis Sillamäe Kalevi üle. Lisaks on nende jõud üle käinud veel Tabasalust ja Kiviõli Tamme Autost, kuna Transi jalgu on jäänud TJK Legion, Navi Vutiselts, FC Maardu ja Tartu Tammeka.

Paidele on see esimene kord karikafinaali koha eest mängida. Trans on finaali jõudnud neljal korral ja võitnud korra. Ehkki tänavuses meistriliiga tabelis on Paide Transist ees, ei ole neil ajalukku vaadates liigsuurt kindlust põhjust tunda, sest senisest 12 matšist on 10 võitnud Trans ja kahel korral tehtud viik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles