Lapsele spordijalanõude valimine – mida pean teadma?

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksvad lapsed
Jooksvad lapsed Foto: Tarmo Haud

Laste talvesaapad ja porised kummikud on praegu juba toanurgas rahulikult sügist ootamas. Nüüd, mil on kohe-kohe toimumas SEB 30. Tartu Jooksumaratoni lastejooksud, on õige aeg pöörata tähelepanu lapsele õige ja kasuliku jooksujalanõu valimiseks. Küsisime nõu Aivo Liivalt, kes on aastaid tegelenud laste spordijalatsitega Eestis.

Probleem nr 1:  Kuidas valida õige suurus?

Ei ole kerge valida kellelegi teisele õige suurusega jalanõud, sest katsu sa aru saada, mida teine inimene tunneb. Nii nagu täiskasvanule kinga ostes, tuleb ka lapsele jalanõud proovides uurida, kui palju on jäänud ruumivaru kõige pikema varba otsast kuni jalatsi otsani. 

Ruumivaru mõõda nii:
-          Pane jalats jalga, seo paelad kinni
-          Tee poolkükk ja tõuse püsti tagasi
-          Nüüd katsu, kui palju on pikimast varbast jalatsi otsani ruumi.

Üldjuhul peetakse ideaalseks, kui jooksusussi jääb vähemalt 0,5 – 1cm suurune varu. Laste puhul on kõige parem, kui jätta varu pigem 1 cm, et arvestada ka lapse jala kiiret kasvu.

Kas valida lapsele toestusega jooksusussid?

Jalavõlv areneb lastel kõige hoogsamalt 3-10 eluaasta vahel. Enne seda on jalavõlvi alune rasvkude veel täies ulatuses taandarenemata ja päris üheselt sel hetkel väita ei saa, kas jalga on mõistlik aktiivselt toetada või mitte. Samas kui silmaga on näha, et jalavõlv kipub liiga kiiresti "ära vajuma" või on väga madal, on vajalik suurema koormustega treeningutel kasutada stabiilsemaid spordisusse, et liigutused oleksid kontrolli all ja ei tekiks jalalaba kõõluste ja hüppeliigese liigset venitust. Kindlasti võib nõu küsida ka spetsialistilt.

Milline suss valida jäiga jala või madala võlvi korral?

Suuremal osal alla 10 a. lastest on pigem tegemist ülepronatsioooni ehk  madalduva võlviga. Üldjuhul on nii, et jäik jalg nõuab pehmet sussi ja madalduva võlviga jalg vajab suhteliselt pehmet, aga siseküljelt toestatud stabiilsemat sussi.

Siseküljelt toestatud suss ei tee üldjuhul midagi halba ka jäiga jalaga lastele, lihtsalt sisekiilu mõte nende puhul eesmärki ei täida. Seega suurem osa lapsi võivad julgelt ka sisekiiluga jalatseid osta.

Kas paeltega või ilma?

Paeltega spordisussid hoiavad jalga paremini jalatsis paigal ja hõõrdumisvõimalus väheneb.

Kust osta lapsele sobivad jooksusussid?

Sobivad jooksusussid leiab lapsele Eesti spordipoodidest, kus õnneks on tänapäeval müüjad enamasti hästi ettevalmistatud ja annavad head nõu.

Aivo Liiv soovitab pidada silmas ka laste jalanõude kvaliteeti, mis üldjuhul on küll kallim, ent on jala biomehaanilisi vajadusi silmas pidades väga oluline.

Millised on kõige levinumad vead, mida lastele jalanõusid ostes tehakse?

Aivo Liiva sõnul ostetakse lapsele kahjuks peaaegu alati selgelt liiga suur jalats, mis tähendab, et laps käib suure osa lapsepõlvest liiga suurte jalanõudega, mis ei ole jala arengu seisukohast mõistlik.

Tuleb ette ka seda, et antakse vanema õe/venna juba liiga "lääpa" vajunud jalatsid nooremale edasi. See aga võib vähendada noorema venna/õe jala ideaalset arengut.

Kui on soovi lähemalt testida, millised jalatsid just Sinu või Sinu lapse jalale sobilikud on, siis saab seda teha SEB 30. Tartu Jooksumaratoni raames, kui võistluskeskuses on avatud Asics jalatsikliinik. Lapsega on jooksma võimalik tulla SEB 30. Tartu Jooksumaratoni lastejooksudele, mis toimuvad 12. mail Tähtvere Spordipargis Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles