Pastor Maldonado võidupidu muutus hetkega tulepõrguks

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Williamsi meeskonna töötajad pidid võidupeo pidamise asemel kehastuma tuletõrjujateks.
Williamsi meeskonna töötajad pidid võidupeo pidamise asemel kehastuma tuletõrjujateks. Foto: AFP/SCANPIX

Pastor Maldonado tõi Williamsi vormel-1 meeskonnale üle pika aja etapivõidu, ent sündmust varjutas boksis puhkenud tulekahju.
 



Barcelona rajal sõidetud tänavuse vormelihooaja viies etapp andis viienda ja seni kõige üllatuslikuma võitja, kui poodiumi kõrgeimale astmele kerkis Pastor Maldonado.

Williamsi piloot oli viimati MM-sarjas etapivõidu saanud 2004. aastal, kui hooaja viimasel etapil võidutses Juan Pablo Montoya. Maldonado triumf oli suurepärane kingitus meeskonna asutajale ja juhile Frank Williamsile, kes tähistas laupäeval 70 aasta juubelit. Sünnipäevalaps ise võttis ilusa tulemuse vastu ülima rahuga. «Korraliku inglasena võin öelda, et inglased ei muutu emotsionaalseks. Kõik poisid on ülirõõmsad ja ma olen sisimas väga rahul. Sa poiss, kui väga meil seda võitu vaja oli,» muheles Williams.

Rõõmupeo järsk lõpp

Williamsi ja Maldonado rõõmupidu pöördus aga umbes poolteist tundi pärast ruudulise lipu langemist hetkega tragöödiahõnguliseks. Meeskonna liikmed poseerisid parajasti ühise foto jaoks, kui äkitselt lahvatasid nende selja taga tuleleegid ja mõne hetkega oli Williamsi boks paksu suitsu täis.

Esmaste spekulatsioonide järgi põhjustas õnnetuse sõidu varakult katkestanud Bruno Senna auto KERS-seade, mis seni teadmata põhjustel süttis. «Frank pidas kõigile kõnet ja siis plahvatas meie selja äkitselt miski,» kirjeldas meeskonna kolmas sõitja, soomlane Valteri Bottas juhtunut. «See juhtus kuskil seal, kus kütust hoitakse. Kõik tormasid kiirelt välja.»

Üle Barcelona raja sünkmusta suitsupilve laotanud tulekahju õnnestus küll Wil­liamsi meeskonna mehaanikute ja teistest tiimidest appi tulnute ühiste jõupingutustega paarikümne minuti järel lõpuks kontrolli alla saada, ent Williamsi pressiesindaja sõnul vajas neli inimest ikkagi arstide abi. Neist üks sai raskelt viga ja toimetati edasi kohalikku haiglasse. Kõrvalboksis asunud Caterhami meeskonna neljale liikmele tuli samuti abi osutada ning mürgist suitsu hingas sisse ka üks Force India tiimi liige. Viimaste andmete kohaselt on kõik kannatanud siiski elu ja tervise juures.

Üllatusmees Maldonado, kelle eilse võidu peale enne võistlusnädalavahetust raha panustanu saanuks summa tagasi koguni kolmesajakordselt, asus endale tipu poole teed rajama kümmekond aastat tagasi Itaalia ja Euroopa vormel-Renault’ sarjade kaudu. 2004. aastal sai noormees ka esimest korda vormel-1 autot proovida, kui istus Minardi rooli. Kaks aastat hiljem tegi Maldonado kaasa täishooaja vormel-Renault 3.5 sarjas, kus tänavu heitleb poodiumikohtade eest Kevin Korjus. Sarjavõit jäi vaid ühe tehnilistel põhjustel tühistatud tulemuse taha, ent kiire sõit tõi Maldonadole juba koha GP2-sarjas, kus ta veetis neli aastat. Viimaks saavutatud sarjavõit avas ka ukse igatsetud vormel-1 maailma.

Presidendi soosik

Madalamates sarjades nii mõnelgi korral liiga tulipäise tegutsemisega silma paistnud mees on vanuse lisandudes rahunenud ning Hispaania GP võit tõestas seda ilmekalt. Taktikaliselt täiusliku sõidu teinud Maldonado käis kõigil kolmel korral rehve vahetamas õigel ajal ning hoidis kodupubliku soosikut Fernando Alonsot viimastel ringidel kindlalt selja taga.

«Tubli töö, poisid,» ütles tagasihoidlik Maldonado meeskonnale raadio teel pärast finišijoone ületamist. Ka sõidujärgsel pressikonverentsil jäi võitja vaoshoituks. «Tänane päev on meeskonnale lihtsalt suurepärane. Pärast mullust hooaega oleme meeletult vaeva näinud. Teadsin, et tänane sõit tuleb raske, kuid esimene poodiumikoht ja esimene võit – te võite vaid mu emotsioone ette kujutada.»

Mullu tõestas Williamsi rooli pääsenud Maldonado suurepäraste kvalifikatsiooniaegadega, et kiirust tal on, kuid sõidus ei suutnud mees oma võimeid kuidagi realiseerida. Hooaja jooksul kogunes tema arvele üksainus punkt, mis andis MMi kokkuvõttes 19. koha. Ka tänavu oli Maldonado senine parim tulemus Hiinas saadud kaheksas koht.

Tänapäeva vormelimaailmas, kus värvikad isiksused on pigem haruldased, on Maldonado üpris silmatorkav erand. Ennast veendunud sotsialistiks nimetav Maldonado on hea sõber Venezuela presidendi Hugo Chávezega. «Presidendi vaimusilmas on meil Venezuelas uus rada, võib-olla Margarita saarel,» sõnas Maldonado juba kahe aasta eest vormel-1 sarja saabudes. «Vormel-1 kalendrisse on kuulunud Argentina ja Brasiilia etapp – miks mitte ka Venezuela?» küsis ta toona. Prohvetlikud sõnad, mis pärast eilset suurtulemust võivad ka teoks saada. Tänu presidendi soosingule on Maldonadole tagatud vormel-1 sarjas võistlemisel ka riigi rahaline soosing.

TABLOO
1. Pastor Maldonado (Williams)
2. Fernando Alonso (Ferrari)
3. Kimi Räikkönen (Lotus)
4. Romain Grosjean (Lotus)
5. Kamui Kobayashi (Sauber)
6. Sebastian Vettel (Red Bull)
MMi üldseis: Sebastian Vettel 61, Fernando Alonso 61, Lewis Hamilton 53, Kimi Räikkönen 49, Mark Webber 48, Jenson Button 45

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles