Kas taas finaalseeria 4:0 Kalev/Cramole?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bamba Fall (paremal) on taas saanud käe vastaste viske peale. Samamoodi on kalevlased seni suutnud Tartu Ülikooli meeskonna kindlalt üle mängida.
Bamba Fall (paremal) on taas saanud käe vastaste viske peale. Samamoodi on kalevlased seni suutnud Tartu Ülikooli meeskonna kindlalt üle mängida. Foto: Margus Ansu

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaalseeria eel oodati BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikooli vahel suurt duelli, kuid seni on sündmuste käiku kontrollinud kalevlased.


Finaalseeria teine kohtumine kulges sarnaselt esimesega – avapoolajal püsisid tartlased veel külaliste tuules, kuid kolmandal veerandajal pani Kalev oma paremuse maksma ja läks oma teed. Suurt pinget pole finaalseeria seni pakkunud ning kahe Tallinnas toimuva mängu eel on eelkõige õhus küsimus, kas tänavu saab näha mulluse kordusetendust ehk kalevlased võtavad 4:0 võidu?

Pealinna klubi võidušampuse pritsimise peale siiski veel ei mõtle ning nende peatreener Aivar Kuusmaa tõi pärast tartlaste teistkordset alistamist mitmeid näiteid ka kodusest liigast, kuidas 2:0 eduseisust on lõpuks seeria hoopis kaotatud.

«Ega treenerid vahepeal ei maga ning võib piisata vaid ühest nüansist, mis lõhub meie mängu ära,» arvas Kuusmaa. «Kindel ei saa kunagi olla, kuid mulle tundub mängupildi järgi, et ei tahaks Tartusse tagasi tulla.»
«Esimest mängu pingilt vaadates oli tunne, et oleme parem meeskond. Ei taha hakata seeria lõppu ennustama, aga selge on, et kodumängud peame võitma,» lisas mullu finaalseeria kasulikemaks mängijaks valitud Armands Škele.

Kui finaalseeria eel vaadeldi üksipulgi mõlema meeskonna mängijaid ning vastandati neid üksteisele, siis võis oodata pingelist ja põnevat seeriat. Tegelikkus on seni kujunenud vastupidiseks.

Tagamängijate väike panus

«Tundub, et Tartul on asi kuidagi füüsise taga – teisel poolajal ei liigu nad nii nagu esimesel,» arvas Kuusmaa ning lisas, et kalevlaste sportlik vorm on finaalideks korralikul tasemel.

Viimases kohtumises oli tartlastele suureks pettumuseks nende tagaliin, kus nelja peale viskasid Sten-Timmu Sokk, Kristo Saage, Valmo Kriisa ja Silver Leppik vaid kaheksa punkti. Samal ajal on kalevlaste ametivennad olnud klass kõrgemal ning Tanel Soku dirigeerimisel on konkurendid selgelt üle mängitud.

Kalevil rohkem karastust

«Nende tagaliin on seni hästi ja enesekindlalt mänginud. Neil on Soku, (Gert) Dorbeku ja (Gregor) Arbeti näol hea kolmik ja nüüd oli neil Škele (avamängust jäi Škele vigastuse tõttu kõrvale – toim.) ka juures. Nemad on praegu meie valupunktiks olnud. Meil on samal ajal olnud suuremaid kõikumisi,» vaagis Kullamäe.

«Võib-olla tegin midagi valesti ja koormuse jaotamisel läks midagi nihu. Mõned küsimärgid on, eks mulgi ole see peatreenerina esimene kord sellises olukorras. Samas ma ka spekuleerin,» lisas Kullamäe oma meeskonna kohta.

Samas tunnistas tartlaste juhendaja, et suuremat panust oleks ta kindlasti oodanud ka ameeriklaselt Bill Amiselt. Seeria teises kohtumises viskas ameeriklane küll 11 punkti, kuid mänguliselt on ta kalevlaste korvialustele jõududele seni alla jäänud. «Olen omal ajal ameeriklastega erinevates klubides ja liigades koos mänginud ning tean küll, et alati on küsimärke, kui keegi esimest korda Euroopasse tuleb ja neil on ees esimene finaalseeria,» avaldas Kullamäe.

Otsides põhjuseid, miks Kalev on seni kahes kohtumises üsna kindlalt võiduni jõudnud, võib üheks nüansiks olla kalevlaste osalemine Ühisliigas. Tänavu nopiti tugevas sarjas küll vaid kaks võitu ja mitmel korral jäädi otsustavatel hetkedel vastasele alla, kuid sealt saadud kogemused võivad osutuda nüüd hindamatuks.  

«Selge see, et neil on olnud tugevaid mänge rohkem ja hooaeg on neil kohtumiste najal kõvem. Ega me ka koolipoisid ole. Reaalsus on see, et trumbid ja initsiatiiv on praegu nende käes,» sõnas Kullamäe.

«Kui saad hooaja jooksul 20 kõval tasemel kohtumist, siis ikka on play-off’ides lihtsam mängida,» lisas tartlaste ääremängija Tanel Kurbas.

Tartu klubile valmistab endiselt muret meeskonna kapteni Marek Doronini valus

Achilleuse kõõlus, mis pole lubanud nende ühel põhitegijal seni meeskonda soovitud moel aidata. Asjade olulist paranemist pole finaalseeria jooksul tõenäoliselt oodata ning ka Kullamäe vaatas juba kaugemasse tulevikku. «Hooaja lõppedes tuleb tal jalgadega midagi ette võtta ning lahendus tuleb leida,» rääkis tartlaste juhendaja.

Finaalseeria jätkub teisipäeval Tallinnas.

KORVPALL
Tartu Ülikool – BC Kalev/Cramo 66:84

Tartu: Allingu 17, Kurbas 14, Doronin 12, Amis 11, Sokk 3, Saage 3, Raadik 2, Kriisa 2, Eichfuss 2, Leppik 0, Evart 0.
Kalev/Cramo: Uljanko 19, Sokk 15, Fall 11, Škele 10, Dorbek 10, Arbet 8, Tamm 5, Toome 4, Kitsing 2, Saks 0, Nelson 0.
Kalev/Cramo juhib nelja võiduni mängitavat finaalseeriat 2:0. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles