Kaia Kanepile tõi elu parima võidu usk ja kogemustega kasvav enesekindlus

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Kanepi pakatas elu kaalukaima võidu saanuna rahulolust. Jelena Jankovic tundis häbi.
Kaia Kanepi pakatas elu kaalukaima võidu saanuna rahulolust. Jelena Jankovic tundis häbi. Foto: AFP / Scanpix

Eesti parim naistennisist Kaia Kanepi alistas Dubai tenniseturniiri kolmandas ringis maailma kolmanda reketi Jelena Jankovici tänu kasvavale enesekindlusele ja usule iseendasse.


«Olen väga õnnelik,» säras Kanepi pärast võidukat, settidega 6:2, 7:5 lõppenud kohtumist. «Olen varemgi häid mänge teinud, kuid kindlasti oli see minu senise karjääri parim võit.»



Kanepi ei osanud täpselt öelda, kas võidule aitas kaasa see, et Jankovic oli liimist lahti, kuna varem pole eestlanna serblannalt mõõtu võtnud ning võrdlus puudub. Küll aga teadis ta, et edu peamine võti oli enda hiilgav esinemine.



«Mängisin väga hästi, suutsin tempot oma äranägemise järgi muuta ning vajadusel väga erinevalt lüüa,» selgitas Kanepi, kes tunnistas, et ka serblanna polnud eksimatu. «Temagi andis mulle paar päris lihtsat punkti.»



Kanepi pidas esimest setti ja teist kuni seisuni 4:0 ideaalilähedaseks. Siis sai ka maailma kolmas number Jankovic joone peale ning vastupanu eestlannale muutus märksa tugevamaks. Kanepi tunnistas, et omajagu süüd oli ka selles, et ta hakkas liialt võidule mõtlema.



«Mitte ühegi, eriti aga mitte esikümne mängijate vastu ei tohi ennast isegi seisul 4:0 või 5:0 lõdvaks lasta,» märkis Kanepi, kes tunnistas, et tal on mängijana arenguruumi. «Mõtete fokuseerimine eduseisus tuleb kogemustega. Arvan, et mul pole neid veel piisavalt.»



Teises setis seisul 5:2 kasutas Kanepi tennises uudset süsteemi, kui kutsus treener Luca Appino endale nõu andma. Kuigi edu oli endiselt suur, tundis Kanepi, et mängus on tekkinud mõõn.



«Tahtsin teada, mis Luca arvab, kuna tundsin, et seis on kriitiline, vastane oli oma rütmi leidmas,» sõnas Kanepi, kes lisas, et vajalik abi kulus marjaks ära. «Treener ütles, et keskenduksin igale punktile eraldi.»



Kanepi tõi mängu paranemise põhilise põhjusena välja just Appino näpunäited. Eestlanna sõnul oskab itaallane lihvida paremini just neid külgi, mis pole veel piisavalt tugevad. Et Appino süstib eestlannasse piisavalt eneseusku, arvas Kanepi, et nende koostöö kestab veel kaua.



«Usun, et oleme alles oma tee alguses,» kinnitas Kanepi, kelle koostöö itaallasega algas mullu novembris.



Kanepi tunnistas, et senise karjääri tugevaima vastase alistanuna on ta märksa enesekindlam, kuid samas ei kavatse ta loorberitele puhkama jääda – juba täna astub ta vastu mõnevõrra üllatuslikult kahe miljoni dollari suuruse auhinnarahaga turniiri veerandfinaali jõudnud maailma 75. reketile Jelena Vesninale, kes on seni lülitanud konkurentsist muu hulgas maailma seitsmenda reketi Svetlana Kuznetsova ning 18. numbri Dominika Cibulkova.



«Praegu on küll selline relax tunne, kuid homme (täna – toim) tuleb uuesti mängida,» sõnas Kanepi, kelle senine kaotuste-võitude suhe Vesninaga on 1:1. «Viimati mängisin Vesninaga 2006. aastal, ma ei tea, milline ta praegu on. Küll aga ta on ta kõvade vastaste alistamisega enesekindlust juurde saanud.»



Kanepi tunneb end tänase mängu eel hästi. See, et Jankovici vastu teises setis esimene serv enam nii hästi ei õnnestunud, polnud eestlanna sõnul väsimuse, vaid teatud tehniliste nüansside süü. Kanepi soovib, et ta saaks end korralikult välja puhata, kuid see ei pruugi lihtsaim ülesanne olla.



«Ideaalis peaksin magama minema kell üksteist, kuid tihtipeale ei tule see pärast hilja lõppevaid mänge välja,» märkis Kanepi.



Kanepi ja Vesnina kohtumine algab esialgsete andmete põhjal täna Eesti aja järgi kell 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles