Maailma kuulsaim mustanahaline suusataja kavatseb alaga lõpparve teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Boit
Philip Boit Foto: Toomas Huik

Keeniast pärit suusataja Philip Boit ei pääsenud küll eilsel 10 kilomeetri kvalifikatsioonisõidus lõppvõistlusele, kuid sellegipoolest pälvis ta kordades rohkem tähelepanu kui võitja Wenlong Xu.

Ja pole ka mingi ime! 51. koha saanud Boit saavutas kuulsuse pärast 1998. aasta Nagano olümpiat, kui ta võitja Björn Dahliest 27 minutit hiljem finišeeris ning too teda võistluse lõpus südamlikult embas.

Pärast seda said Norra suusalegendist ja keenialasest suured sõbrad. Lausa nii suured sõbrad, et Boit otsustas oma esimese poja nimeks Dahlie panna.

 

«Oleme Björniga siiamaani väga head sõbrad. Käisime perega tal alles hiljuti külas,» kuulutas mees uhkelt. Praegu harjutab 37-aastane Boit Soomes, Vuokattis.

 

Peaaegu iga päev mõõdab suuskadel kilomeetreid. «Olen seal kuulus! Inimesed tunnevad mind tänaval ära ja lehvitavad,» rõõmustas Boit, kelle valged hambad särasid justkui Swarowski kristallid. Mehe nägu säras veelgi rohkem. Kuigi reedesele 15 km klassikasõidu põhivõistlusele ta ei kvalifitseerunud.  

«Jäin oma sõiduga rahule. Olen vaid kuu aega saanud harjutada,» vangutas mees pead ja lisas võidurõõmsalt: «Nüüd saan aga terve aasta harjutada, sest olen kuni Vancouveri olümpiani Soomes! Plaanin kõvasti treenida, sest see olümpia jääb mu viimaseks.»

 

Miks valis mees just suusatamise? Mitte jooksmise. Nii nagu tema onu Mike Boit, kes 1972. aasta Müncheni olümpial 800 meetri jooksus pronksi võitis.

 

«Mulle meeldib see ala. Ka mu pere on rahul, et just suusatamise valisin,» vastas esimese keenialasena taliolümpial osalenud Boit, kelle säravvalged hambad pärast kümneid intervjuusid plagisema kippusid. «Soomes on veel külmem kui siin. Olen külmaga juba harjunud, kuigi soojas meeldib mulle rohkem. Kellele ei meeldiks?»

 

Hoolimata suusatamise võlust kavatseb 1996. aastal alale käe andnud keenialane peagi talispordiga lõpparve teha. «Oleks juba aega lõpetada. Kaua ma ikka suusatan,» muigas Boit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles