Venemaa võitis jäähoki MMi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa mängijad rõõmustamas.
Venemaa mängijad rõõmustamas. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa jäähokimeeskond alistas MMi finaalis Slovakkia 6:2 ja krooniti pärast kaheaastast vaheaega maailmamesitriks. Venemaa valitses turniiri algusest lõpuni, olles ainus meeskond, kes ei kaotanud ühtegi kohtumist. Venemaa koondise superstaar Jevgeni Malkin valiti ühtlasi kogu turniiri parimaks mängijaks.

Slovakkia võitis MMil hõbeda ja Tšehhi pronksi.

Slovakkia - Venemaa 2:6

Väravad: 1.06, 49.37 Zdeno Chara - 9.57 Aleksandr Sjomin, 26.10 Aleksandr Perežogin, 33.31 Aleksei Terešenko, 35.22 Aleksandr Sjomin, 43.55 Pavel Datsjuk, 58.02 Jevgeni Malkin

Kolmas kolmandik algas täpselt nii, nagu teine kolmandik lõppes. Slovakkia andis keskvälja Venemaale ja soosikud kasutavad oma võimalused ära. Pärast viiendat värvat vahetab Slovakkia väravavahti. Kui Slovakkia saab arvulise ülekaalu, lööb nende võimas kapten Zdeno Chara oma teise värava.

Venemaa asus teisel kolmandikul Aleksandr Perežogini väravast juhtima. Slovakkia kipub väsima ja kaitsjate eksimuste järel visati veel kaks väravat.

Kohtumine sai rabava alguse, kui kapten Zdeno Chara viis ilusa kaugviskega slovakid 1:0 juhtima. Mängitud oli selleks hetkeks vaid minut ja kuus sekundit. Venemaa viigistas ilusast vasturünnakust.

Enne mängu:

Tänavusel turniiril võimsalt mänginud Venemaa on selge favoriit - poolfinaalis purustati väljakuperemehed soomlased koguni 6:2. Venemaa on ainus meeskond, kes pole pidanud tänavusel turniiril veel kaotusekibedust tunnistama.

«Usun, et suudame veel paremini mängida,» lubas Pavel Datsjuk pärast poolfinaali. Zinetula Biljaletdinovi juhendatav meeskond on eriti osav realiseerima arvulist ülekaalu, mida on turniiri jooksul tehtud koguni 38,7-protsendiliselt. Erakordselt võimsas hoos on seni kümme väravat visanud ja kaheksa söödupunkti kirja saanud Jevgeni Malkin. Venemaa mäng ei põhine aga ainult heal rünnakul – endale on lastud visata kõigest 12 väravat.

Slovakkia finaalipääsu ei oodanud asjatundjatest seevastu mitte keegi. Viimasel neljal MMil pole küünditud kõrgemale 10. kohast. Tänavust turniiri alustati allajäämisega Soomele ja Kanadale ning grupist edasipääs kindlustati alles viimases mängus Prantsusmaa vastu. Siis üllatati aga Kanadat ning poolfinaalis ei näidatud 3:1 võiduga üles vennaarmu tšehhide suhtes.

Uue peatreeneri Vladimir Vujteki käe all on meeskond leidnud uue hingamise. «Pärast esimest mängu ei huvitanud me mitte kedagi,» sõnas kapten Zdeno Chara. «Püüdsime vaid oma mängu mängida ja esimese võidu kätte saada. Seejärel keskendusime teisele mängule, siis kolmandale ja nii edasi. Võtsime ühe kohtumise korraga. Mitte keegi meist ei mõelnud enne turniiri medalile. Kõik püüavad lihtsalt igas mängus endast parima anda,» sõnas ta.

MM-finaalis on Slovakkia mänginud vaid korra, 2002. aastal, kuid siis võideti kuld. Göteborgis peetud finaalmängus suudeti seljatada ei keegi muu kui Venemaa. Tollastest koosseisudest on täna rivis vaid slovakid Miroslav Satan ja Michal Handzus ning Venemaa poolel Dmitri Kalinin, kes pääseb uuesti jääle pärast Johan Franzeni löömise eest saadud kolmemängulist võistluskeeldu.

Kohtumine Helsinkis algab kell 20.30 ning Postimees hoiab lugejaid sündmuste käiguga jooksvalt kursis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles