Terviseprobleem pani Baruto turniirile põntsu

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto ehk Kaido Höövelson.
Baruto ehk Kaido Höövelson. Foto: SCANPIX

«Vahel on selline tunne, et tahaks turniiri vahele jätta,» tunnistas Kaido Höövelson ehk Baruto pärast aasta kolmandat sumo suurturniiri Natsu-basho, mis eestlasele just kõige paremini ei lõppenud.


Ozeki Baruto pani turniirile võiduka punkti, alistades tehnikaga uwatenage Kisenosato, kustutades sellega jaapanlase lootuse turniirivõidule. Eelviimasel päeval pidi Baruto tunnistama yokozuna Hakuho paremust ning kokku kogunes tema saldosse üheksa võitu ja kuus kaotust.

Märtsiturniiril haiguse kiuste maadelnud ja kümme võitu saanud Lääne-Virumaalt pärit 27-aastane Baruto avaldas, et ka seekord oli ta tervisega kimpus. «Juba enne turniiri oli nii füüsilise kui psühholoogilise poole pealt natuke puudu,» nentis Baruto. «Eks tervisemured segasid ja sellised asjad panevad vaimule põntsu, aga mis seal ikka, elame edasi. Ega sellepärast ära ei sure!»

Mis teda täpsemalt vaevas, ei soovinud 2004. aastast tõusva päikese maal elanud Baruto siiski avaldada. «Mis seal ikka öelda,» jäi ta napisõnaliseks.

Küsimusele, kas tegemist on mööduva terviseprobleemiga, vastas Baruto salapäraselt: «Nii ja naa. Aga muretsemiseks pole põhjust, ise pean rohkem muretsema. Järgmisel turniiril olen rivis ja vormis, nagu alati.»

Äsjalõppenud turniir paistis silma selle poolest, et sumohierarhia esimestel meestel just kõige paremini ei läinud. Oma karjääri 50. turniirivõitu jahtinud yokozuna Hakuho kogus vaid kümme võitu, tema järel teisel positsioonil paiknev ozeki Harumafuji sai kaheksa võitu, ozeki’dest oli parim Kisenosato 11 võiduga, Kotoshogiku jäi samuti kümne ning Kotooshu ja Kakuryu vaid kaheksa võidu peale. «Me kõik olema inimesed, kõigil tuleb ka kehvemaid päevi,» arvas Baruto. «Elu on selline, kõik pole ainult mustvalge.»

Karjääri esimese turniirivõidu teenis hoopis Mongoolias sündinud, kuid nüüd Jaapani kodakondsusega 37-aastane Kyokutenho. Kuna nii lääne-Maegashira seitsmendal positsioonil paiknev Kokutenho kui ida-Maegashira neljandal real asuv Tochiozan lõpetasid 12 võiduga, läks vaja lisamatši, kus Kyokutenho sai endast 12 aastast nooremast Tochiozanist jagu tehnikaga hatakikomi.

Kyokutenhost sai vanim mees, kes esimest korda Imperaatori karika võitnud. Enne teda kuulus see au Toyokunile, kes oli 35-aastane, kui 1929. aastal elu esimese turniiri võitis.

«See on täiesti uskumatu tunne,» õhkas juba 1992. aastal profisumodebüüdi teinud Kyo­kutenho, kodanikunimega Njam­žavõn Tsevegnjam pärast võitu. «See oli väga raske turniir.»
Pärast viimast matši täitusid Kyokutenho silmad pisaratega. «Need olid rõõmupisarad,» selgitas ta.

Kyokutenho jätkas trendi, et Jaapani traditsioonilises maadluses sumos domineerivad rohkem välismaalased, olles läbi aegade kümnes mitte-jaapanlane ning neljas mongol, kes turniiri võitnud. 191 cm pikk ja 158 kg kaaluv Kyokutenho on ka viimaste aastate madalaima positsiooniga sumomaadleja, kes turniirivõiduni jõudnud.

Nädala pärast jõuab Baruto väikesele puhkusele kodumaale ning 30. mail annab president Toomas Hendrik Ilves talle üle Valgetähe III klassi ordeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles