Abramovitši ja legendide pidu

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finaalis Londoni Chelsea kangelaseks kerkinud ründaja Didier Drogba (vasakul) ulatas klubi omaniku Roman Abramovitši kätte kaua ihaldatud Meistrite liiga trofee.
Finaalis Londoni Chelsea kangelaseks kerkinud ründaja Didier Drogba (vasakul) ulatas klubi omaniku Roman Abramovitši kätte kaua ihaldatud Meistrite liiga trofee. Foto: SCANPIX

2003. aasta juunis Londoni Chelsea jalgpalliklubi ostnud Roman Abramovitš jõudis laupäeval hilisõhtul lõpuks soovitud eesmärgini, kui Chelsea mängijad tõstsid Münchenis pea kohale ihaldatud Meistrite liiga võidukarika.


Mängijatega koos oli tähistamas ja trofeed vastu võtmas ka Abramovitš ise, kelle kätte ulatas auhinnatseremoonial võidukarika finaali kangelaseks kerkinud Didier Drogba (1:1 lõppenud normaal- ja lisaaja järel penaltiseerias 4:3 Bayerni alistanud Chelsea poolel lõi Drogba nii ainsa värava kui realiseeris ka otsustava penalti).

Vaadates pärast matši Abramovitši võidurõõmsat nägu, tundus, et ihaldatud karikani jõudmiseks kulutatud 1,2 miljardit eurot on olnud seda väärt.

Vanameistrite suur panus

Kui Chelsea puhul on tihti räägitud mõttetust raharaiskamisest, siis 2004. aastal Marseille’le Drogba eest makstud 28 miljonit eurot on olnud Abramovitši üks paremaid, kui mitte parim investeering. Elevandiluuranniku ründestaari kõrval olid finaalis hoos ka teised Chelsea vanameistrid.

Londoni klubi võidumängus kerkis 34-aastase Drogba kõrval teiseks kangelaseks 30-aastane puurilukk Petr Čech, kes tõrjus lisaajal Arjen Robbeni penalti ning näitas ka mängujärgsete 11 m karistuslöökide ajal suurepärast reaktsiooni. Väga hea mängu tegid ka klubi legendide sekka kuuluvad 33-aastane Frank Lampard ja 31-aastane Ashley Cole.  

«Võistkonna võtmemängijad on siin klubis olnud juba pikka aega ja me väga tahtsime seda tiitlit. Hooaja alguses oli meil raskusi ja enesekindlus madal, kuid suutsime jääda sihikindlaks ja rasketest olukordadest välja tulla,» rõõmustas Lampard ESPNiga vesteldes.

Pärast võidukat finaali on pilgud suunatud juba tuleviku poole ning huvipakkuvamateks küsimusteks on Drogba ja ime­treeneriks tõusnud Roberto di Matteo edasine saatus. Kas mehed jätkavad Chelseas või peavad nad endale uusi väljakutseid otsima hakkama?

Drogba leping klubiga on läbi ja seni pole uue kontrahti osas kokkuleppele saadud – mängumees soovib ise kahe aasta pikkust lepingut, kuid klubi on seni pakkunud aastast pikendusvõimalust.

Di Matteo määrati Andre Villas-Boasi vallandamisele järel aga peatreeneri kohusetäitjaks nüüdseks Chelsea jaoks kahe tiitliga (Chelsea võitis tänavu ka FA Cupi – toim) lõppenud hooaja viimase mänguni. Seni on kaheldud, kas di Matteo on Abramovitši jaoks piisavalt nimekas mees, et Chelseat ka edaspidi juhendada.

Praegu on aga näiteks Chelsea kapten John Terry ja Bayerni loots Jupp Heynckes avaldanud arvamust, et di Matteo peaks ametis jätkama. Sel ajal kui Chelsea on Abramovitši omanduses olnud, on klubi peatreeneriteks olnud sellised jalgpallimaailma suurnimed nagu Claudio Ranieri, Jose Mourinho, Avram Grant, Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti ja Villas-Boas, kuid di Matteost sai esimene mees, kes suutnud ihaldatud tiitli Londonisse tuua.

Kes iganes ka järgmisel hooajal Chelseat juhendab, soovitakse allkirjad paberile panna enne 18. juulit, kui värske ­Euroopa meister alustab hooajaeelset turneed USAs.

Kes saab treeneriks?

«Me ei ole viimase kuue kuni kaheksa nädala jooksul treeneri teemat puudutanud, kuna keskendusime Meistrite liiga otsustavatele kohtumistele ja FA Cupile, kuid nüüd tuleb meil maha istuda ja olukorras selgust saada. Roberto kuulub kindlasti kandidaatide ringi, ta on teinud suurepärast tööd ja tema kandidatuuriga tuleb tõsiselt arvestada,» teatas Chelsea esimees Bruce Buck Sky Sportsile. «Esmalt on meil vaja paika saada peatreener ja alles seejärel saame hakata rääkima mängijate palkamisest.»

Võimalike peatreeneri kandidaatidena on Di Matteo kõrval meediast läbi käinud Harry Redkappi, Fabio Capello, Pep Guardiola ja Jose Mourinho nimi.  

Tänavu Inglismaa meistrivõistlused kuuendana lõpetanud Chelsea saab tänu tiitlivõidule nüüd ka järgmisel hooajal Meistrite liigas osaleda. See aga tähendab, et Premier League’is neljandaks jäänud Tottenham Hotspur peab teist aastat järjest leppima ­Euroopa liigaga.

Penaltid tõid lõpuks Drogbale õnne

Kui laupäeva hilisõhtul astus Chelsea ründaja Didier Drogba penaltiseerias viimase lööjana väljakule – tabamus tähendas võitu Londoni klubile ja eksimus penaltiseeria jätkumist –, kangastusid ilmselt paljudele ründaja ebaõnnestumised tähtsates olukordades.

Alles tänavu veebruaris läks Drogba eksimus kalliks maksma Elevandiluuranniku koondisele – Aafrika meistrivõistluste finaalis saatis ründaja 70. minutil 11 m karistuslöögi üle värava ning hiljem jäi meeskond penaltiseerias Sambiale alla. 2006. aasta kontinendi finaalis eksis Drogba aga finaali penaltiseerias, kui Elevandiluurannik kaotas Egiptusele.

Chelseat vedas ründaja aga alt 2008. aasta Meistrite liiga finaalis Manchester Unitedi vastu, kus ta teenis lisa­ajal Nemanja Vidici löömise eest punase kaardi.

Hiljem kaotas Chelsea finaali mäletatavasti penaltiseerias.

Laupäeva õhtul oli Drogba viimase lööjana aga mees õigel kohal, kui saatis Bayerni puuriluku Manuel Neueri vales suunas, põrutas palli külma rahuga paremasse alanurka ja Chelsea pidu võis alata.
«Tahtsin panna Chelsea naeratama, mitte pikali ja nutma, nagu juhtus ühel teisel korral,» meenutas ka Drogba pärast võidukat finaali oma varasemaid eksimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles