Imesuusad aitasid Kail Pihol elu sõitu teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kail Piho
Kail Piho Foto: Toomas Huik

Kes oleks võinud arvata, et kõigest 17-aastane poisike Kail Piho suudab Libereci MMil kahevõistluse avaalal, 10 km vabatehnikasõidus täismeestega konkureerida ning lõpuni peagrupis püsida. Ei uskunud noormees isegi.


«Enne võistlust mõtlesin, et 40 hulka tulemine oleks juba korralik. Aga võistluse ajal olid suusad nii head, et iga kilomeetriga libisesin üha paremini,» imestas ka Piho ise ning tänas murdmaakoondise määrdemehi: «Pole nii heade suuskadega veel kunagi sõitnud!»



Kuigi veel 7,5 km peal kaotas Piho liidrile 12,9 sekundiga, andis ta viimase kahe ja poole kilomeetriga veel 17 sekundit ära ning kaotas lõpuks 29,9 sekundiga. Ent põhjust rõõmustamiseks jagus. «Tulin alles juunioride MMilt ja seal polnud minek kõige parem. Aga see sõit näitas, et lootust veel on,» rõõmustas noormees.



Hüppemäele suundus eestlane teadmisega, et tuleb endast maksimum anda. Nii nagu murdmaarajal. Esimene pettumus tabas teda aga proovikatsel – kõigest 68 meetrit! Tagantpoolt kolmas tulemus. «Teadsin, et sellise hüppega ei jõua mitte kuhugi. Tehniliselt ebaõnnestus sooritus täielikult,» vangutas Piho pead.



Siis saabus sündmuste käiku aga eestlase jaoks positiivne pööre. Tiheda lumesaju ning tugeva tuule tõttu otsustas kohtunike kogu hüpped katkestada ning võistluse päeva võrra edasi lükata. «See oli minu jaoks positiivne uudis! Võistluse ajal puhus taganttuul, aga see pole mulle kunagi meeltmööda olnud. Vastutuulega sujuvad mul hüpped paremini,» selgitas Piho, kes ühel varasemal proovikatsel lendas samal mäel 90 meetrini.



Täna loodab ta samasugust hüpet korrata. Kui ainult ilmataat tema poolt oleks. Mis koht noormeest kokkuvõttes rahuldaks? «Pean endale aru andma, et praeguses seisus oleks 30 hulka tulemine üle oma varju hüppamine, aga ehk õnnestub. Mine sa tea,» lausus ta kavalalt.



Ühtlasi kustutati kõik seni hüpanute võistluskatsed. Tornist jõudis alla tulla kolm eestlast, kellest parim oli Aldo Leetoja 89 meetriga. Kaarel Nurmsalu hüppas 80 ja Karl-August Tiirmaa 75,5 meetrit. Ent kõigil tuleb homme uuesti alustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles