Martti Aljandi OM-lootus kahanes

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Aljand
Martti Aljand Foto: Liis Treimann

Eesti ujumiskoondise peatreenerile Riho Aljandile pakkus Debrecenis alanud pika raja EMi avapäev kahetisi tundeid – ühelt poolt tegi rõõmu, et tütar Triin jõudis finaali ja ka teised eestlased ujusid häid tulemusi, teisalt tuli tal aga nukralt tõdeda, et poja Martti võimalused Londoni olümpiale pääseda on väga väikesed.


Nii Martti Aljand kui Martin Liivamägi olid juba enne EMi täitnud 100 m rinnuliujumises olümpia B-normi, kuid erinevalt varasemast see olümpiapääset ei taga. Nimelt annab olümpiakoha A-norm, B-normi täitnud jäävad ootama Rahvusvahelise Ujumisliidu kutset ning eelisjärjekorras on mõistagi need, kel on tugevam aeg.

Triin Aljand finaalis

Eestist on parem aeg Liivamäel, kes ujus märtsi lõpus Indianapolises 1.01,45. Eile jõudsid nii Aljand kui Liivamägi poolfinaali, kus Aljand sai kirja aja 1.01,79, mis andis talle 14. koha, ning Liivamägi sai aja 1.01,66, lõpetades 12. kohaga. Hommikuses eelujumises oli Liivamägi veel kolm sajandikku kiirem.

«Kahjuks, jah, selline on praegu hetkeseis,» nentis Riho Aljand. «Arvan, et see oli Martti viimane võimalus. Eks me veel räägime sellest, aga esialgu pole meil edasise kohta ühtegi plaani tehtud. Ta on 10. juunini kodus, üks variant on selles perioodis Euroopas mingi võistlus otsida, aga iseasi, kas see tasub ennast ära.»

«Me ei tahtnud neid teemasid enne üldse puudutada, kui see võistlus tehtud,» lisas ta. «Sel EMil on tal jäänud vaid 100 m liblikujumine, aga seal ta üllatada ei suuda.»

Eilne meeste 100 m rinnuliujumine oli Eesti jaoks ka ajaloohõnguline. «Kunagi varem pole meil täiskasvanute tiitlivõistlustel olnud stardis neli sportlast, kes võistlevad poolfinaalikohtade eest,» rõõmustas Riho Aljand.

Lisaks Aljandile ja Liivamäele ujusid eelujumistes Filipp Provorkov ja Vadim Romanov, vürtsi lisas seegi, et ka Provorkov ületas B-normi, ujudes 1.02,82, mis andis talle pingereas 38. koha. Romanov sai kirja 1.03,61, mis andis 46. koha.

Naiste 50 m liblikujumises pääses Triin Aljand neljanda ajaga (26,72) poolfinaali, kust edenes parima tulemusega – 26,20 – finaali. Eesti rekord sel distantsil on Aljandi enda ujutud 26,16. Teise poolfinaali parim oli rootslanna Sarah Sjöström ajaga 26,22. Finaal ujutakse täna õhtul.

«Triinuga ei tasu enne rahule jääda, kui finaal tehtud,» muheles Riho Aljand.

Trepp tuleb EMile

Samal distantsil tegi kaasa ka Annika Saarnak, kes ujus isikliku rekordi 27,35 ning sai 18. koha, mis on tema senine parim tulemus EMil, seejuures jäi poolfinaalipääsust puudu vaid viis sajandikku.

100 m seliliujumises sai Andres Olvik eelujumises kirja 55,87, mis oli võrdne aeg venelase Mihhail Zvjaginiga ning koha eest 16 parema seas tuli teha ümberujumine, kus Olvik ujus 56,15, Zvjaginin aga 55,97. EMi debütant Marko Tiidla läbis 50 meetrit liblikat ajaga 25,22 ja sai 36. koha.

«EMi algus on täiesti kiiduväärt, kahju ainult, et Annika ja Andres poolfinaalist napilt välja jäid,» sõnas Riho Aljand.

Reedel liitub koondisega Jane Trepp, kel ei õnnestunud USAs 50 m vabaujumises olümpia A-normi ujuda ja seetõttu püüab ta seda nüüd EMil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles