Elu parim vorm tõi hõbeda

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimest korda võitis Triin Aljand (vasakul) pikas basseinis peetud tiitlivõistlustel medali.
Esimest korda võitis Triin Aljand (vasakul) pikas basseinis peetud tiitlivõistlustel medali. Foto: AFP/SCANPIX

«Kui vaatasin Triinu ujumise viimaseid meetreid, tõmbusid käed korraks isegi krampi ja enesekontroll kippus kaduma,» tunnistas ujumise EMil 50 m liblikujumises hõbemedali võitnud Triin Aljandi isa Riho ja kinnitas korduvalt, et tunneb tütre saavutuse üle piiritut rõõmu. Tegemist polnud ju lihtsalt EM-medaliga, vaid sinna juurde kuulus ka võimas isiklik rekord 25,92!



Mullu Eesti parimaks nais­sportlaseks valitud Aljandist oli Ungaris Debrecenis peetud tiitlivõistlusel kiirem vaid rootslanna Sarah Sjöström, kes läbis ühe basseinipikkuse 25,64 sekundiga.

See, et ühel konkurendil õnnestus teda edestada, ei tekitanud 26-aastases eestlannas suurt tuska. «Olen õnnelik, et suutsin esimest korda ujuda selle distantsi alla 26 sekundi, andsin rajal endast kõik,» rääkis värske medalinaine. «Loomulikult ei läinud starti mõttega, et Sjöström on minust nagunii kiirem – läksin ikka võidu eest võitlema. Samas ei pabistanud ma kuigi palju, hing oli finaalipäeval rahulik.» Kuna medal näis käegakatsutavana, loobus Aljand samal päeval kavas olnud 100 m vabaujumisest.

Vähimatki kahjutunnet polnud ka papa Aljandi hinges. «Rõõmu emotsioon on igal juhul tugevam kui pettumus, et Triin jäi kullata,» kinnitas ta. «Ta pole ju kunagi varem pikas basseinis medalini jõudnud, teda edestanud rootslanna on 100 m maailmarekordi omanik, kelle isiklik rekord on lihtsalt väga võimas ning kõige lõpuks ujus ju Triin elus esimest korda alla 26 sekundi ja tegi seda tavalises trikoos, mitte eelmisele rekordile kaasa aidanud kosmilises kummiülikonnas.»

Päev varem poolfinaalis parima aja saanud Aljand oli veel finaali poolel maal juhtimas, ent viimastel meetritel suutis Sjöström mööduda ja võidu napsata. Vägev algus oligi Aljandi peamine sõjaplaan. «Ainus võimalus oli see, et 25 meetri kohal on Triin ees nii suure vahega, et rootslanna ei jõua enam järele. Sjöström ujus ju veidike enne finaali 100 m vabaujumise poolfinaalis ja oli pisut väsinum,» selgitas Riho Aljand tütre võistlustaktikat.

Triin Aljand lisas, et Sjöström ongi rohkem pikema distantsi ujuja ja seepärast on ka loomulik, et algus kuulus temale, distantsi teine pool aga rootslannale. Aljandi jaoks oli see juba neljas tiitlivõistluste medal. Varasemast on tal üks hõbe ja kaks pronksi lühiraja EMilt. Eile võidetud pika basseini medal on kõrgemas hinnas, kuid samas pole 50 m liblik­ujumine olümpiadistants.

Isa ja tütar Aljandid kinnitasid nagu ühest suust, et praegust vormi võib nimetada senise karjääri parimaks. Pole ju Aljand veel kunagi pikas basseinis medalini küündinud, lisaks näitab uuele tasemele tõusmist ka tõsine rekordiparandus. Oma senisest parimast tulemusest oli ta kiirem koguni 0,24 sekundit. Nii lühikesel distantsil on see suur vahe.

«Vorm on praegu tõesti väga hea, nii kiiresti polegi ma veel kunagi liikunud – aga see oli liblikujumine. Nädala lõpus on näha, mida ma suudan vabaujumises,» rääkis Triin Aljand.

Eesti ujumiskoondise peatreeneri rollis olev Riho Aljand väljendas end otsekohesemalt. «Triin on elu vormis!» avalikustas ta oma spetsialisti-arvamuse. «Tegelikult oligi kohe plaanis olla EMil heas hoos. Tulemused näitavad, et seni on kulgenud kõik õigesti.» Londoni olümpiani jääb veel paar kuud. Riho Aljandi arvates pole vaja muretseda, et tippvorm saabus liiga vara. Ta teab, et tütar on koos oma praeguse treeneriga kogu ettevalmistusplaani detailideni läbi mõtelnud ja olümpia ajaks peaks vorm veelgi paranema.  

Ujumise EM
50 m liblikujumine

1. Sarah Sjöström (Rootsi) 25,64
2. Triina Aljand (Eesti) 25,92
3. Ingvild Snildal (Norra) 26,16

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles