Henrik Ojamaa: ei olnud nii, et äkki tase tõusis

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Ojamaa (esiplaanil) võib reedel teha debüüdi Eesti koondises.
Henrik Ojamaa (esiplaanil) võib reedel teha debüüdi Eesti koondises. Foto: Toomas Huik

2007. aastal Derby County noortemeeskonnaga liitunud, praegu 21-aastase Henrik Ojamaa kaasamisest A-koondisesse on räägitud juba pikemat ­aega. Tänavu Šotimaa kõrgliigas Motherwelli särgis suurepäraseid esitusi teinud Ojamaa võib debüüdi teha homme kohtumises Horvaatiaga.


Varemalt on ründaja saanud koondisekutse ka veebruaris toimunud matšiks El Salvadoriga, kuid toona jäi ta siiski mängust kõrvale. Nüüd seisab eestlastel järjest ees viis kohtumist ning Šotimaa kõrgliigas seitse väravat löönud Ojamaal avaneb kindlasti võimalus oma oskusi näidata.

Jalgpall ühendab

Viimase poole aasta jooksul on noore väravaküti tegemised pakkunud eestlastele palju huvi ning nüüd ongi kauaoodatud debüüt teoks saamas. Ojamaa pole küll teiste A-koondise liikmetega kuigi palju kokku puutunud, kuid probleemiks ta seda kindlasti ei pea.

«Jalgpall on ikka selline mäng, et ühendab poisid kiiresti ära. Mul ei ole kunagi tekkinud probleemi, et ei sulanduks meeskonda,» märkis Ojamaa. «Jalgpalli meeldib mulle mängida – ei ole vahet, kas teen seda koondises või tänaval veel nelja poisiga.»

Samas tunnistas ründaja, et edukas hooaeg Šotimaal ei ole teda liigselt kurnanud ning rahvusesinduses on ta valmis näitama ennast parimast küljest.

«Värkust nende mängude jaoks on ikka. Minu jaoks ongi kõige parem, kui saan iga nädal regulaarselt väljakule,» põhjendas Ojamaa. «Praegu on tunne hea ja selles mõttes probleemi ei ole.»

Senise karjääri jooksul Inglismaa, Saksamaa, Hollandi, Soome ja nüüd Šotimaa klubisse kuulunud ründaja usub, et säravad esitused viimasel poolaastal ei ole järsku paranenud mänguoskuste tulemus, vaid pigem pikaajalise töö vili.

«Ei olnud nii, et äkki tase tõusis. Seal sain lihtsalt järjest väljakule ja mängupraktikat,» on Ojamaa oma olukorraga Motherwellis rahul. «Pärast Derby Countys mängimist oli mul lühemaid lepinguid. Kui võistkonnas asjad ei klappinud, oli see minu jaoks signaal, et on vaja edasi minna.»

Samas tuleb ründajatel mänguaja pärast tihe rebimine, kuna peale Ojamaale sõitsid kahele esimesel välismängule veel Tarmo Kink, Andres Oper, Kaimar Saag, Sergei Zenjov ja Joonas Tamm. «Eks see ole peatreeneri otsus, kes mängib,» ei tahtnud Ojamaa ennustada, millises mängus ta oma võimaluse saab.

Klavan eelistas koondist

Kui Ojamaa debüüti koondises on pikalt oodatud, siis vahepeal oli õhus küsimus, kas viimases matšis El Salvadoriga kaptenipaela kandnud Ragnar Klavanil lubab koduklubi AZ Alkmaar matšides Horvaatia ja Ukrainaga osaleda. Siiski sai Klavan klubiga kokkuleppele ning viimasel ajal põhiliselt keskkaitses tegutsenud mängumees jookseb reedel väljakule.

«Lõpuks rääkisin meeskonna tehnilise direktoriga ja otsustati, et võin koondise juurde tulla. Ainus nende seatud tingimus oli see, et selle arvelt ma puhkust juurde ei saa,» märkis Klavan.

Balti turniiri ja 5. juuni kohtumine Prantsusmaaga toimuvad FIFA ametlikel mängupäevadel, matšid Horvaatia ja Ukrainaga aga mitte, ja seetõttu ei ole klubid kohustatud mängijaid koondise jaoks vabastama.

«Minu hooaeg oli selline, et pidevalt täiskoormust ei saanud, ning seega on tunne, et võiksin veel mängida. See oligi põhjus, miks tahaksin need neli-viis mängu juurde saada,» põhjendas Klavan.  

Eile toimus kahele eelseisvale kohtumisele sõitnud koondises ka üks muutus: põlvevigastuse tõttu jääb matšidest Horvaatia ja Ukrainaga kõrvale keskkaitsja Alo Bärengrub. Nõmme Kalju mängumehe asemel alustas täna varahommikul teekonda sõpruskohtumistele viimased pool aastat Tšehhi kõrgliigaklubis Viktoria Žižkovis pallinud Kaarel Kiidron. Seni ei ole Kiidron nagu Ojamaagi A-koondise eest veel mänginud.

Koondis

Eesti koondise koosseis kohtumisteks Horvaatia ja Ukrainaga

•    Väravavahid: Mihkel Aksalu, Sergei Pareiko

•    Kaitsjad: Gert Kams, Kaarel Kiidron, Ragnar Klavan, Karl Palatu, Andrei Stepanov, Tihhon Šišov

•    Poolkaitsjad: Aleksandr Dmitrijev, Oliver Konsa, Dmitri Kruglov, Joel Lindpere, Konstantin Vassiljev, Martin Vunk

•    Ründajad: Tarmo Kink, Henrik Ojamaa, Andres Oper, Kaimar Saag, Sergei Zenjov, Joonas Tamm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles