Suveolümpia toimub 2020. aastal Tokyos, Madridis või Istanbulis

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline olümpiakomitee ROK valis välja linnad, kes pääsesid viimases voorus kandideerima 2020. aasta suveolümpiamängude korraldajaks. Sõelale jäid Tokyo, Madridi ja Istanbuli pakkumised, konkurentsist langesid Qatari pealinn Doha ja Aserbaidžaani pealinn Bakuu.

Doha ja Bakuu pidid pettumuse üle elama juba teist korda, sest mõlemad kandideerisid ebaõnnestunult ka 2016. aastal mängude korraldajaks. Tänavu oli esialgsete kandidaatide seas veel ka Rooma, kes loobus veebruaris Itaaliat vaevava võlakriisi tõttu. Võitja öeldakse välja järgmise aasta 7. septembril Buenos Aireses toimuval kongressil.

Kolmest finalistist on ainsana varem olümpiamänge korraldanud Tokyo, mis võõrustas 1964. aastal suveolümpiat. Kui Tokyo kandideerib korraldajaks teist, siis Madrid juba kolmandat korda järjest. Istanbul on püüdnud varem olümpiamängude korraldajaks saada neljal korral.

Dohale sai tõenäoliselt saatuslikuks asjaolu, et korraldajad oleks soovinud nihutada mängud palavuse tõttu tavapärasest juulist-augustist hoopis oktoobrikuusse. Korralduskomitee juht Noora Al Mannai on samas kindel, et küsimus pole selles, kas mängud kunagi Qataris toimuvad, vaid pigem selles, millal nii juhtub. «Pettumus on suur. Arvestades, et nii paljud võistluspaigad on juba olemas ja eelarvega kaetud, uskusime, et suudame ROKile pakkuda kindlust ja madalaid kulusid. Samuti rääkis meie kasuks põnev tulevikunägemus, mis puudutab eriti naiste spordi arengu hüppelist kasvu Lähis-Idas,» sõnas Al Mannai BBC-le.

2012. aasta suveolümpia toimub sel suvel Londonis ning 2016. aasta mänge korraldab Rio de Janeiro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles