Tallinna-Tartu GP võitis Said Haddou

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti suurim rattanädalavahetus Estonian Cycling Weekend sai avapaugu täna UCI 1.1 kategooriasse kuuluva Tallinn-Tartu GPga.

Esikoha noppis ajaga 4:30.47 Europcari meeskonna prantslasest rattur Said Haddou. Teine oli Champions Systemi meeskonda kuuluv Uus-Meremaa sõitja Clinton Robert Avery ja kolmas Tirol Cyclingi rattur Blaz Furdi.

Cofidise klubi esindav Rein Taaramäe sai parima eestlasena kuuenda koha. Erki Pütsep oli 12., Jaan Kirsipuu 19., Caspar Austa 29., Sander Maasing 32., Krister Raudsepp 42., Siim Jalakas 48., Rene Mandri 49., Mart Ojavee 51., Timmo Jeret 58., Esko Ööpik 60. ja Alo Jakin 74.

SÕIDU KÄIK:

Võitjana tuleb finišisse number 54 all võistlev Europcari rattur Said Haddou Prantsusmaalt! Rein Taaramäe on parima eestlasena kuues.

8 km kilomeetrit sõidu lõpuni, liidergrupp jooksikutest minut maas.

Lõpuni alla 10 km, liidergrupis rünnakud.

20 km lõpuni, seis sama.

Peagrupis toimus kukkumine, kui lõpuni on 30 km! Hetkel pole teda, mitu ratturit selles osales. Peagrupis on 13 meest, nende seas ka Taaramäe.

Jooksikud käes! Peagrupp on lagunenud kaheks.

50 km lõpuni. Vahe peagrupiga väheneb, hetkel jäävad jooksikud 1.20 kaugusele.

Jõgeva vahefinišisse jõuab esimesena sama nelik, Balck võtab taas vahefiniši võidu, teine on Jakin, seejärel tulevad Gavenda ja Paajanen.

Jooksikute kolmas ja neljas jäävad kahest esimesest pisut maha. Vahe peagrupiga on 2.20.

5 minutit Jõgeva vahefinišini, ees on sama nelik. Vahe peagrupiga 2.30.

115 km sõidetud ja samad mehed ikka ees. Vahe on kolm minutit. Ratturid jõudsid Vägevale.

Vahe püsib 3.20.

100 km sõidetud ja grupp kaotab jooksikutele 3.16.

Vahefiniši võitis rootslane Balck (Rootsi koondis). Jakin(Eesti koondis) jäi teiseks, Gavenda (Dukla Trencin) oli kolmas ja neljandaks jäi Paajanen (Soome koondis). Ratturite keskmine kiirus on umbes 45 km/h.

Jooksikud suutsid korraks vahe kasvatada kuue minuti peale, kuid nüüd on vahe taas neli. Jooksikute hulka kuulub endiselt ka Alo Jakin.

Umbes kell 12.50 on oodata esimesi mehi Järva-Jaani vahefinišisse.

Sõitjad liiguvad esimese vahefiniši suunas oodatust kiirema tempoga, sest ilm on üsna tuulevaikne.

Grupp on jooksikutest juba rohkem kui nelja minuti kaugusel. Sõidetud 50 km.

Esimene tõsisem äraminek! 40 km peal on jooksikud juba 3 minutit ja 20 sekundit grupil eest ära.

Neli meest, teiste seas Alo Jakin, on peagrupil eest ära sõitnud. Vahe grupiga on 1 minut ja 20 sekundit.

25. km peal on grupp jälle koos.

Umbes 15 km sõidetud ja ratturid on Arukülast läbi. Kaks jooksikut vajusid punti tagasi. Ees jätkavad Balck, Paajanen ja Gavenda.

10 km peal on viis meest peagrupil eest ära sõitnud. Jooksitue hulka kuuluvad Edwin Wilson(Team Cykelcity.se), Sebastian Balck (National Team Sweden), Mikko Paajanen (National Team Finalnd), Reinis Andrijanovs (Alpha Baltic) ja Robert Gavenda (Dukla Trencin Trek). Jooksikute edu peagrupi ees on 20 sekundit.

Tallinna-Tartu GP tehniline start on antud!

ENNE SÕITU:

Sõit Tallinnast Tartusse on tänavu kõigi aegade pikim ehk koos piduliku osaga koguni 209 km. Pidulik start antakse Tallinnas Ülemiste hotelli juurest kell 10.30, tehniline start 20 minutit hiljem.

Eestlaste jaoks on mõistagi suurim tõmbenumber hetke parim Eesti maanteerattur, mulluse Tour de France’i üldarvestuses kõrge 11. koha saanud Rein Taaramäe. Taaramäe teeb Eestis esimese stardi pärast kuu aja tagust kukkumist, mis lõppes käeluumurruga. Seejärel end Prantsusmaal ravinud ja pikalt Hispaania kõrgmägedes treeninud eestlane on aga enda sõnul paremas vormis kui mullu mäestikulaagri läbimise järel ning loodab noppida Eestist võidu, mis tema teenetelehel seni puudub.

Võistluse direktor Indrek Kelk usub, et lahing esikohale tuleb pingeline. «Poodiumile pääsemist ihkavaid mehi võib mitme käe sõrmedel üles lugeda. Pooled võistkonnad hellitavad lootusi kõrgele kohale,» sõnas ta.

Tallinna-Tartu võidusõidu esimene vahefiniš on 88,07 km peal Järva-Jaanis orienteeruvalt kell 12.55 ja teine vahefiniš 139,68 km peal Jõgeval orienteeruvalt kell 14.10. Finišeeritakse Tartus Turu tänaval eeldatavalt umbes viis tundi pärast starti ehk 15.30.

UCI Pro Continentali meeskondadest on stardis Rein Taaramäe tööandja Cofidis, Jaan Kirsipuu ja Mart Ojavee tiim Champion System, samuti Team Europcar ja RusVelo. Võrdluseks võib öelda, et mullu oli sama kategooria meeskondi stardis vaid üks.

UCI Continentali kategooria meeskondadest on stardijoonel tugeva koosseisuga Eestisse saabunud Endura Racing, kus sõidab ka Rene Mandri, samuti Erki Pütsepa meeskond Alpha Baltic, Reijo Puhmi ja Allan Orase tööandaja Rietumu-Delfin ning lisaks Christina Watches, Tirol Cycling Team, Team Cykelcity.se ja Dukla Trencin Trek.

Samuti lähevad rajale Rootsi, Soome, Valgevene ja Poola koondis ning mõistagi kaheksaliikmeline Eesti rahvusvärvides sõitev meeskond. Kokku on rajal seega läbi aegade tugevaim koosseis – 16 meeskonda ja ligi 140 ratturit.

Rene Mandri meeskond Endura Racing on UCI Continentali tiimidest kohal kõige kõvema koosseisuga – Mandri sõnul sisuliselt parimaga, mis võimalik. «Meil on kolm kiiret kutti, nii et eks näis, kes keda lahti vedama hakkab. Tiimi selge eesmärk on vähemalt üks võit,» kinnitas Mandri.

Mullune esikoht on kaitsta Christina Watchesi särgis sõitval itaallasel Angelo Furlanil. Lisaks talle on taas kohal ka mullu teise koha saanud Jonas Ahlstrand (Cykelcity.se) ja Alexandre Blain (Endura Racing). Äsja Norra tuuril etapivõidu noppinud ja head sõitu näidanud sprinter Ahlstrand usub, et tema leib ongi just tänane maanteesõit. «Tartu GP rada on raskem. Homne (tänane – toim) sõit on aga ise nagu üks suur sprint,» lausus rootslane eilsel pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles