Norra ajaleht: Veerpalu võit on kahtlustäratav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: AP / Scanpix

Norra suuruselt teise ajalehe Aftenposteni endine sporditoimetuse juhataja, nüüd samas väljaandes spordikolumnistina töötav Bertil Valderhaug kirjutas tänases lehes Andrus Veerpalu eilsest triumfist ning möönis, et eestlase võit on kahtlustäratav.

«Andrus Veerpalu võit oli nii üllatav, et see on lausa imelik,» kirjutas Valderhaug.

Valderhaug soovitab vaadata Veerpalu tulemusi pärast kolm aastat tagasi toimunud Torino olümpiamänge ning avaldab arvamust, et neid vaadanuna mõtlevad ilmselt paljud, et Veerpalu võit Liberecis 15 km klassikasõidus on enam kui kahtlane.

«Viimase kolme aasta jooksul sõidetud 20 rahvusvahelisel võistlusel pole ta midagi saavutanud,» kirjutab Valderhaug. «Kuna ta jättis hooaja vahele, kanti ta põhimõtteliselt maha kui liiga vana, liiga roostes ja Lukas Bauerist nii palju nõrgem.»

Seejärel esitab Valderhaug kaks küsimust: kahtlustäratav? Või suudab Eesti läbi aegade edukaim talisportlane tõesti õigeks ajaks vormi ajastada?

Valderhaug kirjutab, et keegi poleks osanud oodata, et Veerpalu suudab 38-aastaselt taas maailmameistriks tulla.

Süüdistusi jagavat nii rootslased kui norralased. Valderhaug ei avalda ühtegi nime, ent rootslased pidavat väitma, et Veerpalu kasutab veredopingut, norralased aga usuvad, et ta on silmini EPOt täistopitud.

Valderhaugi sõnul olevat eile õhtul Norra internetifoorumites olnud kaks kuuma teemat – norralaste täielik põrumine meeste 15 km sõidus ja Andrus Veerpalu uskumatu kuldmedal.

Samas kirjutab Valderhaug, et kuni Veerpalu pole andnud positiivset dopinguproovi, tuleb sõnadega ettevaatlik olla ning mitte süüdistama asuda.

Valderhaug meenutab ka Eesti meedias räägitud taanlase Rasmus Damsgaardi süüdistusi, et mitte ainult Venemaa laskesuusatajad ei ole keelatud ainetega patustanud, vaid dopingutarvitajaid on ka murdmaasuusatajate hulgas. Damsgaard ei öelnud ühegi riigi nime, kuid rääkis suurest ja nende kõrval olevast väikesest riigist, seega ei tohiks Valderhaugi sõnul välistada Venemaad ja Eestit.

Valderhaug näitab teadmisi ka Eesti dopinguvastase töö kohta – tema sõnul on see üsna nigel ja seetõttu tuleb nüüd loota, et Rahvusvaheline Suusaliit FIS ja Anti-dopingu Agentuur WADA teevad oma tööd korralikult.

«Peame nüüd põnevusega ootama, kuid kuniks pole vastupidist tõestatud, on Andrus Veerpalu suurepärane suusataja,» kirjutas Valderhaug lõpetuseks. «Ehk isegi läbi aegade üks parimaid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles