Eesti jättis kandikul pakutud võidu võtmata

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased alustasid kohtumist teravalt ja said kiiresti 2:0 eduseisu. Teisel poolajal Sergei Pareikol enam nii palju tööd ei olnud.
Soomlased alustasid kohtumist teravalt ja said kiiresti 2:0 eduseisu. Teisel poolajal Sergei Pareikol enam nii palju tööd ei olnud. Foto: Sille Annuk

Balti turniiri poolfinaalmängu esimese pooltunni jooksul oli Soome vastu platsil seesama hambutu Eesti, kes esitas üliõnnetu partii Horvaatia ja Ukraina vastu.

Kohe avaminutitel pidi Sergei Pareiko Njazi Kuqi lähilöögi tõrjumiseks kõik oma oskused mängu panema. Soome kerge, aga pidev surve sai paraku loogilise lahenduse 11. minutil, kui Kuqi palli mõnelt meetrilt Pareikole püüdmatult väravasse suunas.

Ka pärast väravat lasti soomlastel parema ääre kaudu pidevalt läbi murda ja Pareiko pidi veel ühe terava löögi esimese posti kõrvalt tõrjuma. Mängitud oli paarkümmend minutit, kui Soome oma edunumbrid kahekordistas.

Enar Jääger kukkus Teemu Pukkiga palli pärast võideldes, terve kohtumise jooksul üsna jõulist mängu lubanud Läti kohtunik Vadims Direktorenko aga selles olukorras viga ei näinud ning Pareiko ja keskkaitsjate kerge arusaamatuse järel vaigistas Kuqi Tamme staadioni tribüünid, lüües juba 2:0.

Lihtsad sööduvead

Kõigest mõni minut hiljem pidi Pareiko taas kaaslased päästma, kui soomlased said lausa kolm korda järjest löögitäpsust proovida. Lihtsad sööduvead juba kaitseliinis ei lubanud Eestil rünnakuid õieti algatadagi ning erakordselt kahvatult tegutses mängu algul ka keskväljapaar Vassiljev-Dmitrijev.

Alles pooltunni möödudes suudeti soomlastele surve peale panna ning see kandis kohe vilja. Vassiljevi eeltöö järel jõudis pall Andres Operini ja pärast väikest trikitamist oli see ka Niki Mäenpää valvatava värava võrgus. 2470 inimest olid tunnistajaks kõigi aegade esimesele Tartus löödud koondiseväravale ja tribüünidel kaikus vana hea «Me Operit, me Operit, me armastame Operit!».

Eesti jätkas aktiivselt ning Alexander Ring teenis Ragnar Klavani mahatõmbamise eest kollase kaardi. Poolaja viimasel minutil läks elu Eesti jaoks veel roosilisemaks, kui Ring sõitis sisse ka Kruglovile ja Direktorenko ei kõhelnud – punane kaart!

Võimas teine poolaeg

Poolajal tegi peatreener Tarmo Rüütli ka vahetuse, saates Kingi asemel platsile Sander Puri ning avapoolajal täiesti märkamatuks jäänud Jarmo Ahjupera asemele Kaimar Saagi. Eesti surus soomlased kohe sügavale oma väljakupoolele ja 62. minutil pani Vassiljevi võimas karistuslöök Mäenpää väravaraamid värisema.

Kruglovi jätkuürituse tõrjus Soome puurilukk aga raskustega üle otsajoone. Mõni minut hiljem pommitas Kruglov uuesti latti, Sander Puri lähilöök lendas aga napilt postist mööda.

Tribüünidelt nõuti häälekalt platsile Henrik Ojamaad ja kümme minutit enne lõppu rahvas oma tahtmise ka sai. Kahest ohtlikust löögist enamat ei suutnud paraku aga ei tema ega ka lõpuminutil rünnakule tulnud Sergei Pareiko. Tartu publik saatis koondise sellegipoolest platsilt võimsa aplausi saatel.

«Mängu alguses jäime magama ja lasime endale kaks väravat ära lüüa. Olime passiivsed ja sellest oli raske välja tulla. Ei teagi, miks algus nii käest ära läks. Lõpus surusime kõvasti, kuid algusega olime elu endal ise raskeks teinud. Võimalus oli ja ka publik toetas täna kõvasti,» võttis Sander Puri mängu kokku.

Soome kohtub seega homme esikohamängus lätlastega, Eesti aga kell 16.30 Leeduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles