Villeneuve: tänapäeva vormelisõitjad on hoolimatud memmekad

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jacques Villeneuve Ferrari 312 T4 roolis, millega sõitis 1979. aastal MM-sarjas tema isa Gilles.
Jacques Villeneuve Ferrari 312 T4 roolis, millega sõitis 1979. aastal MM-sarjas tema isa Gilles. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarjas 1997. aastal maailmameistriks tulnud Jacques Villeneuve esines terava arvamusega tänapäeva pilootide aadressil, kes on tema arvates hoolimatud memmekad.

«Praegused sõitjad ei austa üksteist. Kõik on unustanud, et vormel-1 on ohtlik ala, mitte mingi videomäng,» põrutas alati otsese ütlemisega Villeneuve Sky Sportsile antud intervjuus. «20-30 aastat tagasi oli võimalus surma saada suur ja seetõttu valitses pilootide vahel vastastikune lugupidamine, üksteisega ei käitutud nii nagu praegu. Tollal ei sõitnud sarjas memmekad.»

Villeneuve’i meelest on probleem selles, et tänapäeva sõitjate karjäär saab alguse juba lapseeas. «Toona ei öelnud keegi 12-aastasele poisile, et tema elu on paigas ja raha olemas, et aina võidu sõita. Kõik tuli ise välja võidelda, kõige nimel tuli vaeva näha. Nüüd sõidavad nad vormel-1 sarjas, aga on jätkuvalt nagu lapsed ja neisse ka suhtutakse nagu lastesse.»

Kanadalane tõi näiteks Bruno Senna ja Michael Schumacheri kokkupõrke eelviimasel etapil Barcelonas. «Senna liikus kohutavalt aeglaselt ja blokeeris mehi, kes võitlesid punktikohtade nimel. Esiteks on see lihtsalt rumal sõidustiil. Teiseks aga – mitte mingil juhul ei tohi sõitja sirgel niimoodi tõmblema hakata!»

Villeneuve pelgab, et ligi kakskümmend aastat surmajuhtumitest pääsenud vormel-1 sarjas võib millalgi taas saatuslik avarii toimuda, kui sõitjad edaspidigi sama hoolimatult tegutsevad. «Nad oleks justkui unustanud, et ühel päeval see juhtub ning sellele järgnevad uued reeglid ja ülereageerimine,» käis kanadalane välja sünge ennustuse.

Samuti pole Villeneuve rahul, et uued rehvid on muutnud sarja liiga ettearvamatuks – senisel kuuel etapil on võidutsenud kuus erinevat pilooti. «Ma ei suhtu sarja hetkeseisu just eriti soosivalt. Sõitjad ei saa suurt midagi teha, rehvid kaotavad lihtsalt äkitselt pidamise ja vormel-1s ei peaks asi sellisel tasemel käima. Tõsi, palju sõltub ka sellest, mida keegi näha tahab,» lausus ta.

«Alati on tore vaadata, kui mõni autsaider kõiki suuri üllatab, aga seda vaid aeg-ajalt. Tänavu näib, et nii on lausa tavaks saanud. Keskpärased sõitjad ja meeskonnad satuvad äkitselt võistlejaterivi etteotsa ja head meeskonnad ei saa sinna midagi parata. See pole loogiline – alati peaks parim võitma,» sõnas Villeneuve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles