Sokk TTÜs, noortel uus väljund

Peep Pahv
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimati tegutses Tiit Sokk Eesti meistriliigas 2010. aastal, Alar Varraku kõrval Kalev/Cramo      abitreenerina.
Viimati tegutses Tiit Sokk Eesti meistriliigas 2010. aastal, Alar Varraku kõrval Kalev/Cramo abitreenerina. Foto: Margus Ansu

Tiit Soku ja TTÜ vahel peatselt sõlmitav tööleping muudab põhjalikult Eesti korvpalliturul tehtavaid valikuid.
 


Kuigi TTÜ avalikustas eile, et Tiit Sokust saab järgmiseks kolmeks aastaks nende korvpallimeeskonna peatreener, pole kumbki pool veel lepingut allkirjastanud. TTÜ spordiklubi juhi Heino Lille sõnul kohtutakse veel järgmise nädala keskel ja seejärel peaksid kõik tingimused üksikasjalikult paika saama.

Põhimõtteline otsus on aga langetatud. «Mulle tehti pakkumine ja see sobis,» laus Sokk. «TPI (TTÜ nõukogudeaegne nimetus – toim) oli minu esimene meistriliiga meeskond ja juba toona oli meeskonna juures praegune rektor Andres Keevallik. Nüüd on TTÜ noortest mängijatest koosnev meeskond, kuhu saab liita ka meie korvpallikooli ja Audentese poisse.»

Lille sõnul võib Soku saamist peatreeneriks pidada õnnestumiseks. «Suuri meepotte meil meelitamiseks pole. Tahtsin treeneriks inimest, kes saaks korvpallist aru ja oskaks noori korvpallureid õpetada,» rääkis ta.
Lill kinnitas, et TTÜ ei kavatse oma senisest kontseptsioonist loobuda. Seega asetatakse rõhk samas kõrgharidust omandavatele noortele mängijatele, kellest Sokk peab järgmise kolme aastaga voolima korraliku meeskonna.

Tuumik peaks jätkama

Viimati oli TTÜs samasuguse projekti eesotsas Aivar Kuusmaa, kes viis oma tööperioodi lõpuks tiimi meistriliigas neljandale kohale. Mullu saadi Üllar Kerde juhendamisel pronks, tänavu Lille enda juhendamisel kaotati veerandfinaalis Rap­la Piimameister Ottole. «Kuigi keegi ei taha seda tunnistada, oleme ka viimastel aastatel siin tööd teinud – Kuusmaa võttis lahkudes kaasa neli põhimeest, pärast mullust hoo­aega läks meilt minema seitse mängijat,» loetles ta. «Tänavu meil pallinud mehed on kõik lubanud jätkata.»

Sokk avaldas samuti lootust, et meeskonna tuumik jääb paika. «Aastate jooksul saab noori juurde tuua ja kui eelarve suureneb, siis ka mõne tugevduse palgata,» vaatas ta tulevikku. Esmalt plaanib ta aga leida endale abitreeneri, kes tegeleks seni, kui ta ise on seotud Eesti koondise tegemistega, meeskonna ettevalmistusega. «Praegu ei oska ma veel ühtegi kandidaati öelda. Kõik on läinud kiiresti, pean veel selle peale mõtlema,» nentis ta.    

Kes läheb Audentesesse?

Soku liitumine TTÜga mõjutab otseselt ka väga kuumaks kujunenud Audentese spordikooli korvpallitreeneri konkursi tulemusi. Esialgu oli Sokk üks kandidaatidest sellele kohale. Veel hiljuti räägiti kuluaarides Tiit Soku korvpallikooli ja Audentese spordiklubi tulevasest koostööst ja isegi ühe katuse alla kolimisest. Nüüd pole aga võimatu, et projekti liidetakse ka TTÜ.

Ülikoolimeeskonna kaudu oleks Audentese ja Soku kooli parematel poistel väljund jõuda meistriliigasse. Audentesele on see eluliselt vajalik, kuna vahepeal õhus olnud plaanist eraldada neile koht meistriliigas ei saanud asja. See oli ka üks põhjus, miks Sokk ise Audentese kohast loobus. «Minu tingimuseks oli see, et noored saavad koha meistriliigasse,» märkis Sokk.

Lille sundis koostöö-jutt aga pisut teravalt märkima: «Siiani pole korvpalliliit meie klubi respekteerinud, kuid nüüd on millegipärast suhtumine muutunud. Mõistliku koostöö vastu pole meil mõistagi midagi.» Suhtumise muutuminegi on märk, et asjade sellisest käigust on huvitatud ka alaliit.

Audenteses tööd saavad kaks poistetreenerit selguvad tuleva nädala alguseks. Senistest kandidaatidest on peale Soku teatanud loobumisest ka kogenud Üllar Kerde. «Astun korvpallist välja ja alates augustist olen tööl tavalise kehalise kasvatuse õpetajana,» teatas endine Eesti koondise peatreener lühidalt.

Seega jäävad alles kolm meest: seni Kerde kõrval töötanud Rauno Pehka, Rapla Piimameister Otto meeskonna Eesti meistriliigas neljandaks viinud Indrek Ruut ja talvel Tartu Ülikooli peatreeneri kohalt vabastatud Indrek Visnapuu.

Kuna indu täis Pehka teenetest loobumiseks ei näi olevat ühtegi põhjust, jäävad teise töökoha sõelale Visnapuu ja Ruut. Neist Ruudu otsus mõjutab omakorda otseselt Rapla tulevikku, sest Audenteses töötades näib teises linnas asuva meistriliiga meeskonna juhendamine ebareaalsena. Ruudu kandidatuuri pooldab ka Sokk. Mehed on tihedalt seotud Eesti koondiste tegemistega ning
uutele töökohtadele asumine aitaks neil kogu noortesüsteemi paremini hallata.

Rapla klubi mänedžer Jaak Karp ei taha aga Ruudust loobuda. «Mina arvan endiselt, et Indrek jätkab meil,» lausus ta ja lisas, et on Ruuduga küll korduvalt rääkinud, ent päris kindlat jah-sõna pole siiski saanud. Vähetähtis polevat ka palgaküsimus. «Mina maksan talle nii palju kui suudan. Samas olen veendunud, et seni on Ruudu töötasu olnud normaalsest väiksem, ent Audentese pakkumisega suudaksin siiski võistelda.»

Karp tunnistas, et on sundinud end ikkagi mõtlema ka võimalusele, et järgmist hooaega tuleb alustada uue peatreeneri juhendamisel, ent konkreetsete kandidaatideni pole ta veel jõudnud. Samuti olevat leping sõlmimata tänavu abitreenerina tegutsenud Toomas Annukiga.

Põhimeestest on kindlad jätkajad Andre Pärn ja Indrek Kajupank, ent Karp loodab jõuda kokkuleppele ka ülejäänud tänavu põhiraskust kandnud meestega.

Neist Janar Soo jätab hooaja vahele ja noorukest mängujuhist Rait-Riivo Laanest on huvitatud ka Andres Sõbra juhitav Rakvere Tarvas. Sõber nentis, et Sokku ja TTÜd puudutav uudis võib mõjutada ka tema mängijate valikut. «Olen rääkinud Illimar Pilgu ja Kaido Saksaga, mõlemad lubasid mõtelda. Samas võib neil nüüd tekkida tõmme minna Soku meeskonda,» arutles ta.

Sõbra plaane asjade selline käik ei muudaks. «Sõidan pühapäeval Lätti oma tuttava agendi korraldatud treeningulaagrisse mängijaid vaatama. Küll me kedagi endale ikka leiame,» rääkis ta ja lisas, et tema vaateväljas on endiselt seni Tartus pallinud Asko Paade ja karjääri lõpetamist kaaluv Vallo Allingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles