Vitezslav Vesely – kullanõudleja Londonis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitezslav Vesely
Vitezslav Vesely Foto: SCANPIX

Eile Oslos Teemantliiga võistluse raames odaviske võitnud Vitezslav Vesely ei ole tuttav ilmselt kõigile kergejõustikuhuvilistele, tavalistest spordisõpradest rääkimata. Eilse võimsa tulemuse valguses tuleks ennast siiski selle Tšehhi atleedi tegemistega kurssi viia.

Pärast Oslo Teemantliiga odaviske finaali teist ringi oli parim tulemus Vesely visatud 83.07 ning ilmselt keegi ei oodanud kolmandast voorust tšehhilt tugevat isikliku rekordi parandust. Kuid kolmandas voorus heitis legendaarse Jan Zelezny õpilane oda 1,71 meetri võrra kaugemale oma senisest isiklikust rekordist ning numbrid tablool näitasid 88.11. Võistluse lõpuks kaotas teise koha omanik Avan Fatih pea viie meetriga. Tulemuse muudab veelgi muljetavaldavamaks fakt, et selline odakaar on visatud pärast pikka lendu Eugene’ist Oslosse.

«Pärast pikka reisi Eugene’ist ei osanud ma sellist isiklikku rekordit oodata. Vise oli hea, aga lootsin tulemust 85-86 meetri kanti, kuid viskasin hoopis isikliku rekordi. See on selge, et ma suudan visata sellest tulemusest kaugemale,» kommenteeris Vesely Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) kodulehekülje vahendusel.

Enne võistlust ütles olümpiavõitja Andreas Thorkildsen IAAFi kodulehe vahendusel, et selle jõuproovi tulemus võib anda aimu käesoleva hooaja jõuvahekordade kohta. Norralase sõnadel võib olla tõepõhi all – hooaja esimeses pooles on 29-aastane Vesely näidanud stabiilselt häid tulemusi – tšehh võttis võidu Shanghai Teemantliiga etapil, sai teise koha meie lõunanaaber Vasilevskise järel Eugene’is ning tegi Ostravas tuule alla Thorkildsenile.

Tavapäraselt on sellises vanuses mehed juba end maailma vaieldamatusse tippu murdnud, kuid Vesely hilise avanemise põhjuseks võib olla pea kolmeaastane paus kahekümnendate eluaastate alguses. Kui vaadata tema tulemusi tiitlivõistlustel – 2008. aastal Pekingi olümpial 12., 2010. aasta Euroopa meistrivõistlustel Barcelonas 9. ja eelmisel aastal peetud MMil Daegus 4. –, siis on märgata tugevat tõusutrendi. Kas selline trend jätkub ka sellesuvisel olümpial, näitab ainult aeg, kuid hoiatus konkurentidele on antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles