Paarissprint ehk kuidas hullud medalita jäid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehemaa ja Andrus Veerpalu lõpetasid paarissprindi üliraskel rajal kaheksanda kohaga.
Aivar Rehemaa ja Andrus Veerpalu lõpetasid paarissprindi üliraskel rajal kaheksanda kohaga. Foto: Toomas Huik

Ilmselt ei kahtle keegi, et suusatajad on poolehoidjad medalitega ära hellitanud. Nagu väiksed lapsed kommiga. Ainuüksi Andrus Veerpalu kaks OM-kulda, kaks MM-kulda ja OM-hõbe räägivad enda eest. 


«Me oleme hullud. Ja hullud tahavad medaleid. Poisid tegid eile kõva sõidu, aga meie lagi oli selline nagu ta oli,» võttis peatreener Mati Alaver kokku eilse Libereci MMi sprinditeatevõistluse.

Ka nüüd, mil 15 km klassikas kirkaim medal käes, kerkisid paljudel lootused. Ehk õnnestub ka paarissprindis medal võtta? Ehk õnnestub distantsimeestel raskel rajal sprinteritele koht kätte näidata? Ehk õnnestub suusavalik taas kord sajaprotsendiliselt? Ootused olid seda kõrgemad ka sellepärast, et ankrumeheks oli seesama Veerpalu. Mees, kes on suutnud ka varem sportliku ime korda saata. Seekord paraku mitte.

Väike ime

Poolfinaalist õnnelike kaotajatena edasi pääsenud Veerpalu ja Rehemaa andsid endast maksimumi. Määrdemehed andsid oma maksimumi – mõlemad suusatajad tunnistasid, et suusad olid väga head. Mati Alaver andis maksimumi – distantsimees Rehemaa valik õigustas end tema sõnul täielikult.

Ent üle oma varju ei suutnud eestlased hüpata– tasuks kaheksas koht. Kuldmedal jäi 8,7 sekundi kaugusele, medalist jäi puudu 8,2 sekundit. See oli meie parim paarissprindi tulemus tiitlivõistlustelt. Mida sa hing veel ihkad? Aga nii mõnigi ihkas rohkemat.

Ka Veerpalu ja Rehemaa. Kuigi mõlemad tunnistasid, et medal oleks olnud «väike ime, ilus unistus». Aga imesid on ennegi juhtunud ning ilusad unistused on varemgi täitunud. Seetõttu ei jäänudki kumbki oma etteastega rahule. 

«Andsin endast kõik, ega rohkem kuskilt võtta poleks olnud. Sõitsin pidevalt viimase piiri peal,» nentis Rehemaa ja lisas: «Viimane ring läks raskeks, kui teised panid seal ühe käigu juurde, siis minul polnud seda mitte kuskilt võtta. Pidin terve distantsi korralikult pingutama.»

Veerpalu hinnangul võisidki kaks esimest ringi nooremale kolleegile kätte maksta. Just see, et lõpus tõusis ta grupi ette, et vahetus kahekordsele olümpiavõitjale esimesena üle anda.
Nii-öelda vaba vesi tekitada. Kahes esimeses vahetuses see õnnestuski, viimases kahjuks enam mitte. «Mul oli niimoodi küll hea rahulik sõita, aga see võis Aivarile saatuslikuks saada. Ma ise üritasin just kahe esimese ringiga end tagasi hoida, et viimaseks vahetuseks jõudu säästa,» arutles Veerpalu.

Aga medal? Või natuke reaalsem eesmärk – koht kuue seas? Kuhu see jäi? «Eks me mõlemad oleme sprindi jaoks natuke toored. Kogemusi pole nii palju kui teistel,» vastas Veerpalu. Rehemaa sõnul ei tulnud tal medal enne sõitu mõttessegi.

«Kui meil roppu moodi õnne oleks olnud ja teistel oodatust palju kehvemini oleks läinud, siis olnuks medal reaalne. Aga tõele näkku vaadates ja jalad maas hoides tuleb tõdeda, et kaheksas koht oligi meie lagi,» nentis Rehemaa. 

Oleks, oleks, oleks

Nii Veerpalu kui ka Alaver kinnitasid justkui ühest suust, et eile oli eelis nendel, kes esimeses poolfinaalis startisid. Ja just sellepärast, et nendel meestel oli taastumiseks pool tundi rohkem aega. «Me ei saa kunagi teada, kuidas oleks mõjunud 30 minutit rohkem taastusaega,» kinnitas ka Rehemaa.

Olekseid leiab veel. Ka ilm polnud päris eestlane – sadanuks tihedat lund, võinuks paremusjärjestus teine olla. Rajatingimused oleksid distantsimeestele veelgi sobivamaks muutunud. Aga kokkuvõttes – oleks ei maksa spordis midagi.

Klassikasprinti valitsesid norralastest suursoosikud Johan Kjölstad ja Ola Vigen Hattestad. Hõbemedali tõid Saksamaale Tobias Angerer ja Axel Teichmann, pronksmedali võitsid soomlased Ville Nousiainen ja Sami Jauhojärvi. Hõbeda ja pronksi teeninud riigid saatsid välja distantsimehed.

Naiste seas ei leidunud vastast soomlannadele Virpi Kuitunenile ja Aino-Kaisa Saarinenile, kes edestasid teiseks jäänud rootslannasid 20 sekundiga. Kaija Udras ja Kaili Sirge jäid oma poolfinaalis kuuendaks ning pidid kokkuvõttes leppima 12. kohaga.

SUUSATAMISE MM


Meeste paarissprint (kl): 1. Norra (Johan Kjölstad/Ola Vigen Hattestad) 22.48,5, 2. Saksamaa (Tobias Angerer/Axel Teichmann) +0,5, 3. Soome (Ville Nousiainen/Sami Jauhojärvi) +0,5, 4. Venemaa (Andrei Parfjonov/Nikita Krjukov) +2,2, 5. Prantsusmaa (Jean Marc Gaillard/Cyril Miranda) +3,0, 6. Rootsi (Mats Larsson/Emil Jönsson) +4,3, 7. Kasahstan (Aleksei Poltaranin/Nikolai Chebotko) +5,8, 8. Eesti (Aivar Rehemaa/Andrus Veerpalu) +8,7.


Naiste paarissprint (kl): 1. Soome (Aino-Kaisa Saarinen/Virpi Kuitunen) 19.43,7, 2. Rootsi (Anna Olsson/Lina Andersson) +20,0, 3. Itaalia (Marianna Longa/Arianna Follis +23,8, 4. Jaapan (Masako Ishida/Madoka Natsumi) +25,2, 5. Norra (Astrid Jacobsen/Ingvill Östberg) +47,7, 6. Kanada (Sara Renner/Perianne Jones) +1.03,6, 7. Saksamaa (Katrin Zeller/Evi Sachenbacher-Stehle) +1.08,0, 8. Kasahstan (Oksana Jatskaja/Svetlana Malahova) +1.09,1,...12. Eesti (Kaija Udras/Kaili Sirge, pildil).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles