EMiga algasid ka probleemid ja kaklused

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lvivis asusid rusikatega arveid klaarima Ukraina ja Venemaa koondise fännid. Olukorra rahustamiseks oli vaja ka kohalike võimuesindajate abi.
Lvivis asusid rusikatega arveid klaarima Ukraina ja Venemaa koondise fännid. Olukorra rahustamiseks oli vaja ka kohalike võimuesindajate abi. Foto: AP/Scanpix

Finaalturniiri teisel päeval algatati Venemaa jalgpalliliidu suhtes distsiplinaaruurimine. Juba on olnud ka esimesed rassismijuhtumid.
 


Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril on esimestel päevadel pakkunud lisaks mängudele kõneainet ka erinevad vägivallajuhtumid. Kuna enne EMi seda ka kardeti, siis loomulikult pööratakse nendele intsidentidele palju tähelepanu.

Kui Venemaa koondis näitas väljakul suurepärast mängu ja üksteisemõistmist ning tšehhide väravavõrku saadetud neli palli andsid tunnistust, et nendega peab käimasoleval turniiril arvestama igaüks, siis venelastest fännid on seni kõige rohkem halva poolest silma paistnud.

Seni vast võikaim juhtum oli juba EMi avapäeval, kui reedel peetud Venemaa – Tšehhi kohtumisel peksid vene keelt kõnelevad fännid Wroclawi mänguareenil staadionitöötajaid. Pärast fännide käest klohmida saamist viidi neli inimest ka haiglasse, kuid sealt lubati nad üsna kiiresti koju tagasi.

«Saan kinnitada, et selline asi staadionil juhtus. Ründajad olid vene keelt rääkivate fännide grupist. Praegu üritame nende isikuid kindlaks teha. Politseil on juhtunust video olemas ning me tegeleme selle
uurimisega,» sõnas politsei pressiesindaja Mariusz Sokolowski Eurospordile.

Euroopa Jalgpalli Liit (UEFA) ei jätnud juhtumit loomulikult kahe silma vahele ning avas Venemaa jalgpalliliidu suhtes distsiplinaaruurimise. Lisaks otsustati pärast turvaraportite läbivaatamist, et uurimist vajab vene fännide ebasobiv käitumine kohtumise ajal, pürotehnika kasutamine staadionil ja ebasobivate plakatite kasutamine.

Ees ootab rahatrahv

Meie idanaabrite jalgpallijuhid hoiatasid seejärel aga fänne, et nende ebakorrektne käitumine finaalturniiril võib koondisele maksma minna olulisi punkte turniiritabelis. Oma kodulehele postitatud teadaandes pani Venemaa jalgpalliliit fännidele südamele, et edaspidi tuleb ennast korralikumalt üleval pidada.

«Me pöördume kõikide Poolas viibivate fännide poole. Pidage meeles, et te esindate seal oma riiki. Austage iseennast, oma kodu ja oma meeskonda,» seisis kodulehel avaldatud teates.

Üks juhtunule lähedal seisev isik avaldas AFP-le, et tõenäoliselt ootab venelasi ees vaid rahatrahv ja suure tõenäosusega nad tabelis punkte ei kaota, järgnevateks turniirideks aga mingeid karistusi neile ei määrata.
Enne seda juhtumit jõudis avalikkuse ette intsident Lvivis, kus pärast Venemaa suureskoorilist võitu oli rusikatega vaja arveid klaarida Venemaa ja Ukraina koondise poolehoidjatel.

Esimesed rassismijuhtumid

Löömingutest polnud pääsu ka järgmisel päeval, kui tuliseks läks Poznanis, kus politsei pidi arreteerima 14 fänni. Kakluses läksid käiku nii klaaspudelid kui ka toolid. Politsei esindaja Andrzej Borowiaki sõnul olid arreteeritud inimeste seas kümme poolakat, kolm iirlast ja üks horvaat. Praeguseks on ka teada, et osad vahistatud poolakatest olid kohaliku võistkonna Poznani Lechi poolehoidjad.

Rusikavõitluste kõrval on tänavusel EMil valusaks teemaks ka rassism. Finaalturniiril eel näidati Briti telekanalis BBC, kuidas Poolas ja Ukrainas mõnitatakse mustanahalisi mängijaid tihtipeale ahvihäälitsustega ning asiaadid võivad staadionile mängu vaatama tulles peksa saada, nüüd tuleb tõdeda, et esimesed rassismijuhtumid on aset leidnud ka EMil.

Esimesteks ohvriteks olid Hollandi mustanahalised mängijad, keda saatsid ahvihäälitsuses Krakówis toimunud treeningul.

Järgmises rassismijuhtumis olid kesksel kohal taas Venemaa koondise poolehoidjad, kes mõnitasid ühe kohtumise vaatleja sõnul reedese matši ajal tšehhide mustanahalist äärekaitsjat Theodor Gebre Selassiet.
Kui enamik otsuseid Venemaa jalgpalliliidu karistamise osas tehakse kolmapäeval, siis rassismisüüdistusi uuritakse kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles