Andrus Veerpalu dopinguprotsess: FIS otsib süüdistuse tugevdamiseks lisadetaile

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Priit Simson

Rahvusvaheline Suusaliit FIS tõi kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu dopinguasja arutavas kohtus esile uue nüansi – nad pööravad suurt tähelepanu A-proovi avamisele järgnenud kirjavahetusele ja suhtlusele. Mäletatavasti tekkis FISi ja eestlaste vahelises suhtluses palju arusaamatusi ja lõpuks leidis FIS, et Veerpalu tegi kogu juhtumi käigus nendega liiga vähe koostööd.


«Tundub, et FIS vajab oma süüdistuses millegipärast täiendavaid argumente,» rääkis Veerpalu kaitsemeeskonna juht, vandeadvokaat Aivar Pilv Postimehele. Rohkem ei soovinud ta sellel teemal sõna võtta, protsessi käigus polevat kombeks üksikasju kommenteerida.

Eile Šveitsis Lausanne’is Rahvusvahelise Spordiarbitraaži peahoones alanud protsessis on mõlemad pooled toonud välja tõelise kahurväe. Veerpalu poolelt võtavad sõna viis eksperti, FIS on kaasanud koguni kaheksa spetsialisti. Nende kõikide ärakuulamine võtab palju aega ja venitab tööpäevad väga pikkadeks.

Kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu dopingusaaga sai alguse möödunud aasta 29. jaanuaril, kui temalt võeti Otepääl dopinguproov, mis osutus positiivseks. Analüüsid näitasid, et Veerpalu on patustanud kasvuhormooni kasutamisega. FIS määras eestlasele kolmeaastase võistluskeelu. Veerpalu sellega ei nõustunud ja andis asja spordiarbitraaži.

Pilve sõnul rõhuvad nad Eesti suusasangarit kaitstes juba varem teada olnud argumentidele – kasvuhormooni kasutamist näitava testi ebausaldusväärsusele ning proovi võtmise ja edasise käitlemise tingimustele. Kuid see pole veel kõik.

«Töö käigus on üles kerkinud veel mõned asjad, millele alguses ei pööratud erilist tähelepanu,» märkis Pilv, ent jättis täpsustamata, millest jutt. «Praegu ei maksa siiski veel sellest teha suuri sõnu, nagu oleks tegemist meie töövõiduga.»    

Küsimuse peale, kas Veerpalu kaitsemeeskonnal on tänaseks varuks ka mõni üllatus, vastas Pilv, et kohtusse on kutsutud üks tunnistaja, kuid mõistagi teab tema olemasolust ka FIS. Kogenud advokaat ei soovinud tunnistaja nime avalikustada, kuid ilmselt on tegemist Veerpalu kauaaegse võistluskaaslase Jaak Maega.

Eile õhtupoolikul Postimehe kõnele vastates tunnistas Mae, et on teel Lausanne’i. Ta ei soovinud protsessiga seonduvatest üksikasjadest rääkida, ent möönis, et astub täna kohtu ette. «Seda, mida ma seal räägin, ei saa ma mõistetavatel põhjustel avalikustada,» lausus ta. «Minu jaoks on see elu esimene kohtuskäik, aga ma ei oska seal midagi karta.»

Suure tõenäosusega kasutatakse Maed proovi võtmisega seotud üksikasjade täpsustamisel. Huvitaval kombel pole aga FIS kutsunud omakorda tunnistajaks saatusliku proovi võtjaid. Postimehe andmetel pole vastava palvega nende poole keegi pöördunud.

Rahvusvahelise Dopinguagentuuri WADA esindajad saavadki selles protsessis osaleda vaid tunnistajate või spetsialistidena. Veerpalu kaitsemeeskonna otseseks vastaseks on siiski karistuse määranud FIS.   
Eile alanud kohtuprotsess algas hommikul kell 9. Järjest töötati kuus tundi, lõunapaus tehti alles kell 15, edasi jätkus töö 19.30ni. Pilve sõnul ei tähendanud seegi veel tööpäeva lõppu. Hilisõhtul alustati veel koosolekuga, et teha esimesest päevast kokkuvõtteid ja arutada tänaseid teemasid.

«Alustame taas hommikul kell 9. Umbes lõunaks otsustatakse, kas vajame istungi lõpetamiseks ka kolmapäeva,» rääkis Pilv. «Esimese päevaga jäime graafikust maha. Kui istung jätkub kolmapäeval, jäävad sinna ilmselt lõppsõnad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles