Venemaa fännid ärritasid poolakaid ka staadionil

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa koondise fännid rullisid tribüünidel lahti provokatiivse bänneri.
Venemaa koondise fännid rullisid tribüünidel lahti provokatiivse bänneri. Foto: SCANPIX

Pärast tänavuse jalgpalli EM-finaalturniiri alagruppide loosimist võis karta, et A-grupi kohtumine Poola ja Venemaa vahel toob kaasa fännidevahelise vägivallalaine ning see aset ka leidis. Kokkupõrkeid esines nii enne kui ka pärast kohtumist.

Kohtumise avavile eel rullisid Venemaa fännid Varssavi staadionil lahti aga suure hiiglasliku bänneri, kus oli kirjas «This is Russia (See on Venemaa)», et tuletada poolakatele meelde külma sõja aegset perioodi.

Kohaliku politsei sõnul vahistati lõpuks 157 poolakat ning 24 venelast. Lisaks pidasid korrakaitsjad kinni ühe Hispaania, Ungari ja ka Alžeeria kodaniku. Pärast kokkupõrkeid vajas arstiabi kümme politseinikku ning ka 10 fänni.

«Fookus peaks olema tavalistel jalgpallifännidel, kes naudivad lihtsalt mängu ja eesmägiks peab olema võimalike tülitekitajate isoleerimine,» teatas UEFA intsidentide järel. «UEFA mõistab enne Poola – Venemaa kohtumist ja selle järel aset leidnud vägivallaintsidendid hukka.»

Poola spordiminister Joanna Mucha nimetas juhtunud vägivallalainet šokeerivaks. Samas Poola peaminister Donald Tusk lisas, et mõlemalt poolt osales kaklustes sadu idioote, kes peavad nüüd kohtus saama ka oma karistuse.

«Loodan, et kohtud on meie huligaanide suhtes karmid,» märkis Poola siseminister Jacek Cichocko, kes lisas, et vahistatud Venemaa koondise poolehoidjad saadetakse riigist välja ning tõenäoliselt määratakse neile viieks aastaks Schengeni viisaruumi sisenemise keeld.

«Politseioperatsioonid veel käivad ja endiselt vaadatkse üle videosalvestisi, et teha kindlaks mitmete huligaanide isikud. Tulemas on veel arreteerimisi,» lisas Poola politsei oma kodulehel.

Enne kohtumise algust marssisid tuhanded Venemaa koondise poolehoidjad ühiselt mängupaika, et tähistada Venemaa päeva ning paljude Poola koondise poolehoidjate meelest oli tegemist neid provotseeriva teguviisiga. Seejuures lehvitati ka NSVLi lippe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles