Võimuvahetus Saksa leeris

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miroslav Klose (vasakul) on seni pidanud Mario Gomezi kõrval leppima vahetusmängija rolliga.
Miroslav Klose (vasakul) on seni pidanud Mario Gomezi kõrval leppima vahetusmängija rolliga. Foto: Reuters/ScanPix

2001. aastal Saksamaa jalgpallikoondises debüteerinud ründaja Miroslav Klose kerkis seejärel sakslaste õnnetalismaniks. Käimasoleval turniiril on 34-aastane Poolas sündinud ründaja pidanud Mario Gomezi kõrval leppima aga vahetusmängija rolliga.


Praegune EM-finaalturniir on Klose jaoks kuues suurturniir ning eelnevatelt on tal ette näidata kaks hõbemedalit ja kaks pronksist autasu. Lisaks on ta kõikidel finaalturniiridel kokku löönud 16 väravat (14 MMidel ja kaks EMidel).

Seejuures on hämmastav fakt, et Saksamaa pole kaotanud ühtegi kohtumist, kui Klose on värava löönud. Kokku on täpsusküti arvel koondises 63 tabamust, millega ta on sakslaste läbi aegade paremuselt teine väravakütt.

Suurvõistlustest on Klosel seni kõige ebaõnnestunum olnud 2004. aasta EM. Ründaja oli toona just paranenud põlvevigastusest ega olnud päris mänguvalmis – kahes kohtumises tuli ta küll vahetusest väljakule, kuid väravad jäid löömata ja Saksamaa langes alagrupiturniiri järel konkurentsist.

Ka Poolas ja Ukrainas toimuval EMil on Klose esimestes matšides väljakule pääsenud teisel poolajal, kuid tema asemel algrivistuses alustav 26-aastane Gomez on seni suutnud edukalt Klose jälgedes käia. Müncheni Bayerni ründaja on löönud kõik kolm Saksa väravat ja teeninud kiidusõnu.

«Karistusalas on Gomez maailma tippklass ja seda ei saa keegi eitada. Ta ei pea ennast enam kellelegi tõestama,» sõnas koondise- ja klubikaaslane Bastian Schweinsteiger AFP-le.

Finaalturniiri eel lootsid paljud sakslaste poolehoidjad, et peatreener Joachim Löw saadab algrivistuses endiselt platsile 34-aastase Klose, kuid mõningast kriitikast hoolimata langes tema valik noorema ründaja kasuks. «Gomez on alati olnud võitleja. Ta on tõusnud heasse vormi ja need väravad teevad talle ainult head,» oli Löw pärast hollandlaste alistamist valikuga rahul.

Gomez on Müncheni Bayerni ridades löönud küll kõvasti väravaid, kuid samas on teda saatnud ka kuulsus, et tegemist on mehega, kes luhtab mängu jooksul palju häid võimalusi. Tänavusel EMil on ta aga kõik kahtlejad suutnud seni vaigistada ja võtnud tekkinud šanssidest maksimumi. Turniiril on ta värava suunas teinud kuus lööki, millest neli on läinud väravaraamide vahele ja koguni kolm ka väravasse.

«Tema puhul on see hea asi, et ta võib värava lüüa ka väga raskest olukorrast. Ta sarnaneb selles mõttes Didier Drogbaga, hindaksin neid samal tasemel mängijateks,» sõnas Schweinsteiger koondisekaaslase kohta, kes on nüüd 54 mänguga löönud sakslaste kasuks 25 väravat.

Gomezi kahjuks rääkis turniiri eel ka tõik, et senise kahe suurturniiri jooksul ei õnnestunud tal väravani jõuda ja seetõttu tuli tal enamasti nühkida vahetusmängijate pinki. Kas pärast esimesi väravaid finaalturniiril võib öelda, et Klose aeg hakkab koondise ridades ümber saama ja sakslased on leidnud endale uue mehe, kelle väravate toel tiitlit püüda?

«Saan praegu olla kannatlik ja oodata oma võimalust – olen kindel, et see ka tuleb. Ma ei tunne Gomezi suhtes mingit kadedust,» rääkis 34-aastane Roma Lazio ründaja Kickerile.

Tänased mängud

D-alagrupp

•    19.00 Ukraina – Prantsusmaa

•    21.45 Rootsi – Inglismaa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles