Rothberg jäi napilt olümpiakohata

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Künter Rothberg (paremal) jääb olümpiast eemale.
Künter Rothberg (paremal) jääb olümpiast eemale. Foto: Liis Treimann

Kui pikka aega oli õhus võimalus, et Londoni olümpiamängudele pääseb kaks Eesti judokat, siis nüüd on selge, et sinna sõidab vaid Martin Padar (+100 kg) ja Künter Rothberg (–73 kg) peab suurvõistlust kõrvalt vaatama.

Igast kaalukategooriast pääseb olümpiale 22 sportlast ning lisaks jagatakse välja lisakohti kontinentide kaupa. Kuna ükski Eesti judoka aga oma kaalus 22 parema sekka ei mahtunud ja lisakohtade jagamisel on igal riigil õigus vaid ühele kohale, siis pääsebki eestlastest olümpiale Padar. Padarit eelistatakse Rothbergile, kuna ta on kogunud rohkem punkte (Padaril on koos 278 punkti ja Rothbergil 230 punkti).

Lõpuks oma kaalukategoorias esimesena otsepääsmest ilma jäänud Padaril jäi 22. kohast puudu vaid kaks punkti ja vahepeal oli lootus, et tal õnnestub otsepääse siiski endale saada, kuna edetabelis 21. kohal olev lätlane Vladimirs Osnachs ei saa trauma tõttu olümpiale sõita.

Siiski ei andnud Rahvusvaheline Judoliit vabaks jäänud kohta Eestile. «Nad põhjendasid otsust sellega, et kui Padar oleks tõusnud otsepääsme saanud sportlaste sekka ja Rothberg oleks seeläbi tõusnud oma kaalus kontinendi lisakohale, siis oleks mõni teine riik oma praegusest kohast ilma jäänud. See oleks mitmes kaalukategoorias senised tabelis segamini keeranud ja seetõttu tehti selline otsus,» põhjendas Eesti Judoliidu peasekretär Toni Meijel.

«Proovisime seda kõigiti muuta, kuid nende otsus ei riku ühtegi reeglit ja on igati seaduspärane. Kindlasti tehakse järgmiseks korraks selle koha pealt ka reeglid selgemaks. Saime rahvusvahelisest alaliidust konkreetse selgituse ja seda enam vaidlustada ei saa,» lisas Meijel.

Kui Padar sõidab praeguse seisuga olümpiale, siis Rothbergi suurvõistluselt eemalejäämine oli mitme ebaõnnestumise kokkulangemine.

«Kui Padar oleks mõnel turniiril saanud ühe või kaks võitu rohkem, oleks Eesti ka teise olümpiakoha saanud. Samas kui lätlane oleks ennast varem nimekirjast maha võtnud, oleks Eesti samuti teise koha veel saanud. Siiski oli tal keeruline ennast kusagilt maha võtta, kuna varem ei olnudki ühtegi nimekirja,» rääkis Meijel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles