Poznan – EMi võõrustav linn ja väravatähistamise stiil

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealtvaatajad jalgpalli EMil Poznanis. Mängivad Iirimaa ja Itaalia.
Pealtvaatajad jalgpalli EMil Poznanis. Mängivad Iirimaa ja Itaalia. Foto: SCANPIX

Jalgpalli EMi finaalturniiri võõrustav Poznani linn on viimastel aastatel tänu sellele spordialale tuntust kogunud ka mujal Euroopas ja seda just eriti Inglismaal. Täpsemalt Manchesteris ja selle sinisel poolel – Manchester City kodustaadionil.

Lisaks sellele, et Poznan on Poolas asetseva linn, kannab sama nime ka väravatähistamise stiil (mõnikord tehakse seda ka mõnel suvalisel mänguhetkel – toim) – fännid keeravad selja muruplatsi ja mängijate poole, asetavad seejärel käed üle üksteise õlgade ja asuvad siis üles-alla hüppama.

Inglismaal hakkas nimetatud stiil tuntust koguma hooajal 2010/2011, kui Euroopa liigas läksid omavahel vastamisi Poznani Lechi ja ManCity meeskond, ja seejärel võtsid City poolehoidjad Lechi fännide väravatähistamise stiili üle. Sealt edasi on selle kasutusele võtnud veel mõne Briti klubi poolehoidjad.

Sellel publiku rõõmutantsul on aga teisigi nimesid ning lisaks Poznani Lechile peavad seda rituaali enda omaks mitmed teised Poola ja Ida-Euroopa klubid. Seega käib ka vaidlus selle üle, kellele kuulub leiutamise au.
Vaatamata kõigele peavad siiski Lechi poolehoidjad seda oma leiutiseks ja au teistega jagada ei taha. «Tegemist on kindlasti siit alguse saanud tähistamisega,» väitis Poznani Iori hotelli administraator.

«Poznanit» sai näiteks näha ka tänavusel EMil, kui just Poznanis toimunud Iirimaa ja Itaalia matšis otsustasid iirlased esimesel poolajal oma meeskonna ergutamiseks nimetatud asja ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles