Eesti ja Ukraina fännidel ühine vihavaenlane

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste jaoks kurikuulsa mainega ungarlasest kohtunikul Viktor Kassail oli teisipäeva hilisõhtul põhjust peast haarata - tema abiline ei märganud, et pall käis vahepeal Inglismaa väravas.
Eestlaste jaoks kurikuulsa mainega ungarlasest kohtunikul Viktor Kassail oli teisipäeva hilisõhtul põhjust peast haarata - tema abiline ei märganud, et pall käis vahepeal Inglismaa väravas. Foto: Reuters/ScanPix

Jalgpalli suurturniiride puhul on tavapärane, et lisaks võitjatele ja kaotajatele pakuvad jutuainet ka kohtunike eksimused. Kuni teisipäevani polnud selles vallas suurt midagi arutada, kuid seejärel tabati ühte viimaste aastate hellemat kohta.


Väravajoonetehnoloogia kasutamisest on räägitud juba aastaid, kuid seni pole soostutud maailma populaarseima spordiala puhul tehnikat veel appi võtma. Vaidlusi, kas pall läks üle väravajoone või mitte, loodeti lahendada, paigutades otsejoone taha lisakohtunikud. Varemalt Meistrite ja Euroopa liigas ametis olnud mehed tegid suviste suurturniiride debüüdi tänavu ja esialgu üsna edukalt.

D-alagrupi kohtumine võõrustajate ukrainlaste ja inglaste vahel, kus oli mängus ka veerandfinaali pilet, andis aga paljudele võimaluse tembeldada lisakohtunikud mõttetuks.

Senise turniiri skandaalseim moment palliväljakul leidis aset selle matši 62. minutil, kui ukrainlaste ründaja Marko Devici löögist ületas pall väravajoone. Kuna aga inglaste kaitsja John Terry suutis piisava kärmusega mänguvahendi taas väljakule toimetada, jäigi kohtunikel tabamus märkamata.

Olukorrale järgnesid ukrainlaste protestid ning pärast mängu oli püha viha täis ka nende juhendaja Oleg Blohhin, kelle arvates polnud õigusemõistjad ülesannete kõrgusel. Nii saigi otsa inglaste üle võitu vajanud ukrainlaste teekond kodusel EMil.

Selles situatsioonis tundsid ukrainlastele kaasa kindlasti paljud Eesti koondise poolehoidjad, kuna vilemehena oli teisipäeval ametis ungarlane Viktor Kassai, kes tegutses mäletatavasti Eesti – Iirimaa esimesel play-off’i kohtumisel, mis lõppes iirlaste 4:0 võiduga. Toona tekitasid vilemehe otsused eestlastes pahameelt ning Kassaiga seotud uudised on seejärel olnud netikommentaatoritele kui punase rätiku näitamine härjale.

Alates teisipäevast on ungarlasega kana kitkuda ka ukrainlastel. «Sellega olen ma kursis, et te play-off’is iirlastele kaotasite, kuid varem ma ei teadnud, et esimeses mängus oli kohtunikuks Viktor Kassai. Paistab, et Eesti ja Ukraina fännidel on nüüd ühine vihavaenlane,» tõdes Varssavis ukrainlaste fännisärgis kohtumisele kaasa elanud Artjom.

Samas poleks tohtinud sellist olukorda üldse tekkida, kuna ukrainlaste rünnakul jäi Devicile söödu andnud Artjom Milevski eelnevalt selgelt suluseisu ja see jäi omakorda märkamata küljekohtunikul. Seega olnuks värava lugemine samamoodi ebaõiglane inglaste suhtes.

Kokkuvõttes jäid kõige täbaramasse olukorda kohtunikud, kellelt tuli kaks valusat eksimust järjest.

«Meil on alati olnud suurturniiridel palju ebaõnne ning meie vastu on loetud ebaõiglaseid väravaid. Mingi hetk peab ka õnn meie kasuks pöörduma ja vähemalt tänavuse turniiri põhjal tundub, et seni on olnud õnn meiega,» rõõmustas Varssavi kesklinnas suurelt ekraanilt koondisele kaasa elanud Frank.

Siiski on loomulik, et kahest nimetatud situatsioonist paistab eredamalt silma lugemata jäänud värav ja selle üle diskuteerimine on palju põnevam kui järjekordne suluseisu­juhtum. Lisaks annab Inglismaa koondise väravajoonel aset leidnud sündmus uut hoogu juttudele, et tulevikus võiks kasutusele võtta väravajoonetehnoloogia. «Pärast viimast kohtumist ei ole väravajoonetehnoloogia enam alternatiiv, vaid paratamatus,» teatas FIFA president Sepp Blatter.

«Meil ei ole praegu väravajoonetehnoloogiat ja isegi aeglustusega olukorda vaadates ei saa alati olla sada protsenti kindel. Kui see oligi üle joone, siis järelikult oli meil õnne. Inglastel on sellistes olukordades olnud varem palju ebaõnne,» võttis inglaste juhendaja Roy Hodgson mängu järel olukorra kokku.

Irooniline on veel see, et palju vaidlusi tekitanud sündmus leidis aset vaid päev pärast seda, kui väravajoone taga seisev õigusemõistja oli teinud suurepärase otsuse. Itaalia–Iirimaa matšis käis Antonio Cassano pealöögist pall samuti napilt üle väravajoone, enne kui iirlased selle sealt minema lõid.

Veerandfinaalid:

Tšehhi – Portugal

Saksamaa – Kreeka

Hispaania – Prantsusmaa

Inglismaa – Itaalia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles