Tiirmaa mängis vanderselli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-August Tiirmaa
Karl-August Tiirmaa Foto: Raigo Pajula

«Täielik katastroof!» võttis Eesti kahevõistluskoondise peatreener Petteri Kukkonen õpilaste laupäevase suure mäe kahevõistluse kokku. Ameeriklane Bill Demong ütles sedasama neli päeva tagasi, kui meeskonnavõistlusel numbri kaotas ja seetõttu USA tiimilt medalivõimaluse võttis. Laupäevasel võistlusel heastas ta selle möödalaskmise maailmameistritiitliga.



«Võtan vastutuse täielikult enda peale. Olin täielik idioot ja vedasin kogu tiimi alt,» avaldas Demong pärast meeskonnavõistlust.



Neli päeva hiljem, kaks tundi pärast maailmameistriks tulekut tõdes ta, et ilma meeskonnakaaslasteta poleks tal iialgi olnud võimalust individuaalse MM-tiitli pärast võidelda.



«Kui ma need kaks päeva pidanuksin üksi olema, siis läinuksin arvatavasti hulluks. Aga tiimikaaslased olid kogu aeg minuga ning lahutasid mu meelt,» avaldas Demong pressikonverentsil.



Seal oskas ta enda üle juba ka nalja visata: «Olen leiutanud viisi, kuidas mitte numbrit kaotada – seon selle nüüd ümber kaela. Nii lihtne see ongi.»



Kui palju mõtles mees sel ajal luhtaläinud võimalusele tiimikaaslane Todd Lodwick kolmekordseks maailmameistriks aidata? «Võib tunduda uskumatu, aga väga palju ei mõelnud. Teadsin, et edasivõistlemiseks pean selle vahejuhtumi unustama. Vahetult pärast võistlust ketrasin küll juhtunut peas edasi-tagasi, aga sellega asi piirdus,» vastas Demong, kes startis laupäeval 10 km rajale kaheksandana, 52 sekundit hüppe parimast, Jason Lamy Chappuisist hiljem. Finišis oli Demongi edu aga teisena lõpetanud sakslase Björn Kircheiseni ees 12 sekundit.



«Ma ei mõelnud, et pean nüüd suure vihaga kindlasti võitma. Ma ei mõelnud sellele, et pean numbrikaotuse kuidagi kompenseerima. Tahtsin lihtsalt oma sõitu teha,» sõnas Demong.



Eestlastest läks kõige paremini Kail Pihol, kes sai 40. koha. Murdmaarajale 13. positsioonilt startinud Karl-August Tiirmaa jõudis finišisse alles 52. mehena. «Sõitsin ennast täiesti kinni. Hakkasin kõvade meestega koos panema ja kokkuvõttes mängisin vanderselli,» nentis Tiirmaa ja lisas: «Väsimus oli sees juba. Me pole kuu aega koju saanud, ainult võistelnud. Nüüd saab lõpuks koju!»



Tiirmaa arvamust jagas ka Piho, kes ei jäänud enda hüpetega rahule. Ühtlasi tõi ta ühe segava faktorina välja ka esimese ringi tulemuste tühistamise. Kui seal sai Piho kirja enda kohta korralikud 117 meetrit, siis kordusvoorus piirdus ta 109,5 meetriga. «Pidin tornis hästi kaua ootama ja seetõttu ei suutnud enam hästi hüpata. Võistlustunne läks alla. Enne murdmaad saime ainult 15 minutit sooja teha, eks selle taha jäi ka üht-teist,» nentis ta.



Kukkonen võttis eestlaste laupäevase võistluse kokku sõnaga «katastroof», kuid üldjoontes tõdes ta, et MM oli üle ootuste kordaläinud. «Laupäeval läks aga kõik mis võimalik nihu. Mis kehvasti sai minna, see läks,» nentis ta. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles