Raudmees Rehemaa teenis treenerilt maksimumhinde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnendana maratoni finišisse jõudnud Aivar Rehemaa kehakeel ütleb            kõik –  tänavu maailma tipu lävele jõudnud mees pakatab rahulolust.
Kümnendana maratoni finišisse jõudnud Aivar Rehemaa kehakeel ütleb kõik – tänavu maailma tipu lävele jõudnud mees pakatab rahulolust. Foto: Toomas Huik

Libereci MMi tiheda programmi tõttu hellitavalt Raudmehe hüüdnime saanud Aivar Rehemaa tõestas võistluse viimasel päeval, et väärib uhket nime – 50 km vabatehnika ühisstardist sõidus sai ta oma kõrgeima, 10. koha.



Kui Rehemaa eelnevatel päevadel treeningul sama rada läbi sõitis, siis vasardasid tal peas hirmuäratavad küsimused: «Ei tea, kas ma ikka jõuan 50 kilomeetrit sellisel rajal lõpuni sõita? Kas ma ikka olen selleks suuteline?»



Pole ka mingi ime. Enne seda oli Rehemaa kaasa teinud 15 km klassikasõidus, suusavahetusega sõidus, sprinditeates ning 4 x 10 km teatesõidus. Täiskomplektist jäi puudu üksnes vabatehnikasprint. Vaid vähesed olid samasuguseks programmiks suutelised.



Kõhu- ja jalakrambid


Aga Rehemaa ei tahtnud üksnes selle saavutusega piirduda. Ta tahtis näidata, et on suuteline veel enamakski. Trenni oli ju suvel kõvasti tehtud – mootor tugevaks treenitud.


Ja nii läkski juunioride maailmameister 50 km vabatehnikasõidu starti teadmisega, et nüüd tuleb anda endast kõik. Nii palju kui võimalik. Hoolimata raskest rajast ja teadmisest, et «sellest tuleb väga hull sõit».



Enne võistlust polnud Rehemaa enesetunne siiski parim. Veel distantsi alguseski ei näidanud miski, et täna on tema päev. Mida kilomeeter edasi, seda paremaks läks aga enesetunne. Suusad olid õnneks algusest lõpuni superhead.



Veel poolel maal oli eestlane 25. positsioonil, kaotades liidrile 19,1 sekundiga.


Finišisse jõudis mees aga karjääri kõrgeimal, 10. kohal. Finišijoone ületas ta käed võidukalt püsti. Justkui oleks ta sõidu võitnud. Maailmameistriks tulnud.



Aga Rehemaa jaoks oligi see tulemus võit. Võit iseenda, viimaste kilomeetrite valu ning kannatuse üle. «Viimasel kahel kilomeetril tõmbasid kõht ja jalad krampi. Sõitsin läbi suure valu,» kirjeldas Rehemaa ja lisas: «Ma poleks suutnud endast enamat anda. Sõitsin end täiesti tühjaks. Vaatasin, et teised panid lõpusirgel nagu sprinterid. Päris hea tunne oli finišisirgel näha liidreid kohe enda ees lõpetamas.»



Juba teist korda otsustati Rehemaa koht Libereci MMil fotofiniši põhjal – taas kord pidi ta tunnistama vastase nappi paremust. Seekord edestas teda ühe sajandikuga prantslane Vincent Vittoz, Obersdorfi MMi suusavahetusega sõidu maailmameister.



Rehemaa põhjendas allajäämist naljatlevalt järgmiselt: «Paraku jäi jalg jälle natuke lühikeseks.»



Ehk tulnuks finišis kasuks võistlusprogrammi vähendamine ning üksnes kahele-kolmele distantsile keskendumine? «Seda on raske öelda. Võib-olla natuke värskem oleksin olnud. Aga ega ma ühegi sõidu ajal suurt väsimust tundnud,» vastas 7,2 sekundiga medalist ilma jäänud Rehemaa ning jätkas mõningase mõttepausi järel: «Usun, et kõige hullem tunne tuleb õhtul. Aga eks see ole näha.»



Treener rahul


Kümmekond minutit pärast võistlust valitses 26-aastase Rehemaa sees tühjus. Polnud ülevoolavat rõõmu ega ka sügavat pettumustunnet.



Elu kõrgeim koht individuaalvõistlusel ning parim täiskasvanute tiitlivõistlus oli seljataha jäänud. Kas midagi jäi ka kripeldama? «Kahju, et hea sõit alles viimasel päeval tuli. Ootasin 15 km klassikasõidust palju enamat, aga suusavalikuga läks nii, nagu ta läks,» kahetses Rehemaa. «Ma ei saa kunagi teada, mis kohal oleksin lõpetanud, kui seal suusavalikuga õnnestunud oleksin. Aga mis seal ikka – negatiivsest õpid palju rohkem kui positiivsest.



Nüüd tean, et ei tohi ilma määrdeta suuski karta. USA hooldetiimi mees soovitas Vancouverisse neid kohe rohkem kaasa võtta, sest sealsetes ilmaoludes kuluvat need marjaks ära.»



Rehemaa treener Anatoli Šmigun lahkus Libereci MMilt rahuloleva pilguga. Õpilane näitas just selliseid etteasteid, nagu ta lootis. Kõige enam heameelt valmistas talle 50 km ühisstardist sõit. «Aivar võitles tublisti. Kümne palli süsteemis paneksin talle kümne, viie palli süsteemis viie,» muigas Šmigun, kelle sõnul sõitis Rehemaa ootuspäraselt.



Samal arvamusel oli ka Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver, kes võttis Rehemaa sõidu kokku sõnadega: «Suurepärane võistlus Aivari poolt. Edu saatis neid, kes suutsid end karmile võistlusele häälestada. Aivar suutis seda!»


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles