Etteaimatav ja traditsioone jätkav EMi finaalturniir

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa jalgpallikoondisele said taas saatuslikuks penaltid. Kokku on suurturniiridel nii konkurentsist langetud juba kuus korda.
Inglismaa jalgpallikoondisele said taas saatuslikuks penaltid. Kokku on suurturniiridel nii konkurentsist langetud juba kuus korda. Foto: Reuters/ScanPix

Tänavune jalgpalli suurturniir pole pakkunud üllatusi ja lõpuks on tiitlile heitlemas suured jalgpalliriigid.
 


Jalgpalli EMi finaalturniir on jõudnud lõpusirgele ning pidada on jäänud vaid kolm kohtumist. Turniiri senisele käigule tagasi vaadates võib tõdeda, et suuri üllatajaid pole tänavu olnud ning ka ühtegi uut superstaari pole jalgpallimaailma lennutatud.

EMi eel räägiti eelkõige neljast favoriidist – Saksamaast, Hispaaniast, Hollandist ja Itaaliast – ning nendest koguni kolm murdsid ennast ka nelja parema sekka. Ainsana ei suutnud ootusi täita Holland, kes jäi pidama juba alagruppi. Ühe suursoosiku langemise järel haaras vakantse koha Portugal.

Rääkides juba ennustatavast finaalturniirist, siis inglaste konkurentsist langemine penaltiseeria järel on samuti juba omamoodi traditsioon. Alates 1990. aasta MMist on Inglismaa pääsenud suurturniiril alagrupist edasi kaheksa korda ning kuuel juhul on võistlus nende jaoks lõppenud penaltiseeriaga. «Loomulikult on niimoodi valus konkurentsist langeda, kahjuks on selliseid asju juhtunud juba liiga palju,» sõnas inglaste ründestaar Wayne Rooney AP-le.

Inglastele ei pandud tänavuse EMi eel suuri lootusi ja mainiti, et ehk aitab ilma ootusekoormata mängimine neil sel korral midagi saavutada. Alagrupiturniiri järel juba räägiti nende poole kaldunud õnnest. «Inglismaa kaotas penaltitega. Kui tahate teada rohkem meie riigi traditsioonidest ja kultuurist, siis külastage veebikülge visitengland.com,» viskas Inglismaa turisminõukogu Twitteris nende jaoks valusat nalja.

Kui inglased lahkusid kaotusele vaatamata EMilt väärikalt, siis prantslastel kipub traditsiooniks saama ka suurturniiril erinevatesse skandaalidesse sattumine. Kaks aastat tagasi lahvatanud sisetülidest sooviti õppida, kuid läks aga vastupidi ning Hatem Ben Arfa olevat viimase alagrupimängu järel nõudnud kojusaatmist.

Samas toimus ka suurem mängijatevaheline sõnelemine, kus keskset rolli oli kandnud Manchester City mängumees Samir Nasri, kes jäeti 2010. aasta MMilt kõrvale, kuna kardeti, et mees võib rikkuda meeskonna sisekliimat. Lisaks otsustas Nasri hispaanlaste käest saadud 0:2 kaotuse järel veel läbi sõimata temalt intervjuud soovinud ajakirjaniku.

«Rääkisin Nasriga, et pressiga suheldes tuleb väärikalt käituda, kuid tundub, et minu sõnum ei jõudnud temani. Selline juhtum ei ole hea ei talle ega kogu meeskonna imidžile,» kommenteeris silmanähtavalt vihane Blanc AFP-le hoolealuse sõnavõttu.

Alagrupiturniiri järel kerkis õhku küsimus, kas Kreeka suudab sarnaselt 2004. aastaga taas üllatada ja jälle tiitlini välja purjetada, need ootused kustutas aga Saksamaa 4:2 võiduga.

Nii nagu Kreekal lõppes veerandfinaalis ka teise võimaliku üllataja teekond, kui Tšehhi jäi 0:1 alla Portugalile. Vaadates veerandfinaalide tulemusi, võitis kõikides paarides meeskond, keda ka enne matši peeti favoriidiks.

Samamoodi pole tänavusel turniiril esile kerkinud ühtegi uut superstaari, tegusid teevad juba tuntud tegijad. Mängijatest on vast enim tähelepanu tõmmanud Cristiano Ronaldo, kellelt on juba ammu oodatud suurturniiril säramist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles