Hea klapiga koondised selgitavad meistri

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: SCANPIX

Jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel Ukrainas ja Poolas on edukad olnud meeskonnad, kus paljud mehed kuuluvad ka samasse koduklubisse. Finaalis kohtuvad Itaalia ja Hispaania koondis on suuresti üles ehitatud ühe klubi mängijatele.


Poolfinaalis Portugali vastu käis Hispaania eest platsilt kuus Barcelonas mängivat meest ning neljapäeval 2:1 Saksamaa alistanud Itaalial alustas koguni algkoosseisus kuus Juventuse mängijat.

Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli selgitas, et koondiste edu on vägagi seotud koduse liiga ülesehitusega ja suurklubide domineerimisega. «Teatud riikides on meeskonnad, mis kindlalt domineerivad. Need klubid on rikkad ning riigi parimad mängijad ostetakse ühte kohta kokku,» rääkis Rüütli.

Sarnane olukord on Saksamaa koondises, kelle poolfinaali algkoosseisus oli seitse Müncheni Bayerni pallurit. «Kindlasti on peatreeneril mugav kasutada kokkumänginud mehi,» arutles Nõmme Kalju peatreener Igor Prins.

Euroopa üheks tugevaimaks liigaks peetakse Inglismaa kõrgliigat, kuid valgesärkide koondis jõudis viimati suurturniiril poolfinaali 1996. aasta EMil. Saareriigis on aga rikkaid suurklubisid viis-kuus ning riigi parimad mängijad on nende vahel jaotatud.

Hispaania mängib tulega

«Riigid ei ole vennad,» arutles Rüütli, kes tõi välja, et ka Nõukogude Liidu koondis koosnes omal ajal Kiievi Dünamo mängijatest. «Päris nii ka ei ole, et kõik mehed peaksid ühes klubis mängima. Suurt rolli mängib erinevate põlvkondade tasemevahe.»

Enne turniiri algust arvasid paljud eksperdid, et Hispaania koondisel jääb vajaka ründeteravusest, kuid nüüd on meeskond taas finaali jõudnud. Mitmel korral on ainsa ründajana kasutatud Cesc Fabregast, kes on kogu karjääri tegelenud keskväljal rünnakute ehitamisega.

«Eks nad on tulega mänginud. Minu jaoks on hispaanlaste rünnak terava lõputa,» rääkis Eesti koondise peatreener. «Hispaania taktika on vastasele väga kurnav ning lõpuks nad kuidagi need võidud on võtnud.»

Paipoistega tiitleid ei võida

Itaalia koondise poolfinaalikangelaseks tõusis viimaste aastate maailma üks skandaalsemaid jalgpallureid Mario Balotelli. 21-aastane ründaja näitas, et suudab otsustaval hetkel meeskonna liidriks tõusta. «Tegemist on karakteriga, keda tuleb voolida,» arutles Rüütli.

«Tundub, et praegu on mees sattunud õigete treenerite käe alla, kes on suutnud tema head omadused välja tuua.»

Balotelli lõi Saksamaale Itaalia koondise mõlemad väravad. Kokku on Ghana päritolu mees saapamaa koondist esindanud 13 korda.

Oma lühikese karjääri jooksul on Balotelli suutnud silma paista peamiselt jalgpalliväliste tegemistega või platsil tehtud lollustega. «Nüüd tundub, et sarved on maha joostud ning omad vitsad on kätte saadud,» lisas Rüütli. «Ajalugu on näidanud, et paljalt paipoistega jalgpallis midagi ära ei tee.»

Itaalia ja Hispaania kuulusid C-alagruppi ning siis lepiti 1:1 viigiga. Finaal peetakse pühapäeval kell 21.45.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles