Teleskandaal: UEFA võltsis jalgpalli EMi poolfinaalis otsepilti

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa fännid.
Saksamaa fännid. Foto: SCANPIX

Euroopa jalgpalliliit UEFA on sattunud tugeva kriitika alla, sest võltsis EMil Itaalia ja Saksamaa vahelise poolfinaalmängu ajal televiooni otseülekande pilti.

Pärast seda, kui Mario Balotelli oli itaallased 36. minutil juhtima viinud, näidati ekraanil suures plaanis nutvat Saksamaa naisfänni. Saksa levifirma ARD selgitas aga välja, et need emotsionaalsed kaadrid võeti tegelikult palju varem, juba pärast mängu eel kõlanud rahvushümne.

Juhtunu tuli avalikuks, kui kaadrisse jäänud naine hakkas saama tuttavatelt ja sõpradelt e-kirju, kus päriti, miks ta nuttis, kui mängu lõpuni oli jäänud veel peaaegu terve tund.

«Oleme üllatunud ja vihased. Niisugused kaadrid ei ole meie jaoks vastuvõetavad, eriti seetõttu, et rääkisime UEFAga täpselt samal teemal alles paar päeva tagasi. Võtame teema nüüd uuesti jutuks,» kurjustas ARDis EMi kajastamise eest vastutav Jörg Schönenborn Saksamaa ajalehe Süddeutschen Zeitungi vahendusel.

ARD nõudis UEFAlt esimest korda vastust pärast alagrupimängu Hollandiga, kui mängu ajal näidati kaadrit sakslaste peatreenerist Joachim Löwist, kes lõi naljatades pallipoisi kaenla alt palli minema. Seegi juhtum leidis tegelikult aset enne mängu algust.

«Loomulikult on igasugune tsensuur või pildiga manipuleerimine meie meelest vastuvõetamatu,» ütles Schönenborn tookord. «Seepärast andsime UEFAle mõista, et kui jutt käib otsepildist, ootabki Saksa telepublik otsepilti. Otsepilt on otsepilt ja peab selleks ka jääma.»

Hollandi-Saksamaa mängu üle kandnud telekanal ZDF ei olnud enda sõnul teadlik, et mängu ajal näidati mängueelseid kaadreid ning nimetas seda äärmiselt ebatavaliseks. «Esitasime UEFAle vastava kaebuse. Selline teguviis ei vasta meie ajakirjanduslikele põhimõtetele,» lausus ZDFi peatoimetaja Peter Frey.

Agentuurile AP põhjendas UEFA oma seekordset teguviisi sooviga näidata mänguga kaasnevaid inimlikke tundeid. «Pisarad fänni näol pidid edasi andma Saksamaa fännide emotsioone ja pinget, kuid tagantjärgi ei kiida meie toimetajad heaks režissööri valikut näidata neid kaadreid vahetult pärast väravat,» mööndi UEFA teates siiski sobimatut tegutsemist.

Samas kinnitati, et ka edaspidi ei kavatseta telepildi edastajatele anda vähimatki võimalust ise eetrisse jõudvat pilti muuta. UEFAl on tavaks mitte näidata teleülekande jooksul poliitilise sisuga loosungeid, tühje istekohti, pürotehnika kasutamist või väljakule jooksnud pealtvaatajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles