Pijpers ajaloolise turniiri eel: kodupubliku ees mängimise pinge on positiivne

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
U19 jalgpallikoondise peatreener Arno Pijpers.
U19 jalgpallikoondise peatreener Arno Pijpers. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti U19 jalgpallikoondise tänane avalöök kodusel EMil märgib ajaloolist hetke – esimest korda peetakse Eestimaa pinnal mõne vanuseklassi suurvõistluste finaalturniir. Kell 20.45 Portugali vastu Lilleküla staadioni murule astuva Eesti peamine eesmärk on koondise juhendaja Arno Pijpersi sõnul näidata korralikku mängu ning saadavatest kogemustest tulevikuks kasu lõigata.

Enamik turniiril osalevaid koondiseid on koos viibinud vaid kümmekond päeva või vähemgi ning enne seda andsid juhendajad meestele puhkust. Kuna juba sel nädalal peetakse UEFA Meistrite liiga ja Euroopa liiga esimesed eelvoorud, on nii mõnedki mängijad sunnitud klubi juurde jääma, nagu kurtis näiteks Serbia juhendaja Zoran Maric. Eesti alagrupikaaslase Kreeka peatreener Kostas Tsanas märkis samuti probleemina ära asjaolu, et paljudel tema mängijatel pole klubide juures veel üldse ettevalmistus alanud.

Eesti meeskond on seevastu saanud koos veeta mitmeid treeningkogunemisi ja kuna kodune liigahooaeg kestab, jagub eestlastel ka rohkem mängupraktikat. Samas võttis Pijpers paar päeva tagasi üpris teravalt sõna selle kohta, et osad mehed olid sunnitud keset treeningtsüklit klubide juurde naasma ja laupäevast liigavooru mängima. Koondisetreenerite ühise pressikonverentsi järel hollandlane aga rohkem seda teemat puudutada ei soovinud. «Ei kommenteeri. Te võite küsida, aga ma ei vasta,» lausus ta naeratades.

Koondise üldise ettevalmistuse kohta jagus Pijpersil aga vaid kiidusõnu. «Esimestes kontrollmängudes oli meil paari asjaga suuri probleeme, kuid viimati oli areng juba nähtav. Meie jaoks on oluline mängida kvaliteetne turniir ja näha, kus me Euroopa tippudega võrreldes oleme. Tulemus on muidugi samuti oluline, kuid mitte nii tähtis kui korralik mäng,» rõhutas ta.

Korraldajamaana kodupubliku ees mängides lasub Eesti õlgadel küll pinge, kuid Pijpers nimetas seda positiivseks. «Püüdsin poistele seletada, et sellest tuleb vabaneda ja nautida mängust saadavat kogemust,» sõnas peatreener. «See tuleb tulevikus kasuks, kui neil avaneb taas võimalus tippmeeskondadega kohtuda.»

Samuti märkis Pijpers, et on väga palju tänu võlgu oma eelkäijatele. «Tahan teha komplimendi kõikidele Eesti noortetreeneritele,» lausus ta. «Meie mängijate arvu ei saa ju näiteks Hispaania omaga võrreldagi, kuid areng on viimastel aastatel olnud suur. Meiesugune väikeriik ei tohi ühtegi mängijat kahe silma vahele jätta. Sellelt turniirilt saadav kogemus tõstab kogu Eesti jalgpalli taset, kui arvestada, et siit kasvavad tulevased A-koondise kandidaadid,» märkis hollandlane.

Alagrupikaaslasi Hispaaniat, Portugali ja Kreekat hindas Pijpers väga tugevateks, leides, et Eestile sobinuks pisut rohkem teine alagrupp. «Hispaania mängib nagu nende A-koondis. Neid peaaegu võimatu võita... peaaegu,» muigas ta. «Inglismaa või Horvaatia oleksid oma stiiliga meile rohkem sobinud. Kuid meil on kõikidest vastastest videod olemas, oleme korralikult valmistunud. »

Kui paberil võib Kreeka tunduda kõige löödavama meeskonnana, siis selle arvamuse valikturniiri kaotuseta läbinud meeskonna kohta kummutas Pijpers kiirelt ja otsustavalt. «Nad on vaimselt väga tugevad. Kreeka koondistel on traditsiooniks alati lõpuni võidelda – võtame kas või EMi,» viitas ta äsja Ukrainas ja Poolas lõppenud turniirile. «Olin kõigis kolmes alagrupimängus kindel, et nüüd on nad löödud, kuid Kreeka tuli alati mängu tagasi. Isegi Saksamaale suutsid nad veerandfinaalis viigivärava lüüa,» tõi Pijpers näite.

Eesti avakohtumise vastase Portugali juhendaja Edgar Borgese sõnul on nii lühikesel turniiril iga mäng otsekui finaal. «Meie esimene finaalmäng ongi Eestiga,» sõnas ta. «Usun, et turniiri lõpptulemuse otsustavad pisiasjad. Portugali meeskonna olulisimaks plussiks on kokkuhoidmine, tugevus rühmana,» lausus ta. «Eesmärgid on meil samad, mis kõikidel teistel – esmalt tahame kindlustada kuuele parimale jagatava MM-koha ja seejärel juba edasisest maksimumi võtta.»

EMi avavad täna kell 17.30 Haapsalus kohtuvad Kreeka ja Hispaania. Viimaste näol on tegu ühe turniiri suurfavoriidiga, sest viimase kümne aasta jooksul on Hispaania võidutsenud tervelt viiel korral. Koondise peatreeneriks on väravavahina nii Real Madridi kui ka FC Barcelonat esindanud ja teistes Hispaania klubides pikalt tipptasemel mänginud Julen Lopetegui. Mõistagi ei jätnud ta mainimata A-koondise EM-tiitlist saadud positiivset emotsiooni.

«Finaal oli noortele hea näide, kuidas stiilselt võita. Meie ainsaks nõrkuseks võib pidada seda, et meil on meeskonnast koguni 10 mängijat, kes võiksid vanuse poolest veel madalamalgi mängida. Kõik vastased on tugevad, jõuti ju turniirile tugevatest alagruppidest ning korraldaja Eestigi on viimaste aastat jooksul kiirelt arenenud,» lausus Lopetegui.

Kreeka peatreeneri Kostas Tsanase sõnul on tema meeskonna plussiks kogemused. «Enamik poistest mängib finaalturniiril juba teist korda. Hispaanial on väga edukas minevik ja suhtume neisse lugupidamisega, kuid ei karda kedagi,» sõnas Tsanas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles