Triatlon polegi ainult hulludele

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujumise distantsiks oli vaja selga tõmmata ka kalipso, kuid selleks toiminguks oli vajalik ka kõrvaline abi, et hinnaline kostüüm ikka ühes tükis selga saaks.
Ujumise distantsiks oli vaja selga tõmmata ka kalipso, kuid selleks toiminguks oli vajalik ka kõrvaline abi, et hinnaline kostüüm ikka ühes tükis selga saaks. Foto: Laura Oks

Ma ei saa õnneks end selles süüdistada, et kunagi teleka ees oleksin mõnda triatleeti siunanud, miks too end kokku ei võta ja kiiremini ei liiguta, sest rahvatriatloni treeningul osaledes läks raskeks juba pärast soojendusujumist.


Täispikk triatlon on üsna hirmuäratav – 3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja 42,2 km jooksu. Hullumeelsus, mis mõeldud vaid raudmeestele ja -naistele. Tegelikult on ka täiesti tavalisel inimesel võimalik selle ränkraske spordialaga lähemalt tutvust sobitada. 21CC Triatloniklubi korraldab rahvasportlastele ka vastavaid mõõduvõtte koos neile eelnevate avatud treeningutega.  

7. juulil toimuvaks Saku triatloniks ettevalmistavale treeningule on kohale tulnud paarkümmend huvilist ning ringi vaadates tundub, et olen ainus, kes alaga esimest korda kokku puutub. Kuigi mulle organiseeritakse korraldajate poolt ülipeen kalipso, näevad kõik juuresolijad, et selle sisse pugesin täiesti võhiklikult bikiinides. Kõigepealt räägivad treenerid Heinrich Sillang ja Liilian Luik, mis toimuma hakkab, ning seejärel tehakse soojendusvõimlemine ja tulebki vette minna.

Esmakordselt vette

Proovime läbi triatloni stardi, räägime avaveeujumise eripärast, tutvume kalipsos ujumisega ning harjutame vahetusalasse väljajooksu.

Soojenduseks tuleb krooli ujudes läbida ligi 300 meetrit ehk Männikul asuva Valdeku karjääri vastaskaldani ja tagasi. Mulle kui sel aastal esimest korda vette minejale tundub see pisut hirmutav. «Konna» ujudes võiks ju pikemagi maa läbida, aga krooli…
 
Neelan häbi alla ja võtan esialgu eesmärgiks poole lühema maa. Rahmeldades ja hingeldades jõuan tagasi sihtkohta. Käed on üsna väsinud ja hingeldan päris kõvasti. Kuigi treenerid korrutavad, et ujumine peab toimuma rahulikus tempos, ei suuda mina seda nõuannet järgida. Logisev tehnika ning suur soov võimalikult kiiresti finišini jõuda annavad üsna kaootilise ja rahmeldava stiili.

Triatlon kogub populaarsust

Seejärel tuleb vaheldumisi ujuda kiiremini ja aeglasemalt, distants ikka sama. Tuleb tunnistada, et vahepeal pean konna ujudes puhkama. Korra ujun ka selili ja püüan hingamist korda saada, mis väga hästi ei õnnestu. Kaldale jõuan siiski tagasi.

Seejärel harjutame veel starti ja ujumiselt rattale üleminekut, kus tuleb kalipso kiiresti seljast saada. See on samuti omaette kunst, mis harjutamist vajab. Nagu ka ujumiselt vahetusalasse jooks ja rattale minek.

Siin tegi allakirjutanu mitu viga – unustasin joone, millest üle pidi ratas käekõrval minema ning ajasin segamini asjade toimumise õige järjekorra. «Võistlusel öeldakse harrastajatele kõik veel kord üle – mida ja kuidas teha,» lohutab 21CC Triatloniklubi juhataja ja endine tippujuja Dea Oja.

Eestis üha rohkem populaarsust koguval rahvatriatlonil on kolm ala nagu tippsportlaste võistlustelgi, ent distantsid on vastuvõetavamad – 300 meetrit ujumist, 12 km rattasõitu ja 3 km jooksu. Lisaks toimub lastedistants – 150 m ujumist, 5 km rattasõitu ja 1 km jooksu. Samuti saab osa võtta võistkondlikult, kus iga tiimiliige osaleb ühel alal.

Adrenaliinikoguse saab siit kindlasti kätte, sest erinevalt üksikaladest on triatlonis väga palju detaile, mida teadma ja jälgima peab.

Rahvatriatlonil on igaühe enda teha, kas jahtida head kohta või võtta asja mõnuga. «Siin näeb igasuguseid inimesi, mõni tuleb veest ja hakkab enne rattale istumist kuivi riideid selga tõmbama või sööb näiteks võileiba,» räägib Oja. «Kuid selles ongi asja idee – et kõik osalejad saaksid paraja koormuse ja naudiksid värskes õhus liikumist,» lisab ta.

Pean end küll sportlikuks inimeseks, ent tuleb tunnistada, et ujumine pole kunagi mu meelisalade hulka kuulunud ning erineb igapäevasest sportimisest päris palju. Ei meeldi mulle pead vee alla panna. Oja sõnul viiakse aga algajad või kehvad ujujad üsna kiiresti korralikule tasemele.

«Täiskasvanud, kes oskavad ainult konna ujuda, suudavad umbes kolme kuuga sellise taseme saavutada, mis võimaldab neil rahvatriatlonil kenasti kroolida,» ütleb Oja.

«Esmakordselt osalenute näod on üle lõpujoone jõudes alati täis rahulolu ja uhkust,» lisab treener. Ja ka rahvadistantsi finišis võib igaüks täie õigusega öelda, et on läbinud triatloni.

Triatlon

Eestis võisteldakse järgmistel distantsidel:

•    Sprint – 750 m ujumist, 20 km ratast, 5 km jooksu

•    Olümpiadistants – 1500 m ujumist, 40 km ratast, 10 km jooksu

•    Poolpikk triatlon – 1900 m ujumist, 90 km ratast, 21,1 km jooksu

•    Täispikk triatlon – 3800 m ujumist, 180 km ratast, 42,2 km jooksu

•    Rahvatriatlon –  harrastajate distantsid algavad 250 m ujumisest, 10 km rattasõidust ja 2,4 km pikkusest jooksudistantsist

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles