Viimase hetke üllatajad püüavad trügida kinnitatud olümpiakoondisse

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Laasma valmistub Amsterdami EMiks, pilet Riosse oleks boonus.
Liina Laasma valmistub Amsterdami EMiks, pilet Riosse oleks boonus. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee kinnitas eile Londonisse sõitvasse esindusse 34 sportlast, ei pruugi see arv olla lõplik. Kergejõustikus on normide täitmise viimane tähtaeg 8. juuli ning mitmed atleedid üritavad veel viimasel hetkel olümpiarongile hüpata.


Kindel on aga see, et 27. juulil toimuval avatseremoonial kannab Eesti lippu oma viiendale olümpiale sõitev kettaheitja Aleksander Tammert. «Muid väga tõsiseid variante meil polnudki – ikkagi viies olümpia,» tunnistas EOK saavutusspordi divisjoni juht Martti Raju.

«Arvasin, et lippuriks valitakse mõni noorem mees, aga nad valmistuvad nii tõsiselt olümpiaks, et ei saanud seda rolli võtta, seepärast tehtigi ettepanek vanale mehele,» rääkis Tammert. «Nooremana poleks ma ka ise soovinud plaane muuta, nüüd tuleb seda teha.»

Esialgu pidi Tammert sõitma Londonisse 3. augustil, ent  eile selgus, et nädal varem tuleb teha välkvisiit. «Vahepeal tulen uuesti koju tagasi,» märkis ta.

Laasma püüab üllatada

Pärast taasiseseisvumist on väiksema sportlaste arvuga käidud vaid ühel suveolümpial, 2000. aastal Sydneys, kui starti läks 33 atleeti. Neli suve tagasi Pekingis osales 47 eestlast, ent toona kuulus koondisse palju ujujaid, seekord on B-normiga osalemise reegleid karmistatud ja basseini hüppab vaid kaks eestlast.  

Eesti delegatsiooni suurendamise eest võitlevad aga kergejõustiklased. Laupäeval püüab Tiidrek Nurme joosta 5000 m vähemalt 13.27,0, mis tähendab B-normi piiri. Tõsisemaks paugutamiseks läheb aga pühapäeval, kui kolmikhüppajad üritavad Viljandis ja odaviskajad selgitavad oma olümpiamehe või -mehed Tallinnas.

Kolmikhüppajate Igor Sjunini ja Jaanus Uudmäe palvel korraldab koduse Kuldliiga vedaja Mati Lilliallik väikese võistluse, mis õnnestus õigeaegselt registreerida ka hooaja kalendrisse.

Teisipäeval samuti Viljandis peetud jõuproovil hüppas Sjunin 16.67, Uudmäe aga 16.44. Londoni B-norm on 16.85. Selle tulemusega pääseb neist olümpiale siiski vaid üks. Ilmselt võetakse võistluse kavva veel mõni ala, kuid reaalseid normitäitjaid pole seal osalemas.

Kõige suurema üllatajana tuleb aga pühapäeval heitjate seeriavõistlusel sektorisse mullu juunioride Euroopa meistriks kroonitud Liina Laasma. Pikka aega küünarliigese vigastuse käes vaevelnud ja mai lõpus lõikusel käinud piiga on teinud küll vaid ühe tõsise visketreeningu, ent kuuldavasti polnud sooritused kõige lootusetumad.

«Ma ei lähe pühapäeval viskama väga suurte ootustega. Kehaline vorm on küll hea, kuid odavise on väga tehniline spordiala ja õige tunnetuse leidmine võtab aega,» rääkis 20-aastane Laasma. «Alguses mõtlesin, et see hooaeg jääb üldse vahele, kuid otsustasin ikkagi proovida – teibituna lasi küünarliiges visata küll. Proovisin visata täie võimsusega, see võttis nii tühjaks, et siiani on tunda.»

Kuuldavasti pakub vigastusest taastudes vaheldumisi koduses Tõstamaal ja Tallinnas harjutanud Laasmale konkurentsi möödunud nädalal EMil osalenud Raine Kuningas. Londonisse pääsemiseks tuleb visata vähemalt 59 meetrit.

Raju keeruline töö

Heitjate seeriavõistlusel saab selgeks ka see, kes Eesti odameestest saab olümpiapääsme.

Otsustavaks saavad kahe katsevõistluse – teisipäeval toimunud Kuldliiga etapi ja pühapäevase heitjate seeriavõistluse – tulemused. Seni on Londoni B-normi täitnud neli meest: Risto Mätas, Tanel Laanmäe, Mihkel Kukk ja Marko Jänes. Olümpiale pääseb neist kahe võistluse peale parima tulemuse visanud mees. Pärast esimest lahingut on piletile kõige lähemal 79.71 visanud Mätas.

Kui aga pühapäeval leidub neid, kes viskavad täis A-normi 82.00, võib spordipeole pääseda rohkem kui üks odamees. Arvestades meeste isiklikke rekordeid, kuulub selline stsenaarium siiski rohkem ulmelugude valdkonda.

Kuid miks oli vaja koondis kinnitada neli päeva enne normide täitmise tähtaja lõppu? Rajul on selliseks sammuks põhjendus olemas. «Kinnitatud sportlaste andmebaasi sisestamine on väga suur ja aeganõudev töö, kus pole õigust eksida. Pidime selleks võtma endale rohkem aega,» selgitas juba tuleval nädalal kogu dokumentatsiooniga Londonisse lendav mees.

Eesti olümpiakoondis

Kergejõustik

•    Evelin Talts, Grit Šadeiko, Anna Iljuštšenko, Marek Niit, Rasmus Mägi, Mikk Pahapill, Raigo Toompuu, Gerd Kanter, Märt Israel, Aleksander Tammert. Lisaks vähemalt üks mees­odaviskaja.

Ujumine

•    Triin Aljand, Martin Liivamägi

Jalgrattasõit

•    Grete Treier, Rene Mandri

Sõudmine

•    Jüri-Mikk Udam, Geir Suursild, Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä, Allar Raja, Kaspar Taimsoo

Purjetamine

•    Anna Pohlak, Ingrid Puusta, Karl-Martin Rammo, Deniss Karpak, Johannes Ahun

Maadlus

•    Heiki Nabi, Ardo Arusaar

Judo

•    Martin Padar

Vehklemine

•    Nikolai Novosjolov

Tennis

•    Kaia Kanepi

Laskmine

•    Anžela Voronova

Vibulaskmine

•    Reena Pärnat

Sulgpall

•    Raul Must

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles