Pulmalainelt korvpallirutiini

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõmus naisemees Kristjan Kangur (paremal) ei jäta koondisekaaslasele Reinar Hallikule enda takistamiseks vähimatki võimalust.
Rõõmus naisemees Kristjan Kangur (paremal) ei jäta koondisekaaslasele Reinar Hallikule enda takistamiseks vähimatki võimalust. Foto: Mihkel Maripuu

«Kui me proovime liikumisi, siis teeme kõik asjad korralikult – ei pea tegema suurtel kiirustel, aga korralikult… kõik petted ja muu,» sõnas Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk eile õhtupoolikul, alustades meeskonna esimest ühist pallitreeningut. EMi valikturniiri esimese kohtumiseni jääb täpselt kuu ning Soku ja tema abiliste käsutusse jäänud 14 meest ootab ees katsumusterohke kadalipp.

Veel pisut rohkem kui nädal tagasi olid aga koondise liidril Kristjan Kanguril hoopis teistsugused asjad käsil. Juuni lõpus abiellus ta oma elukaaslase Ingega, kellega koos võeti ette pulmareis Dominikaani.

Elu ühe ilusama sündmuse ettevalmistuse ja sellele järgnenud reisi ajal polnud korvpall Kanguri jaoks sugugi esikohal. Tähtsa sündmuse puhul lubas peatreener Sokk Kanguril liituda koondise treeningutega kaaslastest nädalapäevad hiljem.

Kanguri sõnul tekitas pulmatrall ärevust, ent nüüdseks on ta jõudnud juba korvpallilainele. «Liikusin ühest rutiinist teise – nüüd siis töörutiini,» märkis Kangur ja tunnistas, et pärast puhkust on alati raske treeninguga alustada. «Vahepeal olen mänginud võrku ja jalgpalli ja käinud jõusaalis. Korvpallisaali polnud seni jõudnud.»

Ilusa seeria jätk
Koondise jaoks on oluline Kanguri võime kaaslasi vedada. Seega pole vähetähtis, millise jälje jättis treeningutega hiljem liitumine tema sportlikule vormile. Sokk vedas selle küsimuse peale suu naerule ja vastas diplomaatiliselt: «Loodame tema kogemuste peale.»

Kanguri arvates on Eesti koondisel hea võimalus jätkata möödunud suvel alanud ilusat seeriat. Toona alistati EMi valiksarja B-divisjonis Austria, Holland ja Luksemburg, kuigi veel aasta varem kahele esimesele kaotati. Tänavused vastased on küll tugevamad, ent ääremängija oli lähituleviku suhtes optimistlik.

«Miks mitte eelmise suve seisust edasi minna? Mina olen igatahes optimistlik ja usun, et võime minna veel paremaks,» lausus Kangur. «Põhituumik on küll mullusega sarnane, kuid meil on juures Siim-Sander Vene ja Tanel Sokk – ainuüksi nende arvelt oleme tugevamad.»

Samas pole veel päris kindel, kas klubikorvpalli Kalev/Cramos mängiv Tanel Sokk saab üldse koondist aidata. Terve möödunud hooaja terviseprobleemidega võidelnud ja seetõttu ranget toitumisrežiimi jälginud mängujuhi prioriteet on uueks klubihooajaks täielikult terveneda.

«Ma ei oska öelda, kuidas kaks korda päevas harjutamine mulle mõjub,» rääkis ta. «Seni olen teinud hommikuti üldkehalist ja õhtuti käinud viskamas. Organismi tegelikku seisundit veel ei tea. Pean tegema mõningaid analüüse, viimati polnud kõik näidud just parimad.»

Karm tsükkel
Koondist ootab ees karm tsükkel, mis toob endaga kaasa ka pikad ja kurnavad reisid. Poolest ööst algavad lennureisid pole aga kindlatel kellaaegadel söövale ja rutiinset päevakava kasutavale Sokule just parimad.

Kuigi tema peatreenerist isa Tiit Sokk ei välistanud võimalust, et Eesti meistriliiga finaalseeria väärtuslikemaks mängijaks valitud mees aitab koondist vaid kodumängudes, lükkas pallur ise selle kõrvale. Poole teraga ei taha ta asju teha.

«See poleks hea ka koondisele,» leidis ta ja tunnistas samas, et hing ihkab koondist esindama. «Muidu ma poleks ju siin… Pealegi jäi eelmine aasta nagunii vahele.»

Tiit Soku sõnul ei saanud ta kaks nädalat kestnud üldkehaliste treeningute põhjal teha mängijate suhtes kuigi põhjalik järeldusi. Vahepealse ajaga on seltskonnast kadunud üks mängija – Kristjan Kitsing asus kaitseväkke aega teenima.

Ülejäänud 14 meest jäävad aga alles septembri keskel lõppeva EM-valiksarja viimaste mängudeni treenerite käsutusse.

«Minu jaoks oli oluline, et mehed alustaksid saalitreeninguid kehaliselt võrdsest seisust,» selgitas Sokk. «Kuna mänge on palju ja selle ajaga võib kõike juhtuda, peame hoidma töös rohkem mängijaid.»

Koondis peab esimesed kontrollmängud juuli viimastel päevadel Tallinnas toimuval turniiril. Seejärel sõidetakse sarnasele turniirle Gruusiasse. Esimene EM-valikmäng toimub 15. augustil, kui kodus võõrustatakse Slovakkiat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles