Vanameister Vinokurov võitis grupisõidu, Mandri oli peagrupis

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Vinokurov rõõmustamas olümpiavõidu üle
Alexander Vinokurov rõõmustamas olümpiavõidu üle Foto: Scanpic

Täna sõideti Londoni olümpiamängudel jalgratta grupisõit. Huvitavalt kulgenud 250 km pikkuse sõidu võitis kasahh Aleksander Vinokurov, hõbemedali teenis temaga koos eest ära sõitnud Columbiat esindav Rigoberto Uran. Jälitajate grupist oli teravaima jalaga Alexander Kristoff. 

Ainus Eesti esindaja Rene Mandri jooksikutega kaasa ei läinud ning lõpetas peagrupis, mis kaotas võitjale 40 sekundiga.

VÕISTLUSE KÄIK:

250 km

Start on antud, ees ootab 250 km pedaalimist. Mandri sõidab 102. nubmri all.

 
 
240 km

Võistluse algus kulgeb rahulikus tempos. Kuigi tänavad on kitsad, sõidetakse mitu meest kõrvuti ja kõik võistlejad on koos.

 
 
235 km

Üksikutel ratturitel on olnud probleeme, kuid grupi tempo on veel piisavalt madal, et mahajääjad jõuavad järgi. Mandri jätkab peagrupis. Jooksikuid veel pole.

 
 
204 km

Peagrupi eest on pagenud 12 ratturit. Vahe peagrupiga on kasvanud lausa nelja minuti ja 20 sekundi peale. Mandri jätkab peagrupis. Jooksikute hulgas pole näiteks ühtegi Saksamaa ega Suurbritannia esindajat.

 
 
195 km

Liidrid jõudsid esimese suurema (kolmanda kategooria tõusule).

 
 
180 km

Jooksikute grupis on teiste hulgas austraallane Stuart O'Grady, prantslane Sylvain Chavanel, itaallane Marco Pinotti, hispaanlane Nicolas Castroviejo, belglane Jurgen Roelandts, norralane Alexander Kristoff ja venelane Denis Menchov.

 
 
170 km

Jooksikute edu on kasvanud pea kuuele minutile. Peagrupis on kõige rahutumad kodus võistlevad britid, kellel oma esindajat jooksikute hulgas pole.

 
 
 

75. kilomeetril oli Mandri 41. kohal. Peagrupi ja liidrite vahe oli seal 5 minutit ja 25 sekundit.

 
 
160 km

Vahe püsib samas suurusjärgus - viimati mõõdeti vaheks 5 minutit ja 14 sekundit, Mandri jätkab peagrupis.

 
 
144 km

Austraallane Michael Rogers rebis üksinda peagrupist lahti ja üritab minna jooksikuid püüdma. Grupist keegi kaasa ei tulnud. Jooksikud läksid 106 km vaheajapunktist läbi.

 
 
 

Peagrupi ja jooksikute vahel sõitev Rogers kaotab liidritele 5.07, jooksikute grupp on kahanenud 11 liikmeni. Peagrupp kaotab liidritele kuue minutiga. Mandri on 49. kohal.

 
 
130 km

Vincenzo Nibali ründab ning tõmbab endaga kaasa Philippe Gilberti. Peagrupis tekkivad väikesed vahed, kuid ilmselt võtab grupp need vahed kinni.

 
 
110 km

Peagrupi eest on pagenud kaks väiksemat gruppi, vahe esimestega püsib suhteliselt muutumatuna.

 
 
102 km

Liidergrupi ja kolme jälitaja vahe on kolm ja pool minutit. Peagrupp on Vincenzo Nibali, Philippe Gilberti ja Lars Boomist veel omakorda 23 sekundit taga. Mandri jätkab peagrupis.

 
 
 

Tempo on tõusnud ja jooksikute seis hakkab hapuks muutuma.

 
 
98 km

Esimeste vahe peagrupiga on kahanenud alla kahe minuti ja teine 11-liikmeline grupp edestab pragruppi vaid mõne sekundiga.

 
 
 

Selline sündmuste areng näitab, et Saksamaa ja Suurbritannia meeskondade taktika toimib ning pea terve võistluse sõitu juhtinud jooksikute võimalused sulavad kiiremini kui mahlajää tänase sooja ilmaga päikese käes.

 
 
 

Mõlemal suurel rattameeskonnal on oma trump olemas - brittide poolelt noolib kuldmedalit eelkõige Mark Cavendish, sakslaste lootused on peamiselt Andre Greipeli peal.

 
 
85 km

Kui peagrupp hakkab teist 11-mehelist gruppi alla neelama ütitab Philippe Gilbert rünnata. Vahe jooksikutega on kahanenud pooleteist minuti peale.

 
 
55 km

Philippe Gilberti rünnak on tõsine avaldus võistlsuse käiku arvestades. Tema edu on 35 sekundid jooksikute grupist. Ülejäänud jooksikud on peagruppi vajumas.

 
 
 

Mäed on vallutatud ja sõidu lõpp on üsna tasane. 

 
 
38 km

Hetkeseisuga on peagrupist lahti rebinud 20-meheline grupp. Vahe peagrupiga on 26 sekundit. Gilbert edestab peagruppi minutiga.

 
 
23 km

Liidrite edu on 55 sekundit ja lõpp läheneb suurel kiirusel. Tundub, et väga suurt gruppi täna koos finišeerimas ei näe ning brittide jõupingutused on läinud luhta.

 
 
17 km

Lars Petter Nordhaug ründab 30-mehelisest jooksikute grupist.

 
 
 

Nordhaugi spurt oli siiski vaid proovimine, väiksel tõusunukil võtab ta hoo maha ja langeb gruppi tagasi.

 
 
15 km

KUKKUMINE ! Liidrite hulgas toimub pöördel kukkumine, Cancellara oli kukkumises osaline !

 
 
 

Kohe rünnatakse.

 
 
13 km

Cancellara vigastas kätt ja tema jaoks on võistlus sama hästi kui lõppenud. Tour de France'i proloogi võitja vajub läbi peagrupi.

 
 
 

Vahe on endiselt minuti läheduses ja võitja selgub umbes 30-mehelisest juhtgrupist. Mandri on jätkuvalt peagrupis.

 
 
7 km

Vanameister Alekander Vinokurov rebis koos Rigoberto Urániga teistelt eest.

 
 
2 km

Kahe kirkama medali saatus on vist selge, küsimus on ainult selles, kumb võidab ja kumb peab leppima hõbedaga.

 
 
 

FINIŠ! Aleksander Vinokurov tuleb olümpiavõitjaks !

 
 

ENNE VÕISTLUST:

Suurematel riikidel on grupisõidus väljas oma meeskonnad, kes aitavad välja valitud sportlast võimalikult heale positsioonile. Eestil sai aga olümpiale saata ainult ühe meessoost maanteeratturi ja nii peab Mandri saama hakkama ilma kaaslaste toeta.

See aga tähendab, et pidevalt peab olema valvel ning valmis rünnakutega kaasa minema.

«Selge on see, et enne tõusu, tehakse liidrite taga omale küünarnukkidega ruumi,» ennustas Mandri. «Grupi keskele või lõppu ei tohi jääda – tõusu eel on väga kitsas pööre ning kui tagumised mehed pööravad, on grupi pea juba 500 meetri kaugusel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles